A The Essential Guide-sorozat - II. rész
Barta Zoltán összeállítása

The Essential Guide to Vehicles & Vessels (1996)
& The New Essential Guide to Vehicles & Vessels (2003)

Fél évvel a karaktereket bemutató könyv után jött a járműveket felvonultató The Essential Guide to Vehicles and Vessels. Ez már egy sokkal alaposabban előkészített és grafikailag is áttekinthetőbb kiadvány volt. Szerencsére elvetették az első könyv tematikáját, és végig a Vehicles and Vessels-hez készített grafikával rukkoltak elő. A Bill Smith leírásaival és Doug Chiang (!) valamint Troy Vigil illusztrációival megerősített könyv olyan színtű betekintést nyújtott a Star Wars univerzum felszíni-, légköri és űrjárműveinek világába, melyről korábban csak álmodni lehett. A járműveket valós szerkezetekként bemutató összeállításokat nagyon feldobta, hogy Doug Chiang vizuálisan maximálisat nyújtott már ekkor is, és nemcsak a filmes, de a könyves, képregényes video-játékos járművek megjelenítésével. A másik újszerűséget Troy Vigil hihetetlenül precíz "szakrajzai" jelentik. Ezek révén olyan képzete lehet az olvasónak, mintha a mérnökök asztaláról frissen lekerült tervek között lapozgathatna.

Ennyi év után érdekes visszanézni, hogy mennyiben változtak a Star Wars járművei. Az egyik ilyen a félelmetes Juggernaut, melyet az Episode III Kashyyyk-on lezajlott csatajelenetében láthattunk. Annak idején a Birodalom visszavág Hoth-i csatájához képzelték el, de a helyére akkor az AT-AT lépegetők kerültek. Az ötödik epizódba ugyan nem került bele, de egy kétoldalas elemzés a Régi Köztársaság legna­gyobb felszíni járművéről a Vehicles and Vessels-ben azért megért egy misét. És bármilyen furcsa, ebbe a kategóriába tartoznak a planetáris nagyságú hajók és járművek is. A hatalmas csillagrombolókat méretben messze meghaladó első és második Halálcsillag, plusz a prototípus, és a lebegő Felhőváros is bizony ide tartoznak.

A megjelenés időpontjának köszönhetően pedig az akkoriban felbukkanó Shadows of the Empire űrhajói is belekerülhettek a kiadványba. Dash Rendar YT-2400-asa, Guri Stingere és Xizor Viragoja éppúgy itt vannak, mint az X- és Y-szárnyú vadászok vagy a Millennium Falcon.

A 2003 októberében megjelent, Haden Blackman író és Ian Fullwood illusztrátor által jegyzett The New Essential Guide to Vehicles and Vessels tovább tudott lépni. Ami más lett, az a 3D-s grafikára való áttérés, és ez a full-color oldalpárokon a korábbiaknál látványosabb megjelenítést tett lehetővé. A prequel-trilógia filmjeivel és a New Jedi Order történeteivel frissített kötet a rajongók egyik kedvencévé vált, és a fiktív járművek gyártóinak rövid bemutatásával, valamint a Saga csatáinak elemzéseivel kiegészülve a mai napig is izgalmas olvasmánynak számít.

Értékelés:
The Essential Guide to Vehicles and Vessels: 5/5
The New Essential Guide to Vehicles and Vessels: 5/5

Az alábbiakban megtekinthetők a The Essential Guide... és a The New Essential Guide to Vehicles & Vessels borítói, valamint néhány oldalpár az első, és grafika a második kiadásból: