Episode I - Illustrated Screenplay
Barta Zoltán írása

Foglalkozzunk a prequel-trilogy-hoz megjelentetett kiadványokkal is. Tudom, a klasszikus trilógia még mindig tartogat meglepetéseket, de ha ötöt mutatnák be egyszerre, akkor sem érnék a végére. Most egy olyan könyv kerül terítékre, amely nem fantasztikus fotókkal, vagy lélegzetelállító technikai leírásokkal ejti ámulatba az olvasót. Az Episode I The Phantom Menace - Illustrated Screenplay, amint az a címéből is kiderül, a negyedik Star Wars film forgatókönyvének kivonatát tartalmazza. A hozzávaló illusztrációkat a film forgatásához felhasznált storyboardok jelentik. (Ha valaki esetleg nem tudná, az storyboard nem más, mint a film cselekményének vázlatos, egyszerű rajzokkal történő bemutatása. A rajzsorozatok nagyban segítenek láttatni az írói fantázia szülötteinek cselekvését, és azokat a helyszíneket, amelyeken a történet szerint megfordulnak. A storyboard rajzolók manapság művészi szintű elismerésben részesülnek, és a könyv előszavát író Rick McCallum producer is ilyen hangvételben említi őket.)

Az Episode I. szóban forgó forgatókönyv leirata igazi csemege a Star Wars rajongóknak. A korábbi gyakorlattól eltérően már a film bemutatója előtt meg lehetett vásárolni. Ez persze nem összetévesztendő a The Art of Star Wars sorozattal, amely koncepciójában alapvetően eltér az illusztrált forgatókönyvektől.
De vajon miért szeretnek a rajongók - legyenek azok a Star Wars, vagy más filmek szerelmesei - forgatókönyveket olvasgatni? Mert ha jól belegondolunk, ennél szárazabb, "unalmasabb" olvasmányt nehezebb elképzelni. A párbeszédek felsorolásszerűen következnek egymás után, és az akciódúsabb jelenetek is egy pár tőmondatban vannak letudva.

Aki látott már ilyen forgatókönyvet, annak teljesen világos a válasz a fenti kérdésre. Sokkal többet, sokkal részletesebben tudhat meg az adott filmről, mint amit a vásznon viszontlát. Ha valaki veszi a fáradságot, és alaposabban bele lapoz az Episode I. - Illustrated Screenplay-be, és elkezd a sorok között bogarászni, hamar felfedezheti az ott leírt szöveg és a film végleges változata közötti különbségeket. Tulajdonképpen ezért is tartottam fontosnak, hogy ezzel a kiadvánnyal kezdjem meg a The Phantom Menace-es sort.
Aki látta filmet, és mellette elolvasta a könyvet számtalan kisebb-nagyobb eltérést tapasztalhatott. A regényben szereplő események - a filmhez képest - általában jóval bővebb háttér információval látják el az olvasókat. Hogy ebből általában mennyi jelenik meg a vásznon, az sok mindentől függ. De, hogy mennyi minden nem jelenik meg, és ráadásul erről még szolgálatkészen tájékoztatják a kíváncsiskodókat, egyesekben felháborodást kelthet. Hogy mire gondolok? Lapozzuk fel a George Lucas által írt forgatókönyvet és lássuk szép sorjában.

Elkezdődik a film. A bevezető szöveg szépen elsorjázik a végtelenbe, és egy corelliai gyártású Köztársasági szállítóhajó besüvít a képbe. A szenátus főkancellárjának követei tiszteltüket teszik a Kereskedelmi Szövetség teljesen legálisnak mondott blokádjánál. A követeket miután megérkeztek, egy protokoll-droid kalauzolja egy tárgyalóterembe. És itt jön az első bökkenő: a főhangár melletti kis átjáróban két szerelő-robot, PK-4 és EG-9 látja az eseményeket és megvitatják a történteket.

PK-4: Fontosak lehetnek, ha az Alkirály egy haszontalan protokoll szerkezetet küldött a fogadásukra.
Az ajtó kinyílik, és a robotok belátnak a főhangárba. Észreveszik az ott álló hajót.
EG-9: Egy Köztársasági cirkáló! Ez baj..., nem gondolod?
PK-4: Nem azért csináltak, hogy gondolkodjam.
Látta valaki ezt a jelenetet a filmben? Mert én még a kihagyott jelenetek között sem. De még csak most kezdődik a móka.

A tárgyalóban várakozó két Jedi-t alattomban megpróbálják mérges gázzal kiirtani. Ez persze nem sikerül, a teremben hagyott egzotikus madár azonban nem éli túl a mérgezést, és szépen lepottyan a kalitkája aljára. Aztán nyílik az ajtó és a felsorakozott harci-droidok felemelt fegyverrel várják az esetleg még életben maradt ellenfeleiket. Qui-Gon és Obi-Wan villámgyorsan lekaszabolják a droidokat, de eközben a hajóhídon még veszik a robotparancsnok utolsó jelentését. Aztán egy fénykard szépen őt is kettévágja.
Anakin Skywalker és Jira, a Mos Espa-i kofa beszélgetése is hosszabb lett volna. Anakin a siránkozó árusnak megígérte, hogy segít egy hűtőegységet üzembe helyezni a standján. Ebből mindössze annyi maradt meg, hogy Jira figyelmezteti Anakin-t és a barátait, a homok-vihar közeledtére.

Persze van, ami megvalósult, csak egy kicsit másmilyen lett mire kész lett a film. Erre legjellemzőbb példa Darth Maul és mestere, Darth Sidious beszélgetése a Coruscant-i éjszakában. Eredetileg, vagyis a forgatókönyv szerint a Sith növendék hologramformában jelenik meg a magas erkélyen. Mélyenszántó eszmecserét folyatnak arról, hogy kire is vesse magát először, ha találkozik a menekülő hercegnő társaságával. A filmben teljes élő valóságában van jelen ezen a megbeszélésen, csak, mint a szövegből kiderül Sidious mester kicsit szűkebb szavú a kelleténél. A végleges változatban (vagyis amit a moziban láthattunk) nem mondja végig azt a szöveget, amit eredetileg szántak neki.

A sort a végtelenségig folytathatnám, de két okból nem teszem. Egyrészt, mert nincs hozzá elég hely, másrészt, mert kedvet akarok adni másoknak is, hogy beszerezzék az Illustrated Screenplay-t.

A cikk eredeti változata az Echo Base Klubújság 10. számában volt olvasható.)

(Az alábbiakban megtekinthetitek a kiadvány borítóját, valamint néhány, a könyvben illusztrációként felhasznált, eredetileg a film tervezéséhez készített storyboard-ot.)