Star Wars Chronicles - The Prequels
Lehengerlő összefoglalás a prequel trilógiából
Barta Zoltán írása

A 2005-ös év, a Revenge of the Sith premierjének és a várakozáson felüli sikerének éve szerencsére a könyvfronton is hozott változást. Persze nem a jól ismert regényekre és folytatásaikra kell gondolnunk, hanem az igényes művészeti és a háttérkiadványokra, azokra a fantasztikusan szerkesztett - és ennek mértékében gyakran ugyan ilyen fantasztikus áron kínált - alkotásokra, melyek másfél éve menetrendszerűen bukkannak fel a könyvesboltok kínálatában. A most bemutatásra kerülő Star Wars Chronicles - The Prequels persze csak az idegen nyelvű boltokban kapható, de hát már ezekből is van egy jó pár hazánkban, úgyhogy akit nagyon érdekel, némi utánajárással hozzájuthat.

A Star Wars Chronicles cím már az első hallásra-látásra ismerős lehet a rajongók előtt. Még a kilencvenes évek közepén, nem sokkal a Special Edition korszak előtt jelent meg a klasszikus trilógiát bemutató verzió, melyre a gyűjtők azóta is alapműként tekintenek. Nem véletlenül, hiszen mind terjedelemben, mind pedig a képanyagát tekintve a mai napig benne lehet a hasonló kiadványokat reprezentáló toplistában. Ennek fényében már csak azt kellett kivárni, hogy a több nyelvre lefordított, exkluzivitása ellenére tekintélyes példányszámban elkelt könyvnek mikor jön a prequel-trilógiát bemutató folytatása. A megjelentetéssel mindenképpen a harmadik rész utánra gondoltak, de arra talán senki sem számított, hogy röpke fél évvel az Episode III bemutatója után - gyakorlatilag a DVD-vel egy időben - már hozzá lehet jutni.

Ha a Star Wars Chronicles-könyvek sikerének titkát akarnánk elmagyarázni, akkor érdemes két adattal kezdenünk. 345 oldalas terjedelem és több mint 3000 kép! (Igen, nem tévedés 3000.) Ráadásul egy olyan méretű kiadványban, ami összecsukva is nagyobb a szabványos A/3-as méretnél, kinyitva pedig beborít egy kisebbfajta dohányzóasztalt (506 mm x 363 mm). E grandiózus adatok ismeretében a kétkedőkben felötlik a kérdés: nem valami átverés ez az egész, és ezért a borsos árért nemcsak a szokásos reklámanyagot kapjuk?

Szerencsére nem. A Star Wars Chronicles - The Prequels író-szerkesztő párosa, Stephen J. Sansweet és Pablo Hidalgo neve garancia lehet a minőségi munkára, főleg, hogy Mr. Sansweet a LucasFilm tartalmi menedzsereként hatalmas mennyiségű fotóanyag felett rendelkezik, tehát nem kell kuncsorognia a ritkább képekért sem. Ennek megfelelően érthető a lehengerlő 3000 db feletti szám.

A könyv szerkesztése alapvetően követi az egy évtizeddel korábbit, vagyis annak az alapjaira épülve mutatja be a második trilógia filmjeit. (Sajnálatos módon nem tudtam eredeti, angol nyelvű változatot beszerezni, ezért be kellett érnem egy némettel. A bemutatott oldal-párok éppen ezért rendelkeznek német kísérőszöveggel.) Az előszót követően - mely szintén tartalmaz néhány ritkán publikált fotót - egy magasság és méret-összehasonlító mellékletet vehetünk szemügyre.

A magasság természetesen a karakterekre, a méret pedig a filmekben látott járművekre vonatkozik. A felsorolásban kihajtható oldalakon egymás mellett láthatjuk pl. Chewbacca-t (2 m 29 cm), Amidala-t (1 m 65 cm) Yoda-t (66cm) és Grievous-t (2 m 23,5 cm). A szeparatista sereg utolsó tábornokánál érdemes egy pillanatra elidőzni, ugyanis a melléklet nem abban a görnyedt testtartásban ábrázolja, ahogy a filmben láthattuk, hanem kiegyenesedve. Így sokkal félelmetesebb, és inkább emlékeztet a róla előzetesen kialakult Terminator-stílusú képre, ami a Clone Wars rajzfilmekre volt jellemző.

A járművek sokkal összetettebb képet mutatnak. Felszíni, légköri és űreszközök sora vonul fel több oldalon keresztül, mindenütt pontos méretmegjelöléssel. Így könynyedén összehasonlíthatjuk a szeparatista és a köztársasági flották derékhadát képező cirkálókat, vadászgépeket, az olyan extra, egyedi gyártmányokat is, mint Dooku gróf napvitorlása és Grievous egykerekűje. Slusszpoénként a felsorolás végére biggyesztettek egy birodalmi csillagrombolót a klaszszikus érából, hogy akinek kedve tartja összevetheti a Köztársaság korai támadóhajójával, vagy a Venator-osztályú rombolójával.

A összehasonlító elemzés után következik egy újabb kötelező kör, méghozzá a idővonalé. Ez a galaxis történelmének szűk ötmillió évét öleli fel, az ősrobbanástól az Új Jedi Rend-ig, vagyis a Yavin-i csata utáni huszonkilencedik évig. Ez az áttekintés közel sem teljes, sőt egyenesen hiányos, de azért a főbb történések tükrében nyomon lehet követni az eseményeket. A lista leginkább az átlagos érdeklődők részére adhat útmutatást, a fanatikusabbak már ennél sokkal előbbre járnak.
Ha ezen is túl jutottunk, jöhet végre az első rész, a The Phantom Menace. A sorrend abszolút kronológiai, először felbukkanó köztársasági cirkálóval, a Radiant VII-el kezdik a sort. A űrhajót minden irányból alaposan szemügyre vehetjük, bár a pilótafülke nem kapott túlságosan sok figyelmet. Nem baj, mert a következő két oldalon Qui-Gon és Obi-Wan bukkannak fel, és innentől aztán beindul a promóciós fotók parádéja. Minden oldalpáron egy-egy témakör vagy karakter kitárgyalása követhető nyomon, átlagosan 10-14 igencsak jó minőségű fotó segítségével. (Az amatőr jelmez- és eszközkészítők számára ez a könyv valóságos aranybánya lehet, hiszen ennyi mindent legutóbb csak a Behind the Magic-ben láthattunk.)

A promo-képek közül jó párat ismerhetünk már az elmúlt évek sajtótermékeiből és reklámkampányaiból, viszont jelentős részét most tették közkinccsé első ízben. Egy ilyen összefoglaló kötetben ezek felvonultatása nem okoz problémát, kiváltképpen, ha olyan karakterről van szó, mint az Episode II-ban nagy népszerűségre szert tett Jango Fett.

(A cikk teljes terjedelmében a Starfighter klubújság 2006 3. számában olvasható.)

 
Az alábbiakban megtekinthettek a Star Wars Chronicles - The Prequels angol nyelvű kiadásának borítóját, néhány oldalt és két képet Palpatine-ról a német kiadásból.