A klónok háborúja - Külső űr
Barta Zoltán összeállítása

A hazai rajongók sajnos csak ritkán örülhetnek egy új Star Wars-könyv megjelenésének, éppen ezért fontosak az olyan ritka alkalmak, amikor végre a könyveboltok kínálatában is felbukkannak kedvenc hőseink kalandjai. Az idei év a The Clone Wars animációs-sorozat jegyében telik, nem véletlen tehát, hogy Magyarországon ezt a vonalat erőltetik a kiadók. A tévében futó széria elegendő hátszelet ad a kiadványoknak, így van mire alapozni.

Ha visszaemlékszünk a The Clone Wars (A klónok háborúja) kissé szerencsétlen mozis bemutatkozására, akkor talán az is eszünkbe jut, hogy a könyvváltozat sok rajongónak okozott kellemes meglepetést a lendületes stílusával, vizuális leírásaival. Nos, ez a tendencia folyatódik a közelműltban megjelent új könyvvel is. A Külső űr - mely immár a tévésorozat alapjait hordozza magában, de mégsem az első szezon eseményeit taglalja - azok számára jelent élményt, aki szeretnek elmélyülni a részletekben. Az olyan apróságokban, melynek hiánya az utóbbi másfél évtizedben oly sok történetet tett tönkre, és vette el sokunk kedvét a Star Wars-regények olvasásától.

A Karen Miller által írt történet azonban nem a tévében látott epizódok átirata. A cselekmény közvetlenül a Geonosis-i csata után kezdődik, és a Jedi Rend számára nagy vesztességgel járó összecsapás után máris egy újabb, politikai mahinációktól sem mentes konfliktusban találjuk a hőseinket. Palpatine mindent megtesz annak érdekében, hogy a Köztársaság éléről tovább gyengítse az államrendszert, és ezért bárkit hajlandó veszélybe sodorni. A mozis könyv szerencsére eleve negatív szereplőként kezelte, felfedve igazi arcét a rajongók előtt. Mondjuk az Episode III után felesleges is lett volna tovább álcázni azt a Sith nagyurat, aki sötét ármánykodásával akarja megszerezni a totális hatalmat a galaxis felett.

A szereplők lelki világa a Külső űr lapjain is fontos szerepet kap. Anakin és Padmé kapcsolata ugyanolyan fontos szerepet játszik, mint a Jedi Rend tagjainak emberfeletti küzdelme, és a politikusok közül tettekkel is kiemelkedő Bail Organa azon igyekezete, hogy minél kevesebb áldozattal érjen véget a galaktikus konfliktus...

Énnél többet talán illetlenség lenne elárulni az új könyvről, viszont van két apróság a kiadással kapcsolatban, amit érdemes szóvá tennünk. A könyv szerencsére keménytáblás formában jelent meg, és ez már csak annyiból is szerencsés, hogy az előző kötet mellé állítva egyfajta folytatólagosságot jelent a rajongók számára. (Külön pozitívum, hogy a könyv gerincén hajszál pontosan ugyan oda kerültek feliratok és a logok, ahová az előző kötet esetében is, magyarán a polcon legalább esztétikailag sem ütik egymást.)

A másik érdekesség az írónő ajánlása. Korábban megszokhattuk, hogy ezek a rövid szövegek általában 'anyámnak, apámnak, gyerekeimnek, barátaimnak, és mindenki másnak' szólnak, akik bátorították-segítették az írót a munkája során. Most azonban Ewan McGregor-nak íródott az ajánlás, aki oly tökéletesen és szívfájdítóan keltette életre Obi-Wan Kenobit...