A The Essential Guide-sorozat - III. rész
Barta Zoltán összeállítása

The Essential Guide to Weapons & Technology (1997)
& The New Essential Guide to Weapons & Technology (2004)

1997 novemberében, a Special Edition VHS megjelenésének időszakában jelent meg a sorozat fegyvereket és a technológiát bemutató része, a The Essential Guide to Weapons and Technology. A Vehicles and Vessels nyomdokain haladva ismét egy érdekes kiadvánnyal gazdagodott a galaxis. Az író ezuttal is Bill Smith volt, a szakrajzok most is Troy Vigil keze munkáját dícsérik. Doug Chiang helyett viszont David Nakabayashira hárult a feladat, hogy látványos izometrikus grafikákkal tegye teljessé a varázslatot. Ez a könyv abban az időben a jelmezeket és kellékeket készítő rajongók alapműve lett, köszönhetően a jól áttekinthető illusztrációknak. Ezek egy részét olyan méretarányos rajzokkal is ellátták, melyen jól láthatóak, hogy egy emberhez képest az adott eszköz milyen nagyságú. (A planetáris fegyverek esetében furcsa látni, hogy mennyire eltörpül mellettük egy AT-AT, vagy éppen egy hatalmas birodalmi csillagromboló.)

A legsikeresebbek a kézifegyverek voltak, és ezek rajzairól nem sajnálták a részleteket. A klasszikusnak számító birodalmi rohamosztagos karabélynál például vették a fáradságot, és három fázison keresztül demostrálják, hogyan lehet a válltámaszt kihajtani a fegyver alsó részéből. (A slágert már akkor is a fénykardok jelentették, ez a könyv többet is bemutat belőlük.)

A fegyverek mellett azonban olyan eszközök is felbukkantak, mint a Tatooine-on megismert párologtató, a csillagrombolók vonósugár projektora, vagy a különböző fajtájú és rendeltetésű szenzorok garmadája.

Pontosan hét évvel később, 2004 novemberében jött ki a Blackman-Fullwood kettős újabb könyve, a The New Essential Guide to Weapons and Technology. Sajnos ez is csak az Attack of the Clones-ig veszi sorra a technológia fejlődését, viszont az új sorozathoz méltó tálalásban. A 3D-s grafikák ebben a részben is jelentősen feldobják a tartalmat, és a külön kategóriákra bontott eszközök a korábbinál vizuálisabbak lettek.

A fegyverek meg sokkal fenyegtőbbek. A leírásaikhoz bekerültek olyan adatok is, mint a hatótávolság és a rombolás típusa. Külön pozitívum, hogy az előszóban itt is van gyártó­ismertető, valamint egy rövid történelmi áttekintés, mely valamilyen szinten segíti az eligazodást.

A színvonalból egy kicsit levon a páncélokat felvonultató rész. Ezeken sajnálatos módon kiütköznek a 3D-s technológia hátulütői. A "beöltöztetett" figurák nem életszerűek, sőt, Darth Vader egyenesen nevetséges. Ezt leszámítva a kiadvány még mindig ajánlható olvasmány lehet a kellékkészítők és a szerepjátékosok számára is.

Értékelés:
The Essential Guide to Weapons and Technology: 5/5
The New Essential Guide to Weapons and Technology: 4/5

Az The Essential Guide... és a The New Essential Guide to Weapons & Technology borítói, valamint néhány oldal az első és a második kiadásból: