A The Essential Guide-sorozat - VII. rész
Barta Zoltán összeállítása

The Essential Guide to Alien Species (2001)

& The New Essential Guide to Alien Species (2006)

Szinte napra pontosan egy évvel a Chronology után, 2001 áprilisában jelent meg az alapszéria utolsó kötete, a galaxis lényeit bemutató The Essential Guide to Alien Species. Az Ann Margaret Lewis által írt és az R.K. Post nevével fémjelzett kötet sokmérföldes visszalépést jelentett, alaposan megtépázva a sorozat tekintélyét. A leírásokkal talán nem is lenne baj, hanem a tartalmat erősíteni hivatott grafikák bizony nagyon oda nem illően kerültek az Alien Species-be. És akkor még enyhén fogalmaztunk.

De mi is volt az alapötlet, ami egyébként egészen jó? A galaxis megszámlálhatatlanul sok értelmes faja közül bemutatni azokat, amelyek kisebb-nagyobb mértékben befolyással bírtak a nagy egész történetére, vagy a fajuk egy-egy jeles képviselője kiemelkedő érdemeket szerzett az univerzum képzeletbeli színpadán. Ez utóbbit megerősítendő a kitalált fajok leírása után a velük való találkozások egy-egy epizódjába pillanthatunk bele. Ezzel nincs is baj, de amint az illusztrációkra téved a tekintetünk, valahogy nincs kedvünk gyönyörködni bennük. A kimondottan csúnya rajzok groteszk módon ábrázolják a történetekből megismert több mint százötven fajt. Ez a könyv hatalmas rizikót jelentett, hiszen félő volt, hogy sokat árthat a 2002 tavaszára tervezett The New Essential Guide-sorozatnak.

2006 októberében aztán minden a helyére került. A The New Essential Guide to Alien Species fényévekkel haladta túl elődjét. A modernizált szerkesztés, a szemetgyönyörködtető grafikai megoldások, és az átdolgozott szöveg, no meg a bővített tartalom mind-mind gyorsan feledtették az öt évvel korábbi kiadás gyengéit. A siker részesei a szövegeket író Ann Margaret Lewis és Helen Keier, valamint a gyönyörű illusztrációkat készítő Chris Trevas és William O’Connor. (Ann Margaret Lewis továbbvihette a projektet, és ezt meg is hálálta.) A könyv egyik fő erénye a szemléletváltás, és ennek folyományaként például az emberi faj is belekerült a listába. Ez logikusan nézve teljesen érthető, hiszen az emberek a többi faj számára ugyanolyan idegenek, mint az embereknek például a tuskenek vagy a jawák.

Az új verzióból többek között már azt is megtudhatjuk, hogy milyen is az a bizonyos kaleesh faj, melynek leghírhedtebb képviselője a klón háborúk Jedi-gyilkos szörnyetege, Grievous tábornok volt. A hadvezért ugyan a balesete után páncélba bujtatták, a fajra jellemző ismertetőjegyek egy része megmaradt.

Az olvasók számára nagy könnyebbséget jelent, hogy a The New Essential Guide to Characters-hez hasonlóan a fajok nevei fonetikusan is le vannak írva, és ezek révén sok további vita elkerülhető. (Az első kötet védelmében még el kell mondanunk, hogy sok minden itt sem lett átmentve az öt évvel későbbi kiadásba, vagyis a kettőt együtt érdemes lapozgatni.)

Értékelés:

The Essential Guide to Alien Species: 2/5
The New Essential Guide to Alien Species: 5/5

A The Essential Guide to Alien Species és a The New Essential Guide to Alien Species borítója, valamint néhány oldalpár az első kiadásból: