ATTACK OF THE CLONES - The Illustrated Companion (2002)
Barta Zoltán írása

Már évekkel ezelőtt megfogadtam: ezentúl semmin sem fogok meglepődni. Az élet azonban rám cáfol, főleg amikor egy-egy új, az előzőeknél is látványosabb darabbal bővül a Star Wars kiadványok hosszú sora. Így történt ez 2002 tavaszán is, és a meglepetésem tárgyát akkor egy angol nyelvű kiadvány jelentette, mely a maga módján egészen egyedülálló módon közelíti meg az Attack of the Clones világát.

Az újdonságokat számomra a körítés jelenti, főleg az, hogy az egymást követő művészeti és egyéb albumok miképpen képesek új értelmezést adni az esetleg sokszor körüljárt témáknak. Nos, a nemrégiben megjelent Episode II - The Illustrated Companion újra bebizonyította, hogy a hozzáértők mindig újabb és újabb adalékokat képesek beleszőni az ilyen jellegű "illusztrált kézikönyvekbe". Ami pedig a könyv grafikai megoldásait illeti, szintén csak felsőfokú jelzőkkel illethetőek. A nagy gondossággal megtervezett oldalakon felvonultatott tengernyi kép, rajz és festmény olyan közegben látható, amely igazán méltó a rajongók dicséretére.

Mivel az Attack of the Clones-hoz nem jelent meg hivatalos Making of... könyv, és az Art of Episode II meg nem tartozik a legkönnyebben hozzáférhető darabok közé, ezért talán az áthidaló, vagy éppenséggel nagyon is hiánypótló The Illustrated Companion a legalkalmasabb az űr kitöltésére. Marcus Hearn író és Dan Newman designer közös alkotásából származó mű a szokásokat félretéve nagyon taktikusan két részre osztva tárgyalja a Star Wars galaxis története második fejezetének hátterét és készítésének fázisait.

Az Episode II világa

A második rész világa (The World of Episode II) egy nagyon színesen, és kellemes stílusban tálalt háttérleírás. Nem követi el azt a hibát, hogy fejezet címet szigorúan véve kizárólagosan csak a Klónok támadásával foglalkozzon. A bevezetőben a történetet az elejéről - az Episode I-tól - kezdi mesélni. A karakterek konkrét kitárgyalásánál éppen ezért több irányba ágazódnak szét az elemzések, vagyis ha egy-egy szereplő több filmben jelen van, akkor valamennyi korban olvashatunk róla információkat.

És nemcsak róla, de a viszonylag tágan vett kapcsolatrendszeréről is, no meg a járműveiről, és az új trilógiában megjelenő bolygókról. Vegyük például Anakin Skywalker-t, akinek az Attack of the Clones-ban látható alakját helyezve a középpontba az időben előre és hátra ugorva mutatják be. Az emlékezetes Tatooine-i versenytől így eljuthatunk Darth Vader fenyegető alakjáig, aki a második Halálcsillagra érkezve a felkelőkkel való végső leszámolásra készül. Az illusztrációként felvonultatott képeken egy mozgalmas életpálya elevenedik meg, és mi tudjuk, ez az élet még sok egyéb rejtéllyel szolgál az elkövetkezőkben is.

A könyv a helyszínek elemzése közben sem fókuszál egyetlen témára, és ez igen szimpatikussá teszi számomra a The Illustrated Companion-t. A Tatooine-nál maradva felvillantja a bolygó néhány jellegzetességét, az őslakosok szokásait, és nem feledkezik meg azokról a mellékszereplőkről sem, akik valamilyen módon fontos szerepet kapnak a cselekményben.

Az Episode II készítése

A második főfejezet (The Making of Episode II) sokkal izgalmasabb és látványosabb anyaggal szolgál. A film készítésének kulisszatitkaiba, valamint az azt megelőző művészeti tervezés rejtelmeibe betekinteni önmagában is megér egy misét. Az Episode II öt országon átívelő forgatási munkálatai, az újonnan kifejlesztett digitális rögzítés-technika, és a sok "új", a rajongók számára korábban teljesen ismeretlen színész felvonultatása jótékonyan hatott a film készítésének folyamatára. A munka pedig precíz, végletekig kidolgozott munkamenetet igényelt, különben nem készülhetett volna el időre a nagy mű.


A The Illustrated Companion egészen a kezdetektől követi nyomon a forgatást, amely többek között olyan legendás helyszínen is zajlott, mint a nyugat-londoni Ealing stúdió, ahol évtizedekkel korábban Sir Alec Guiness készített jó pár emlékezetes produkciót. És persze nem maradhatott ki az Elstree stúdió sem, ahol 1976 és '82 között a klasszikus trilógia sok díszletet igénylő jelenetei készültek.

A könyv szerkesztése során láthatóan mindent elkövettek annak érdekében, hogy a forgatásról szóló részek ne csak a kékhátteres felvételekről tanúskodjanak. Sőt, mintha a több kilométernyi vászon előtt zajló jelenetek nem kapnának annyi teret a könyvben, mint a konkrét előkészületek, és a művészeti munkák, úgyhogy ezért gondolatban még egy jó pontot írok fel a képzeletbeli táblára.

Amikor eljutunk a kosztümtervezést bemutató részhez, ismét egy izgalmas téma kerül terítékre. Ilyenkor gyakran kiderül, hogy a film tervezésének korai szakaszában bizony teljesen másképpen gondoltak egyes dolgokat. Például Amidala alapvetően más stílusú ruhakölteményekben pompázott volna, és Dooku grófnak - egy lépéssel a saját kora előtt járva - már a későbbi birodalmi tisztek uniformisát kellett volna hordania.

És ami ebből a könyvből világosan kitűnik, - csak a kritikusok nem tudnak róla, - nem minden esetben játszotta a CGI a főszerepet. Az alkotók munkáját jelentősen megkönnyítette az a modellező stáb, mely éjjel-nappal gyártotta a különböző helyszínek méretarányos változatait. A Coruscant-i teherkikötőt éppúgy lemodellezték, mint a Geonosis-i arénát, és ezekről az apró "díszletekről" készült felvételeket jól bele tudták illeszteni a film látványvilágába.

A The Illustrated Companion tartalmáról nem nagyon érdemes többet mesélni, hiszen ez az album is azok közé tartozik, melyet inkább érdemes kézbe venni, és többször átlapozni. Aki esetleg meg akarja venni, egészen biztosan nem fogja sajnálni érte az árcímkén feltűntetett tizenöt angol fontot, hiszen utóbbi évek egyik legszebben kivitelezett háttérkiadványát tudja a gyűjteményéhez csatolni.

 

Az alábbiakban megtekinheted a 2002-ben megjelent Star Wars Attack of the Clones - The Illustrated Companion című könyv borítóját, valamint néhány oldalt a kiadvány tartalmából...