Tizenöt éve jelent meg a Birodalom örökösei
Barta Zoltán írása

1991 végén, a karácsonyi könyvpiacra jelent meg Magyarországon Timothy Zahn mára klasszikussá vált regénye, a Birodalom örökösei. A hazánkban tévesen VII. epizódként aposztrofált könyv, mely a születőben lévő Új Köztársaság és a Birodalom maradékának első komolyabb konfliktusát meséli el, sikeresen élesztette fel a rajongás lángját. Ami viszont igazán a mű és a későbbi folytatásai javára írtható az az, hogy Luke Skywalker, Han Solo, Leia hercegnő és a többi hős mellé olyanokat is kaptunk, akik ugyan nem szerepeltek a filmekben, később mégis jelentős népszerűségre tettek szert a Star Wars-történetek kedvelőinek körében. Ők voltak Thrawn admirális, Mara Jade, Palleon kapitány, és a többiek, akikkel az Expanded Universe karaktereinek hosszú sora indult el a galaxis felfedezésére.

A könyv egyébként teszt is volt egyben, méghozzá annak tesztelése, hogyan is fogadná a rajongók széles tábora, ha a nyolcvanas évek második felében talonba tett Star Wars ismét felbukkanna a köztudatban. A siker minden képzeletet felülmúlt, ugyanis a lehető legkisebb anyagi ráfordítással kiderült: igenis megvan az igény a folytatásra.

Az elmúlt másfél évtized tehát ennek a könyvnek is köszönhető. A Birodalom örököseinek egyszerre volt a folytatások előkészítése és az Expanded Universe szélesebb körű elfogadtatása a feladata. Mindkettőt tökéletesen teljesítette, és ezzel minden korábbinál szélesebbre tárta a messzi-messzi galaxis kapuját...