A The Essential Guide-sorozat - VI. rész
Barta Zoltán összeállítása

The Essential Chronology (2000)

& The New Essential Chronology (2005)

2004. április 4-én, az Episode I video-kazetta premierjének napján került a könyvesboltokba a The Essential Chronology, mely minden túlzás nélkül a galaxis hivatalos tankönyve is lehetne. Szakítva az addigi hagyományokkal egy merőben új koncepcióra épülve inkább az olvasmányosság felé vette az irányt. Az ötlet jónak bizonyult, és bár a tartalom még mindig fekete-fehérben került az olvasók elé, a szerkesztési újításoknak köszönhetően biztosan nem lázadt ellene senki.

A könyv alapvetően a Star Wars univerzum történetét meséli el, a nagy csaták, nagy hódítások és nagy bukások tükrében. De hát végül erről szól a történelem, nem igaz? Azt persze már az elején megtudhatjuk, hogy a Régi Köztársaság története is megtöltene ezernyi könyvtárat, emiatt mindenképpen rákényszerülünk a nagyobb léptékű haladásra.

Kevin J. Anderson és Daniel Wallace által "jegyzett" történelem és Bill Huges kiváló - és egységes stílusú - grafikái tökéletes keretbe foglalják a galaxis évezredeinek vázlatos történetét. A bökkenő itt is az időfaktor, vagyis öt évvel a prequel-trilógia lezárása előtt az alkotók kénytelenek voltak itt-ott a sötétben tapogatózni. Ennek egyik jellemző példája Palpatine hatalomra kerüléséről készült illusztráció, melyen mintha Nute Gunray hajolna földig a császár előtt. Ugyan ezért a klón háborúk eseményei sem kerülhettek bele részletesen a Chronology-ba. Ezekről az évekről és a csatározásokat kísérő káoszról csak homályos utalásokat találhatunk a könyvben.

A 2005 októberében kiadott bővített változat, a The New Essential Chronology elől már elhárultak az ilyen jellegű akadályok. A szöveget ismét a Wallace-Anderson kettős írta, míg az immár színesben pompázó grafikát egy kisebb csapat, Mark Chiarello, Tommy Lee Edwards és John Van Fleet alkotta meg.

A Star Wars-os történelem mindig a Yavin-i csatát veszi kiindulási pontnak, innen származtatják az évszámokat. Az új kötet ettől számítva százezer évvel ugrik vissza az időben, és kezdi el mesélni a Köztársaság kialakulásának nem éppen rövid történetét, a nagy felfedezéseket, a Sith háborúkat, a Régi Köztrásaság fokozatos tér­nyerését, majd szép lassú kimulását. A klón háborúk végre a helyükre kerültek, és az Új Köztársaság történetének első évtizedeit éppúgy nyomon követhetjük, mint az Új Jedi Rend felemelkedését. Ez a könyv harminchat évvel a Yavin-i csata utánig követi az eseményeket, de mi persze tudjuk, hogy a történet itt még korántsem ért véget...

Értékelés:

The Essential Chronology: 4/5
The New Essential Chronology: 5/5


A The Essential Chronology és a The New Essential Chronology borítója, valamint néhány oldalpár az első kiadásból: