A The Essential Guide-sorozat - V. rész
Barta Zoltán összeállítása

The Essential Guide to Droids (1999)

& The New Essential Guide to Droids (2006)

1999 márciusában, vagyis az Episode I premierje előtt két hónappal a The Essential Guide to Droids-ra hárult a nemes feladat, hogy kiköszörülje a Planets and Moons által ejtett kisebb csorbát. A Daniel Wallace szövegével, valamint Bill Hughes illusztrációival és Troy Vigil megszokott színvonalú szakrajzaival visszatértek a jól kitaposott ösvényhez. A szerkesztési módszer azonos a korábbiakkal, de a filmekben megismert droidok a teljes galaxisban felbukkantakhoz képest csak egy kis hányadot képviseltek. Az astromech-szériától kezdve a protokol droidokon át a harci egységekig alapos ismeretanyagban részesíti az érdeklődőket.

A Star Wars galaxis robotjai tehát igen széles spektrumot fednek le. A könyvben részletezett felhasználhatóságukra jellemző, hogy bármennyire is fejlett személyiséget programoztak beléjük, a társadalmak legtöbbje használati tárgyként kezeli őket. Kivételek persze vannak, de csak nagyon ritkán, főleg akkor, ha egy főhős közelében bukkan fel a kérdéses szerkezet. Az Essential Guide to Droids visszalép arra a szintre, amikor az önálló cselekvésre alkalmas szerkezetek egy kalap alá véve jelennek meg a lapokon. Nincs az az érzésünk, hogy egy C-3PO vagy egy R2-D2 különb lenne a társainál.

De egyáltalán, mire lehet használni a droidokat a Star Wars univerzumban? Tolmácsoláson és asztronavigációs feladatokon túl a gyógyászatban gyakorlatilag nélkülözhetetlenek. A bányászati társaságok szintén vagyonokat áldoznak a hegyeket elbontani képes óriás-robotok kifejlesztésére.

Fokozott figyelemre a harci droidok számíthatnak, főleg a Dark Trooper-projekt egyes fázisai. Az emlékezetes PC-s játék hatalmas méretű gyilkológépeit nem volt könnyű megállítani, még Kyle Katarn-nak sem. A ‘Phase III’-ként elhíresült Dark Trooper-nek egy C-3PO méretű protokol droid csak a derekáig ér, emiatt a puszta megjelenésével is igyekezett sokkot okozni a Birodalommal szembenállóknak. A félelmetes külső persze nem minden, hiszen harci körülmények között annyira nem állták meg a helyüket.

A The New Essential Guide to Droids 2006 júniusában vált elérhetővé, és a megjelenés dátuma révén már mindkét trilógia droidjait be tudja mutatni. Mivel nem élő karakterekről van szó, a 3D-s grafikák itt előnyösek. Az pedig kifejezetten emeli a könyv értékét, hogy az alkotók, Daniel Wallace és Ian Fullwood olyan könnyedséggel vezetik végig az olvasót az álműszaki leírásokon, hogy a lapozgatás közben eszünkbe sem jut kételkedni abban, hogy nem is igazi gépezetekkel van dolgunk.

Értékelés:
The Essential Guide to Droids: 5/5
The New Essential Guide to Droids: 5/5


A The Essential Guide to Droids és a The New Essential Guide to Droids borítója, valamint néhány oldalpár az első kiadásból: