The Ultimate Visual Guide
A galaxis történelemkönyve
Barta Zoltán összeállítása

2005-ben, amikor a harmadik résszel végre elérkeztünk a Star Wars Saga befejezéséhez, a fiatalok körében nagy népszerűségnek örvendő ismeretterjesztő stílusú könyveiről híres Dorling Kindersley (DK) kiadó elérkezettnek látta az időt egy átfogó "történelemkönyv" kiadására. Ez rá is fért a rajongókra, hiszen ezidáig csak résziformációkat kaphattak a történetről, elvégre a nagy titkolózás miatt sok mindenre nem derülhetett fény.

Mielőtt persze azt gondolnánk, hogy a szóban forgó Star Wars - The Ultimate Visual Guide című kiadvánnyal valami hatalmasat alkottak, akkor persze gyorsan be kell vallanunk, hogy szó sem volt erről. Képzeljünk el inkább egy olyan történelemkönyvet, ahol a gazdagon illusztrált oldalakon a Star Wars-galaxis históriájának legjelentősebb eseményei elevenednek meg - nemcsak a filmes, de Expanded Universe-es szálak is - persze a Saga eseményeivel a középpontban.

Mindezt hogyan lehet belesűríteni egy 140 oldalas könyvbe? Ez a nem túl egyszerű feladat Ryder Windham szerkesztőnek jutott, aki egyébként ekkor már több mint ötven, leginkább gyermekeknek szánt Star Wars-könyv megírásán volt túl, tehát némi rutinnal azért rendelkezett ebben a témában. Windham-nek a korlátozott terjedelmet figyelembe véve kellett döntenie arról, mely történéseket tartja fontosnak. A filmekben látható főbb események nem jelenthettek problémát, hiszen evidens, hogy ezek közül nem maradhat ki semmi. No, és az Expanded Universe?

A filmek mindössze három és fél évtizedet hidalnak át a galaxis történetében, a többit pedig könyvekből, képregényekből és egyéb forrásokból vagyunk kénytelenek megismerni. A fiatal rajongóknak tehát van mit bepótolniuk, és éppen ezért a Star Wars - The Ultimate Visual Guide jó kiindulópont lehet a számukra, ha a galaxis meghódításának, kisebb-nagyobb háborúinak, politikai csatározásainak krónikáját alapszinten meg szeretnék ismerni.

A könyv két összefoglalóval indul. Az első segítségével a történelmi léptékről alkothatunk fogalmat, vagyis arról, hogy a bizonyos történések a Yavin-i csatától számítva hol helyezkednek el az időben. (A messzi-messzi galaxisban mindent a Yavin-i csatához viszonyítva számolunk.) Ezután következik a földrajz, vagyis a galaxis felosztásának rövid magyarázata a főbb bolygók és kereskedelmi utak megjelölésével. Az illusztráláshoz sajnos itt egy elég kisméretű térkép áll a rendelkezésünkre, de azért elég jól el lehet rajta igazodni.

Ha ezen túlestünk, akkor megismerkedhetünk az ebben a világegygetemben használatos technológiai érdekességekkel - fénykard, hologram, lézerpisztoly, droid, vonósugár, stb, - valamint a Jedi Rend és a Sith-ek rövid történetével.

És ezek a magyarázatok máris beletorkollanak az első nagyobb fejezetbe, mert a nagy Sith háborúval a Yavin-i csata előtti ötödik évezred(!) Régi Köztársaságának világába csöppenünk. Ezt a közeget leginkább képregényekből és a Knights of the Old Republic video-játékból ismerhetjük, éppen ezért nem véletlen, hogy az idevonatkozó illusztrációk ezekből merítenek. Itt ugrunk egy nagyot, és rögtön a prequel-trilógia előtti évtizedben találjuk magunkat, amikor is a Köztársaság megállíthatatlanul tart a saját bukása felé, és ezt a tekintélyes Jedi Tanács sem képes nehogy megakadályozni, de még előrejelezni sem. A többi már történelem...

A könyv első kiadása ezzel a tempóval a New Jedi Order-ig jutott, menet közben érintve az olyan fontosabb állomásokat, mint a Klónháborúk, a Birodalom felemelkedése és a Galaktikus Polgárháború. Közöttük azért elég sok fontosnak tűnő becsatlakozó mellékszálról is olvashatunk (pl. Shadows of the Empire).

Pontosan másfél évvel az első kiadás után, 2007 március 19-én a harmincadik évforduló tiszteletére megjelentetett Special Edition viszont már a jóval később játszódó Legacy eseményeit is belefoglalja a nagy egészbe. A mű terjedelme nem lett sokkal hosszabb, viszont azok akik lemaradtak az első kiadásról egy kicsivel többet kaphattak a pénzükért.

A fiktív történelemi séta összképét kissé lerontják a könyv végén található Behind the Scenes és az Expanding the Universe című összeállítások. Szubjektív véleménynek tűnhet, de egy ilyen kiadványban mi keresnivalója van a filmek készítésével és a háttéripar kiemelkedőnek tartott darabjaival foglalkozó oldalaknak?


A Star Wars - The Ultimate Visual Guide megér tehát egy misét. Azok számára főleg, akik egy biztos pontot keresnek ahhoz, hogy fejest ugorhassanak a galaxis történelmébe.

A 2005-ben megjelent The Ultimate Visual Guide borítója, és néhány oldalpár az első kiadásból: