A The Essential Guide-sorozat
Barta Zoltán összeállítása

1995-ben egy különleges könyvsorozat indult az Egyesült Államokban. A The Essential Guide...-széria már az első kötetével magára irányította a rajongók figyelmét, és az évente megjelenő folytatások egyre nagyobb népszerűséget hoztak a kiadónak. Az állandó megújulásra képes könyvek váltott alkotógárdával, a néhol felbukkanó bakik ellenére a mai napig érdekes olvasmányként szolgálnak a hátterek iránt érdeklődő Star Wars-rajongók számára. Az indulástól kezdve eltelt több mint egy évtized nem fogott ki a szérián, sőt, a kétezres évek elején jelentős arculatváltáson átesve sokkal egységesebbé és karakteresebbé vált. Ez persze előnyös döntés volt a kiadó részéről, és nemcsak azért, mert az Essential Guide-okat el akarta adni az új rajongói generációknak is. A látványosabban összeállított anyagok jót tettek az eladásoknak, de a filmekben - no meg a Expanded Universe-ben - beálló változások miatt sok esetben szükség volt a korrekciókra.

Ettől függetlenül a sorozat gyűjtőinek nem kellett sutba vágni a korábbi széria darabjait sem. Az új könyvek ugyanis nem a régiek felújításai, éppen ezért az oldalszámot megtartva sok minden már kimaradt belőlük, ami a régiekben szerepelt. Emiatt az eredeti és az új kötetek alkotnak inkább egységes egészet.

Ebben az összeállításban megpróbáljuk bemutatni az 1995 és 2007 között megjelent könyveket, melyeket generációkra oszthatunk. Az első és a második generáció közös témájú kötetei egy-egy oldalon szerepelnek, és a végén azért belepillanthatunk a harmadik generáció első részébe is, mely talán valamelyest képet ad arról, hogy a címé­ben feltüntetett 'nélkülözhetetlen útmutatóként' milyennek is kell lennie a kétezres évek második felében egy ilyen jellegű háttérmunkának.

Aki pedig a rövid leírások alapján kedvet kap ahhoz, hogy beszerezze a The Essential Guide-sorozat darabjait, bát­ran vágjon bele. A könyvek - még a régi kiadásúak is - sok internetes könyváruházból beszerezhetők, sőt, némelyiknek nemcsak angol, de német és lengyel nyelvű változatai is vannak. Hazánkban az idegennyelvű könyvesboltok kínálatában rendszeresen felbukkannak, és ezekben a boltokban rövid várakozási idővel meg is rendelhetőek. (A bemutatók végén egy-egy szubjektív értékelést láthattok, melyben 1-től 5-ig osztályoztam könyveket, figyelembe véve a tartalmat és a grafikai megjelenítést is, természetesen az adott korhoz viszonyítva.)

 

I. rész
The Essential Guide to Characters (1995)
& The New Essential Guide to Characters (2002)

1995 novemberében, nem sokkal a trilógia THX-es video-felújítása után jelent meg a The Essential Guide to Characters című könyv, Andy Mangels író és Michael Butkus illusztrátor közös munkájaként. (Butkus, aki a felhasznált grafikáknak csak egy részét készítette, nincs feltüntetve a borítón.) A könyv jó indulásnak bizonyult, annak elle­nére, hogy kissé még kialakulatlan stílusban vette sorra a filmek, a képregények és a könyvek karaktereinek élettörténetét. A rengeteg különböző fekete-fehér illusztráció kicsit kaotikussá tette a tartalmat, ettől eltekintve mégis sok érdekes információval szolgált azoknak, akik szerettek volna az akkori viszonyok között az átlagosnál átfogóbb képet alkotni a Star Wars galaxisról.

A Characters első kiadása egy átlátható koncepció mentén kalauzolja az olvasókat. Általában minden fejezet egy-egy karakterről szól, akikről már az elején megtudhatjuk, hogy melyik bolygóról származnak, mi a nemük, milyen magasak, melyik oldalon állnak, melyik filmben vagy történetben bukkantak fel először, és ha bekövetkezett az elkerülhetetlen, akkor melyik történetben érte őket a halál. Ábécé-sorrendben haladva Ackbar admirálistól Zuckuss-ig, a fejvadászig sok különleges karakterrel ismerkedhetünk meg a könyv oldalain. Ami viszont egy kicsit elavulttá teszi ezt a kiadványt, az a filmes karakterekkel kapcsolatos sötétben való tapogatózás. Palpatine karrierje itt még nem egyészen úgy zajlott, ahogy azt a prequel-trilógiában láthattuk. A sötét terveket szövögető szenátor a leírás szerint előbb a szenátusi tanács élére került, majd jelöltette magát a köztársasági elnöki posztra. A felemelkedését megakadályozni szándékozó szenátorok - Mon Mothma, Bail Organa, Garm Bel Iblis - a filmben bemutatottnál sokkal elkeseredettebb politikai csatát folytattak ellene, de a próbálkozásuk kudarcot vallott...

A 2002 áprilisában, nem sokkal az Episode II premierje előtt piacra dobott The New Essential Guide to Characters a legjobb pillantban bukkant fel a könyvesboltok kínálatában. A Daniel Wallace által írt szövegekkel és a Michael Sutfin színes illusztrációival megjelentetett könyv hatalmas előrelépés volt az első kiadáshoz képest. A borítón már előre jelezték, hogy a tartalom második rész és a sikeres New Jedi Order című könyvsorozat karaktereivel lett kiegészítve. A terjedelemre nem sokkal hosszabb könyvből az előző verzióhoz képest ugyan sok mindenki kimaradt, a jóval átgondoltabb szerkesztés, és a modernebb grafikai megoldásoknak köszönhetően mégsem kelt hiányérzetet az emberben. (Wedge Antilles egészalakos grafikája is ebből a kiadásból való.) A nagy örömbe azért egy kis üröm is vegyül: az Episode III történései még nagyon messze voltak ettől a kiadástól, éppen ezért - például Anakin Skywalker esetében - néhány utaláson kívül erre a korszakra vonatkozóan még nem kerülhettek bele lényegi információk...

Értékelés:
The Essential Guide to Characters: 3/5
The New Essential Guide to Characters: 4/5

Az alábbiakban megtekinthetők a The Essential Guide to Characters és a The New Essential Guide to Characters borítói és néhány oldalpár a két kiadásból: