The Star Wars Vault
Válogatás a gyűjtemények mélyéről
Barta Zoltán összeállítása

Amikor először hallottam Steve Sansweet és Peter Vilmur készülőfélben lévő könyvéről, igencsak meglepődtem, hiszen ilyen szerkezetű kiadvánnyal korábban csak történelmi események és korszakok feldolgozása okán találkoztam. Azt az ötletet, mely révén eredeti dokumentumok reprodukcióin keresztül ismerkedhetünk meg egy adott korral, eleve üdvözlendőnek találtam, főleg, hogy egykori államférfiak, hadvezérek és közkatonák feljegyzései, levelei, utasításai egyárant megtalálhatóak voltak e kiadványokban. Ezek nem a megszokott módon, a könyv oldalaira nyomva, hanem kivehető mellékletként, gyakran az eredetivel megegyező minőségű papírra, esetenként mesterségesen összepacázva, vagyis az eredetit rekonstruáló állapotuk­ban vehettem szemügyre. Az ilyen könyvek közül az elmúlt két évben jópár megjelent hazánkban is, tehát a történelem iránt érdeklődők számára nem lehet túlságosan nagy újdonság ez a kivitel.

Visszatérve az eredeti kiindulási ponthoz, az előzményeket ismerve felettébb kíváncsi voltam, milyen lenne ez Star Wars-os változatban? És persze arra is, milyen kritériumok alapján válogatják majd ki a bemutatásra szánt anyagot. Mert hát az ilyen könyvek hiába tűnnek vaskosnak, a speciális nyomdai eljárások miatt - amik a betűzdelt mellékleteket rejtik - ez az oldalszámot tekintve nem nyilvánul meg pozitívan.

Aztán hosszú, több hónapos várakozás után végre megérkezett a könyv, és izgatottan ültem neki az áttanulmányozásnak. Annyit már az előzetes beharangozókból is sejteni lehetett, hogy reprókból ebben sem lesz hiány, és a harmincadik évfordulóra való tekintettel a teljes Saga-t felöleli a kötet.

A The Star Wars Vault címen megjelent könyv két fő irányt céloz meg. Az egyik a filmsorozat születése a kezdeti lépésektől, az első megasikereken át a kultusszá válásig. A másik irányvonal a háttéripar legendás termékeinek rövidebb-hosszabb történetét eleveníti fel annak tükrében, melyik korszakban milyen érdekességek jelentek meg szerte a világon. Ez utóbbinál nem lehetett kétséges, hogy Steve Sansweet magángyűjteménye jelentette az alapot, mert ott aztán van miből válogatni. Mr. Sansweet pedig nem fukarkodott a ritkaságokkal, és ennek köszönhetően igen sok érdekességet ismerhetünk meg az első film készítése előtti évekből is. Ebből a korszakból persze a film tervezési fázisainak állomásai az érdekesek. Ha alaposabban szemügyre vesszük a kézzel rajzolt vázlatokat gyorsan rájöhetünk, mennyire közel járt a Star Wars is ahhoz, hogy a hetvenes évek egyik tucatfilmje legyen. A későbbi sikereket hozó egyedi jellegzetességek első ránézésre nem igazán ismerhetőek fel, és a kezdetben nehezen döcögő sztori sem annak indult, amivé 1976-ra, az élőszereplős forgatás megkezdésének idejére lett. Nos, ennek illusztrálására a könyv nyolcadik oldalához csatolva kapásból megszemlélhető Ralph McQuarrie 1974-ben rajzolt vázlata, amit a George Lucas korai sztorikezdeménye alapján rajzolt.

Ugyanitt végre találkozhatunk azzal az American Grafitti-ből származó hangtekerccsel, ami R2-D2 névadója lett. Ezt a szalagot 'Reel 2 Dialogue 2' jelzéssel látták el, innen pedig már csak egy rövid lépés volt az R2-D2 név megszületése. A következő melléklet a Tatooine-ra kalauzolja az olvasót, egészen pontosan a Lars-farmra. Erről a díszletegyüttesről és a garázs mellett parkoló Skyhopper-ről két igen részletes tervrajzot mellékeltek. A terveken jól látható, miként gondolták ki, hogy a különböző kameralátószögekhez - a szigorú takarékosságot figyelembe véve - mennyit kell belőlük megépíteni.

A premier előtt néhány héttel, egészen pontosan 1977 április-május fordulóján lezajlottak azok a próbavetítések, amiktől George Lucas-ék az első kézzelfogható visszajelzéseket remélték. A San Francisco-i Northpoint Theater-ben lezajlott eseménynek két érdekessége volt. Az egyik, hogy kizárólag meghívottak vehettek részt rajta, vagyis a vetítés egy válogatott közönségnek szólt. A másik pedig az, hogy a közönség között szétosztásra került egy kérdőív, és ezen a nézőket - néhány általános kérdésen kívül - arról faggatták, mennyi filmet néznek havonta, milyen filmeket láttak az elmúlt időszakban, honnan hallottak először a Star Wars-ról, hányasra osztályoznák a filmbeli emberi és nem emberi karaktereket, melyik tetszett a legjobban, stb, stb. Nos, ez egy páratlan kordokumentum azoknak, akik meg szeretnének ismerkedni az időszak szokásaival, és szerencsére azok számára, akik nem juthatnak hozzá a kérdőív eredeti példányához most kivehető mellékletként végigbogarászhatják a meghívó reprodukciójával együtt.

Néhány oldallal később az 1977-es év egy másik jellemző darabja, a pólóra vasalható matrica bukkan elő. Lucas több interjúban elmondta, hogy a reklámtárgyak jogait mindenképpen magának akarta megszerezni, éppen ezért a pólók eladásából is remélt némi hasznot. Arra persze nem számított, mennyire hatalmas lesz ez a haszon, ugyanis több millió fogyott belőle az első film bemutatója utáni időszakban. Éppen ezért az olvasó a The Star Wars Vault mellékleteként egy eredeti méretű Darth Vader-fejes matricával találkozhat. A matrica természetesen felvasalható, bár tutira nem próbálkozna vele senki.

Aztán tovább lapozgatva a könyvet rábukkantam egy olyan ereklyére, aminek több mint huszonöt éve (!) szeretném megszerezni a darabjait. Ez egy angol cég matricás háttér-sorozata volt, mely a Star Wars tíz jelenetét emelte ki. A hátterekre a vásárlók saját kezüleg satírozhatták rá a szereplőket, a lézersugarakat és a tárgyak egy részét, ezzel is egy kis kreatívitásra ösztönözve önmagukat. A reprodukció, legalábbis ami a papír minőségét illeti, ebben az esetben sajnos nem sikerült valami jól, és ezt onnan tudom, hogy a sorozat három darabja nekem is megvan. Ha már itt tartunk a mellékletekre jellemző az eredetihez hasonló, vagy nagyon közelítő papírminőség, ami elengedhetetlen az ilyen jellegű kiadványok esetében. A matricás háttér azonban láthatóan kifogott az alkotókon és ez egy kicsit levon a hitelességéből. Persze semmi sem lehet tökéletes, csak egy magamfajta rajongó egy ilyen albumnál elvárhatja legalább a tökéletesség látszatát. Mindezek ellenére azért nagyon nagyra értékelem azt a munkát, mit a Sansweet-Vilmur alkotópáros The Star Wars Vault-ba ölt.

A könyvben a jelentőségét kihangsúlyozva elég terjedelmesen foglalkoznak a filmzenékkel, és a hozzájuk köthető gyűjtenivalóval. Ezúttal azonban nem a lemezek, hanem az élő koncertek kerültek a középpontba. John Williams szerzeménye már 1978-ban hallható volt egy koncertturnén. A látványos lézershow-val és direkt kivetítőre készített képsorokkal megtámogatott turné hatalmas sikerrel zajlott. Az egyik állomás Londonban volt, a Royal Albert Hall-ban. A reprodukált műsorfüzet tanusága szerint 1978. február 16-án a patinás koncertteremben ugyan csak hat felvételt játszottak, a Williams mester által vezényelt London Symphony Orchestra által előadott zeneművek nagy élményt jelentettek azoknak a szerencséseknek, akik akkor meg tudták fizetni a három font ötvenbe kerülő belépődíjat.

És még valami a zenei univerzumból. A The Star Wars Vault egy olyan mellékletet tartalmaz, mely tényleg csak hab a tortán. Ez nem más, mint az Episode II. Attack of the Clones végefőcímjének kottája. A könyvbe ragasztott változat azonban egészen biztosan nem mérethelyes, hiszen elég nehéz lett volna beleírni a hangjegyeket, ennek ellenére mégis érdekesség, leginkább a zeneértők és művelők számára.

Külön fejezetben ismerkedhetünk meg a filmek népszerűsítésében nagy szerepet játszott plakátokkal. A nemzetközi kitekintés sorra veszi az olasz, orosz, török remekműveket, és bemutat egy japán jegyet is. Az amerikai gyűjtők számára egzotikumként kezelt darabok mindig is a kiemelkedő érdekességek közé tartoztak. Legnagyobb szívfájdalmamra azonban - és ez a könyv egészére értendő - magyar vonatkozást nem találtam a lapokon. Ezen bizony egy kicsit elcsodálkoztam, hiszen én is tudom, hogy Steve Sansweet milyen sok magyar kiadású Star Wars-os relikviával rendelkezik. Talán majd legközelebb...

A kiadványból a Star Wars korai élelmiszeripari termékei sem hiányozhatnak. A világon már akkoriban is sok millió doboznyi kukoricapelyhet és egyéb instant-kaját forgalmaztak, és ha a termékét egy gyártó olyan sikeres filmmel is promotálhatta, melyet mindenhol ismertek, az eladások a többszörösét érhették el az átlagosnak. Hogy az ilyen termékek még kelendőbbek legyenek, egymás után kerültek melléjük az olyan, ma már ritkaság számba menő játékok és egyéb kiegészítők, amit konkrétan gyűjteni is lehetett. A könyv a vonatkozó oldalakon található korabeli termékek mellett egy 1978-as gyorséttermi menühöz adott Landspeeder-rel teszi teljesebbé a képet, amit akár össze is lehetne rakni.

Ami más szempontból szintén különlegessé teszi a könyvet, az az Expanded Universe egyes produktumainak felvillantása. A Holiday Special-t gondolom senki­nek sem kell bemutatni, még akkor sem, ha csak egyetlen egyszer ment adásban, és maga George Lucas fogadkozott, hogy saját kezüleg semmisítené meg az esetlegesen felbukkanó másolatait. A film sugárzása óta eltelt harminc év (1978. november 17.) az akkori keserű csalódást sok rajongóban szép emlékké változtatta, sokan éppen emiatt szeretnék a gyűjteményükben tudni ezt a másfél órás produkciót. (A Holiday Special-ből a szövegkönyv egy része vehető ki mellékletként.) Hasonló a helyzet a nyolcvanas évek közepén futó Droids és az Ewoks című rajzfilmsorozatokkal. Az akkor szép reményekkel induló szériák nem rengették meg a világot, és mivel csak igen lazán kapcsolódtak a filmekből megismert Star Wars-galaxishoz, nem kerültek a legnézettebb műsorok közé a tengerentúlon. A Droids-ból a főszereplőket, R2-t és C-3PO-t egy átlátszó fólián köszönthetjük az extra tartalmak között.

A könyv egyetlen gyenge pontját az egymást meglehetős összevisszaságban követő témakörök jelentik. Az első végiglapozás után egy kicsit kuszának éreztem a szerkesztést, és bár az oldalpárokba való csoportosítás ezen valamelyest enyhített, az időrendiség borulása végig ott kísértett a lapokon.

A poénok lelövése helyett végezetül inkább hadd ajánljuk a gyűjtők figyelmébe a The Star Wars Vault-ot. A Lucasfilm archívumának kincseit harminc évre visszamenőleg bemutató kiadvány ha nem is tud teljes képet adni a Saga korszakairól, arra mindenképpen jó, hogy felhívja a figyelmet egy-egy témakörre. Mert ezekből a viszonylag szűk terjedelmet tekintve nincs is olyan kevés. A legnagyobb öröm persze az, ha egy olyasvalamivel találkozunk, ami nekünk is megvan odahaza a gyűjteményünk mélyén. Ekkor egy pillanatra tényleg miénk az univerzum...

A 2007-ben megjelent The Star Wars Vault borítója, két audió CD-je, valamint néhány oldal és kivehető melléklet könyvből: