You Can Draw Star Wars
Barta Zoltán összeállítása

Vajon ki ne ábrándozott volna - legalább csak egyszer - arról, hogy úgy tud rajzolni, mint a Star Wars művészei? Ez az ábránd nyitotta meg a kaput sok második-harmadik generációs grafikus palánta előtt, akik szintén ellenálhatatlan késztetést éreztek a galaxis megörökítése iránt.

Éppen ezért talán nem véletlen, hogy megszületett a You Can Draw Star Wars című könyv, mely segíthet megtenni az első döcögős lépéseket. Ez a kiadvány persze csak nagy vonalakban segít eligazodni a technikák útvesztőjében, hiszen emellett a végtelen mennyiségű gyakorlás elengedhetelen a profivá váláshoz.

De milyen is maga a könyv? A Bonnie Burton szövegeivel és Matt Busch és Tom Hodges grafikával megjelent mű mindössze 96 oldalas, és a hivatalos besorolása szerint gyermekeknek készült, de ez mégsem rettenti el azokat, akik egyszer belelapoznak. Az igényesen szerkesztett, példa-illusztrációkkal bőségesen ellátott könyv szerencsére nem szorul különösebben arra, hogy rá kelljen tukmálni a vásárlókra.

A You Can Draw Star Wars a terjedelme ellenére próbál alapos lenni. Az alapvető ismeretek gyors bemutatása után rá is tér a lényegre. Az egyszerűbb mértani formák biztosan nem okoznak problémát, és innen egy rövid nekifutással máris a dolgok sűrűjében találhatjuk magunkat. Innetől kezdve a filmbeli karakterektől az űrhajókig és egyéb járművekig sok minden felbukkan a lapokon.

A karakterek megformálásnak jó néhány trükkjét elleshetjük. Befűzött pauszpapírok segítségével egy-két hős testtartását, mintegy "csontozatát" vizsgálhatjuk meg, és ezt ki-be hajtogatva rögtön megérthetjük a csontok jelentőségét.

Két külön "tanulmány" készült az emberi fejekről. A férfi (Han Solo) és a női (Amidala) arcának jellemző részletei - szem, orr, száj - kerülnek górcső alá. Ezek a részletek teszik igazán egyedivé a megrajzolandó karaktereket.

Az egyszerű rajzoktól persze szép lassan eljutunk a kifestésig, majd pedig képregények világáig. Ez pedig ha valakinek nem elég látványos formája az oktatásnak, akkor megtalálhatja az interneten Matt Busch video-sorozatát.

 

Az alábbiakban megtekinthetitek a You Can Draw Star Wars borítóját és néhány oldalpárt a kiadványból: