The Action Figure Archive
Barta Zoltán írása

Be kell vallanom, hogy jómagam nem tartozom a figuragyűjtők közé. Ennek igen prózai okai vannak: a nyolcvanas években nem volt pénzem rájuk, mostanság pedig jobban érdekelnek a könyvek, művészeti albumok és egyéb kiadványok.

A környezetemben viszont nagyon sokan vannak, akik lelkesen gyűjtik ezeket a kicsiny műanyag figurákat, éppen ezért nem maradok le semmiről. Ami azonban e cikk megírására ösztönzött, az mégis egy levél volt, amit egy rajongótól kaptam. A levélíró ezeket a figurákat 'művészi alkotásoknak' nevezte, és egyáltalán nem botránkoztam meg ezen a tituluson. Ha jobban belegondolunk, tényleg azok.

E rövid bevezető után térjünk rá a lényegre. Steven J. Sansweet, a világ legnagyobb Star Wars gyűjtője számtalan könyvet publikált ebben a témában. Az egyik legjobb az 1999-ben megjelent - és Josh Ling közreműködésével szerkesztett - Action Figure Archive, amely a SW galaxis kis- és nagyméretű figuráit, űrhajóit, play-set-jeit mutatja be. A száznyolcvan oldalas könyv lenyűgöző, hiszen több mint kétezer színes fotót tartalmaz. E fotók mutatják be a Star Wars játékok fejlődését 1978-tól 1998-ig.

A kiadvány első oldalain egyrészt útmutatást ad a könyv használatához, másrészt pedig sorba rakva felvonultatja a régi (1978-'85) és az új (1995-'98) figurákat. (Mivel a szerkesztés 1998 őszén lezárult, ebben a kiadásban csak az addig megjelent játékokról olvashatunk.) Hét oldalon keresztül hasonlíthatjuk össze a korai és a kilencvenes évek szériáit egymással. Kísérőszövegek itt nem zavarják az olvasókat, így sokkal inkább a képekre koncentrálhatnak.

És aztán jönnek a figurák. A sort az 1995-ben kiadott, és meglehetosen sokat kritizált Luke Skywalker figura nyitja. A vele kezdődő sorozat olyan brutális izomzatot kapott, hogy bármelyik body-building bajnokságon dobogós helyezést kaphatott volna, ha netalán életre kel. (Ez a tendencia sokáig velejárója volt a Star Wars action-figuráknak, és csak a későbbi sorozatok darabjain kezdett látszani a normális állapot helyreállása.)

A figurák leírását a filmekben szereplő igazi karakterekről készített fotók is színesítik. A fotók legtöbbje igazi csemegének számít, hiszen azelőtt sehol másutt nem publikálták oket. Az egyik ilyen kép az Uralkodó körül lebzselő udvaroncok csoportját közvetlen közelről mutatja a Return of the Jedi-ból. Ők mindössze kétszer látszanak a filmben, és akkor is csak távolról.

A figurák fényképes bemutatása mellett sok hasznos szöveges információt is nyújtanak az olvasóknak. Például Boba Fett híres korai kiadású figurájáról, amely szemre veszélyesnek ítélt rakétakilövő szerkezetet tartalmazott, szintén elolvashatjuk a hozzáfűzött érdekesebb adatokat.

Nagy meglepetésekben lehet része annak, aki először látja a korai széria figuráit. Vannak ugyanis olyan darabok, amelyek abszolút nem hasonlítanak a filmben látható eredetire. A legjellegzetesebb talán az először Death Star Commander-ként piacra dobott szürke uniformisban feszítő figura. A filmben fekete egyenruhát hordott, és egyáltalán nem volt parancsnok. Mindössze őrszolgálatot látott el a Halálcsillagon.

Ritkaságok, érdekességek tehát jócskán felvonulnak ebben a könyvben, és a szerkesztők még arra is fordítottak figyelmet, hogy ugyanazon figura más-más kiadású kartonját is bemutassák. A kartonoknak egyébként külön összegzést szántak, és ebben részletesen elmesélik, hogy az egyes országokban kiadott kartonokat milyen jellegzetességek alapján lehet megkülönböztetni egymástól.

Könyv lapjain betekintést nyerhetünk nemcsak a figurák, de a járművek világába is. Ezek közül érdemes kiragadni a hazánkban nagy értetlenkedéssel fogadott Expanded Universe sorozat darabjait. Ilyenkor sajnálhatjuk igazán, hogy nem jelenetek meg magyarul is a Star Wars művészeti albumok. Az Expanded Universe járműveket ugyanis a filmbeli szállító és harceszközök prototípusairól mintázták, vagyis nem valami légből kapott, sohasem volt darabokról van szó. Az Action Figure Archive természetesen a játékok mellett bemutatja az eredeti grafikákat is, és ezek alapján könnyebb ráismerni a felkelők hósiklójára, vagy a felhővárosi Cloud Car-ra.

A kiadvány nemcsak a hagyományos action-figurákat mutatja be, de a 12"-eseket, és az un. Epic Force figurákat is. Ez utóbbiakból három féle nálunk is kapható volt. (Darth Vader, Luke Skywalker, Boba Fett). Ezek jellegzetessége, hogy egy stabil, de forgatható talapzaton állnak, és éppen ezért csak dísztárgyként funkcionálhatnak. A sorozatban olyan figurák jelentek meg, mint Obi-Wan Kenobi, Han Solo, Leia hercegno, rohamosztagos, See Threepio, és Chewbacca. A többségük nagyon igényesen és hitelesen van kimunkálva, ezért csak sajnálkozni lehet, hogy hazánkba nem került belőlük.

A gyűjtők körében nagy becsben vannak tartva azok a figurák, amelyek a Return of the Jedi bemutatója elott, de már a harmadik film logojával kerültek forgalomba. E kartonokon ugyanis még az eredetileg tervezett címet, a Revenge of the Jedi-t lehet olvasni. A címet, mint tudjuk szinte csak az "utolsó" pillanatban változtatták meg, emiatt jó néhány Revenge... logos termék látott napvilágot. A gyűjtők nagy örömére e figurák kartonjaiból is felvillant néhányat a könyv.

Kezdő és profi gyűjtőknek tehát egyaránt ajánlható az Action Figure Archive, annak ellenére persze, hogy immár csaknem egy évtizede annak, hogy megjelent. Az előbbieknek azért, hogy legyen valami fogalmuk arról, mekkora fába vágták a fejszéjüket, az utóbbiaknak pedig azért, hogy leellenőrizhessék, mennyire teljes a kollekciójuk.

Az alábbiakban megtekinthető az 1998-ban megjelent The Action Figure Archive című könyv keménytáblás kiadásának borítója, valamint illusztrációként néhány oldalpár: