Star Wars űrhajók és járművek gyűjteménye
Jenőfi Norbert összeállítása

2012 februárjától a nagyobb újságos-standoknál egy régi-új kiadvány látványa örvendeztetheti meg minden Star Wars-rajongó szívét. Immár országosan elérhető, és várhatóan (? - erről még lesz szó) és remélhetően hosszú ideig kapható lesz az eredendően 2008 óta futó sorozat, a hangzatos című Star Wars - Kultikus hajók és járművek; eredeti nevén Star Wars - The Official Starships & Vehicles Collection.

Kiadója az olasz illetőségű DeAgostini cégcsoport lapkiadó részlegének lengyel leányvállalata. E kiadó idehaza sem ismeretlen; elsősorban a gyűjtögető hajlammal megvert embereket célozzák meg a kiadványaikkal. Tőlük származik a néhai szocialista tábor autóit bemutató sorozat, a Harry Potter-sakkábécé, az összeszerelhető Mercedes DTM-, vagy éppen a Vörös Báró háromfedelű Fokker D-1 vadászgép-modelljének alkatrészeit tartalmazó újság-csomagok. Persze ezeken kívül több könyv-, DVD-, játék- és egyéb gyűjtemény megjelentetésében is szerepük volt (más név - mint az Editions Atlas -, vagy valamely külső cég égisze alatt). A Star Wars sem ismeretlen terep számukra, hiszen szintén e kiadó érdeme volt a nagy sikert aratott The Official SW Fact File, amely 2001-től 2005-ig terjedő időszakban 140 (+ Index) számot ért meg (lásd még: Echo Base 21. sz., 2002/1; Starfighter 15. sz., 2012/1).

A kéthetenként megjelenő sajtótermék - mint fentebb említve lett - a nyugati országokban már jó ideje kapható, és sikeresnek mondható. A Kelet-közép európai régió országai közül is Magyarország a sereghajtók között van - bár azt meg kell jegyezni, nagyjából egy évvel ezelőtt már kijött négy próbaszám. Ez utóbbiak leginkább a megyeszékhelyeken volt fellelhetők, a fővárosban nem igazán lehetett találkozni velük. Az itteni kiadásokért felelő lengyel leányvállalat - gyaníthatóan a 3D-s mozis bemutatóhoz igazodva - most látta elérkezettnek az időt, hogy a felmért igények alapján idehaza is előrukkoljon a szériával. És itt jelenik meg az első bibi, amely már kezdi neuralgikus problémává kinőni magát Magyarországon. "Jó bornak nem kell cégér" - hirdeti a közmondás, csakhogy ez a modern időkben abszolúte nem igaz. Reklám - legalábbis minimális figyelemfelkeltés - nélkül honnan értesülne bárki is arról, hogy van valami újdonság, ami netán érdekelhetné? Márpedig esetünkben mellőzték a marketingköltségek ezen oldalát. Hogy anno, egy éve miért nem volt publicitás, az még megmagyarázható; ha felhívás nélkül is megáll a lábán az új termék, akkor érdemes hosszú távra is tervezni vele. A Star Wars-brandre meg sajnos amúgy is áll az a közkeletű nézet, hogy már maga a logo is elad bármit. Ez persze emeletes oktondiság. Az efféle hivatkozással végzett spórolás magában hordja a büntetését. Ha nincs kampány, csak a szóbeszédre hagyatkozás, akkor gyorsan felejthetővé válik a hamari siker, és tökéletesen mindegy, melyik márkanévről legyen szó. Ha nem volna a net, meg a tematikus fórumok, lényegében mindenki mellett elszállna a megjelenés ténye, aki nem tér be rendszeres időközönként valamelyik újságoshoz. Az első szám böhöm nagy kartonlapja valóban éppen eléggé figyelemkeltő, ám a további számok rendre el fognak tűnni a hasonszőrű kiadványok mellett/mögött, benyomorgatva a tartókonzolok keskeny réseibe. Mindez vajon kinek az érdeke? (Okvetlenül megjegyzésre kívánkozik: pár nappal a megjelenés UTÁN már feltűnt néhány tv-spot, illetve ezeket leadták a "Baljós árnyak - 3D" vetítései előtt a mozikban is. A fiaskó jelentékenyen tompul e pótlással, ám azt optimális megoldásnak így sem igazán lehet nevezni. Azért a standokra kiszállított pár darabos készletek rohamos tempóban fogytak el így is, nem győztek utánrendeléseket leadni; csak aztán maradjon ilyen a helyzet...)

De mit is kapunk a pénzünkért? Nos, a Star Wars - Kultikus hajók és járművek alapvetően a mozifilmekben látott technikai eszközök miniatűr másolatait kínálja nekünk, némi háttérinformációval körítve, amit a mellékelt magazinban kapunk meg. Említésre érdemes, hogy többnyire tényleg csak minimális, pár oldalnyi, szinte csak jelképes újságot szoktak csomagolni a makettekhez, itt pedig azért ennél jóval többről van szó. A magazinok gerincét az adott jármű leírása és a legismertebb használójának története képezi. Ezeket azonban nagyon sokféle egyéb kiegészítő infó tarkítja. Külön témakörök mentén haladva a végeredmény egy egészen stílusos enciklopédia lesz, amely jóformán a saga egészét átfogja. Szó esik a bolygókról, a különféle lényekről, droidokról, a filmkészítés pár műhelytitkáról is, továbbá minden számban van egy érdekesség-csokor, valamint egy alfabetikus szómagyarázat is. Megjegyzendő, ez utóbbi vélhetőleg nem a legjobb ötlet, mivel a tartalmi rész túllép a konkrét filmek világán, és jócskán merít az Expanded Universe (bővített univerzum) tárházából is, amely minden új filmmel, tv-epizóddal és könyvvel folyamatosan gyarapszik. Egy idő után így visszamenőlegesen kell(ene) kiegészíteni az ábécés magyarázatot, ami tisztességes és áttekinthető módon kivitelezhetetlen.

Nézzük hát az első számot! Az ilyenkor megszokott, hatalmas, A3 méretűnél is nagyobb kartonlapot vehetjük kézbe, amely a kötelező önreklám mellett tartalmazza a Millennium Falcon-makettet, a magazint, valamint egy széthajtogatható posztert a címbeli YT-1300-al.

A kiadvány maga szépen és világosan elrendezett cikkeket sorakoztat fel, jó minőségű alapanyagra lett nyomtatva, igaz, az ujjlenyomatok sokáig meglátszanak a lapokon. A 30 oldalas, ám csak feleekkora, A5 méretű angol nyelvű eredetitől eltérő tördelés miatt a képek rovására hangsúlyosabb lett a tényleges mondanivaló, amely némileg komolyabbá varázsolja az egészet. A textus pontosságával az égvilágon semmi gond sincs, és mivel officiális kiadványról beszélünk, minden információ a helyén van; igaz, aki járatosabb ebben az univerzumban, az nem sok újdonságra lel benne. Ismétlésre, összegzésre azonban tökéletes.

A lapok közé rejtett ajándék plakát nem más, mint a Fine Molds cég 1:72-es Millennium Falconjának dobozképe; elegáns és szemet gyönyörködtető festmény a Felhővárosból távozó űrhajóról. A hátoldala a gyűjtemény reklámanyaga.

Lássuk most a maketteket, immár túllépve az első szám tartalmán! Nem modelleket, mint azt többször is hangoztatják, hiszen nem mozgóképesek (ami ugye a modellek lényege). A céljuk sem ez; kiállításra való darabok, amely kitűnik abból is, hogy a buborékfólia alatt komplett kis vitrineket találhatunk egy-egy jellemző háttérképpel színesítve. (Nem mellesleg az impresszum is figyelmeztet rá, hogy nem játékot csomagoltak nekünk.) A replikák fémből készültek, minimális műanyag feljavítással. Mivel hivatalos pecséttel kerültek forgalomba, önmagukban az arányokkal nincs gond, a méretezésük viszont meglehetősen hektikusan változik. Igaz, tekintve, hogy hol egy légirobogó, hol egy csillaghajó, hol meg a Halálcsillag bújik meg az egyforma, 11,5x8,5x8,5-es, átlátszó dobozokban, nem is várható el az egységesítés. A kidolgozás is ennek függvényében változik, többnyire a közepesnél valamivel jobb (sőt, néhol kifejezetten nagyszerűen sikerült), a kicsinyítésnek nagyjából megfelelő. A festésük is rendben levő, imitt-amott kézi munka is akad benne. Az üvegfelület-imitációk legtöbbször valóban nem igaziak, de az öntvényre pingálás színének köszönhetően ez csak közelről szemlélve válik feltűnővé (márminthogy nincs kidolgozva a kabin). Csodákat ne várjunk, a makettek alig gyerektenyérnyiek, hiszen gyűjtésre és szekrénypolcon történő kiállításra szánták azokat, nem pedig egy sci-fi technikatörténeti múzeum tárlóiba. Az illúzió viszont teljesen ott van a szeren, a játékos lelkű felnőttek legalább akkora örömmel vizsgálgathatják a kis hajókat, mint a gyermekeik. Ami valamelyest árnyalja ezt a képet, az mindössze annyi, hogy az egyes kiemelt alkotásokon nem kivető, hogy konkrétan melyik verzió is az éppen. Példának okáért: az első szám Falconja (amely a történet szerint állandó átalakítás alatt állt) a Yavin látképét kapta háttérül, az újság címlapján meg A Jedi visszatér-ben látható modifikációja szerepel, és a reklámutalások is ezt húzzák alá. A makettről meg leginkább a Birodalom idején jelzett felépítés kivehető. Igaz, az ETA-2 emiatt kétszer is megjelent, sárga és bordó színezéssel is, mert az annyira egyértelműen eltérő. Ahhoz képest egyébiránt, hogy a sorozat járművekről és űrhajókról szól, mintha meglehetősen sokféle droid is bekerült volna a felhozatalba, holott rajtuk nem igazán szokás utazgatni...

A kiadványok ellenértékével kapcsolatban érdekes - és nem kevésbé elkeserítő - problémába botolhatunk. Noha gyakorlatilag ugyanannyiba kerülnek idehaza, mint bárhol Európában, ez az ár a gyengélkedő forint-árfolyam miatt jócskán borsosabb lett, mint a tavalyi próbaszámok idején volt. Ráadásul van még egy változás, ami teljesen eltér a külföldi gyakorlattól, és lehetetlenné tesz mindenféle kedvezményes vásárlást. A bolti darabár a következőképpen alakul: az első szám 490,-, a második 1490,-, a továbbiak pedig már 2990,-Ft-ot kóstálnak, valamint utánrendelés esetében darabonként 3100,-Ft-ot kell átutalnunk. A teljesen egyedülálló hazai módszer szerint azonban - legalábbis egyelőre - nincs lehetőség előfizetni; úgy látszik, a kiadó sem igazán bízik a sikerben, nem akarják - vagy merik - elkötelezni magukat. Emiatt viszont nincs semmiféle ajándék mobiltok (ez lenne a legkevesebb), a sorozatban meg nem jelenő exkluzív makett (Tie-vadászgép, az első Halálcsillag; értük viszont nagyon nagy kár), gyűjtőmappa, semmi; plusz nincs kedvezmény, még az a csekélyke 100,-Ft sem, ami legalább tavaly megvolt, pedig az csak a négy tesztszámra szólt. Ez így már jócskán a lélektani határon billeg, és az általános anyagi helyzet ismeretében biztosra vehető, hogy sokakat a vásárlás megfontolására késztet majd, és végül könnyen lehet, hogy a negatív irányban születik meg a döntés. Ez pedig nyilván kihat az egész tervezet hosszabb távú jövőjére is... Az üzletekbe amúgy kéthetenként érkeznek az új szállítmányok, ezalatt nincs mese, be kell szerezni a saját példányt, különben lemaradunk róla. Azután már csak a macerásabb utánrendelés marad, az is csak a készlet erejéig, természetesen. Hozzákívánkozik azért még mindehhez az a tény, hogy valóban nagyjából 1000-1500,-Ft-al kerülnek többe ezek a kiadványok (közel, vagy éppen a duplájába), mint a többi saját, és a konkurens cég autó és repülőgép-replikái, viszont nem feledhető, hogy itt mégiscsak akkurátusabban kivitelezett maketteket, lényegesen stabilabb és erősebb csomagolást, valamint nagyságrendileg igényesebb magazint kapunk, amit - tetszik, nem tetszik - meg kell fizetni. Ez még akkor is igaz, ha így egy jobb könyv árával kell kalkulálnunk minden második héten...

Ha elkezdjük beszerezni a sorozatot, pillanatnyilag arra készülhetünk, hogy a kiadó 40 számra tervez előre. Az igencsak kétesélyes sikeresség fényében vehetjük majdan számításba, hogy azokon a nyelvterületeken, ahol korábban kezdtek, már a 80. szám táján járnak, és a vége még nem is látható. Kiindulva abból, hogy a mozifilmekben és tv-sorozatokban (utóbbiakból ezideig még be se szerkesztettek semmit) mennyiféle járgánnyal találkozhatunk (a regényeket, képregényeket nem is említve), téma-utánpótlás bőven érkezik még sokáig, tehát hosszú távra is berendezkedhetünk. Készítsük a helyet a polcokon és a költségvetésünkben, szükség lesz rájuk. Ami bizonyos: aki beszerzi akár valamennyi, akár csak egyik-másik kedvenc járművét is, időtálló és minőségi publikációval lesz gazdagabb.

Az angol számok tematikai sorrendje (a magyar változat sorrendje, főleg ha marad a 40 számos kiadói kalkuláció, egészen bizonyosan eltér ettől); mellette néhány lépték-meghatározás, a sokféleséget szemléltetendő:

1, Millennium Falcon
2, T-65 X-szárnyú vadász (1:70)
3, Tie-vadász és Anakin ETA-2 vadászgépe (dupla szám)
4, AT-AT lépegető
5, Imperial-II csillagromboló (1:14679)
6, Jabba vitorlás bárkája, a Khetanna
7, RZ-1 A-szárnyú vadász (1:100)
8, Tie Advanced
9, Halálcsillag 2
10, Hósikló (1:70)
11, 74-Z Speeder Bike (1:47)
12, BTL Y-szárnyú vadász
13, Tie Bomber (1:134)
14, B-szárnyú vadász (1:100)
15, Tie Interceptor (1:135)
16, N-1 Naboo-i vadász
17, Sith Infiltrator
18, Obi-Wan ETA-2 vadászgépe
19, Slave-1
20, B-22 Grievous vadászgépe
21, FC-20 Sith Speeder
22, T-4A Lambda űrkomp
23, STAP sikló
24, S-4 katamarán sikló
25, AT-TE lépegető (1:158)
26, Java homokkúszó
27, Grievous keréksiklója
28, Naboo-i királyi cirkáló
29, Tantive-IV blokádtörő (1:1402)
30, AT-RT lépegető
31, FL-37s mentőkabin
32, Venator csillagromboló
33, Droid-vezérlő hajó
34, Geonosis-i vadászgép (1:98)
35, ARC-170 vadász (1:213)
36, Naboo királynői csillaghajója
37, OG-9 pókdroid (1:124)
38, EF76 Nebulon-B fregatt
39, AA-9 csillagbárka
40, AT-ST lépegető
41, IG-227 Hailfire droid (1:132)
42, Invisible Hand, Grievous zászlóshajója
43, BARC Speeder (1:48)
44, Zephyr-G robogó
45, HAVw A6 ostromtank (1:515)
46, Droid Tri-vadász
47, GR-75 szállítóhajó
48, LAAT löveghajó (1:260)
49, AAT ostromtank
50, Vulture droid vadászgép
51, NR-N99 Persuader-osztályú tankdroid (1:142)
52, T-16 Skyhopper
53, Bantha-II légi csónak
54, MC-80 Liberty csillagcirkáló
55, A-3 V-szárnyú vadász (1:78)
56, X-34 terepsikló
57, Koro-2 légisikló
58, Gungan búvárhajó
59, J-típusú Naboo-i csillagskiff (1:1054)
60, Szuper-csillagromboló
61, Felhőváros
62, Seraph-osztályú Flash Speeder
63, T-2c Theta komp
64, Tie-Crawler
65, MTT droid-csapatszállító
66, Hipermeghajtó-gyűrű
67, Tie Defender
68, C-9979 leszállóegység
69, AT-PT lépegető
70, Sheathipede-osztályú neimoidi komp
71, Punworcca 116-osztályú csillagsloop
72, AT-OT szállító jármű
73, Home One parancsnoki fregatt, MC-80 sorozat
74, Ewok siklószárny
75, UT-AT tüzérségi szállító jármű
76, Techno Union Hardcell-osztályú csillagközi szállító
77, Recusant-osztályú könnyű csillagromboló
78, Oevvaor Jet wookie katamarán
79, Sebulba légifogata
80, Anakin légifogata

A magyar kiadás várhatóan a következőképpen alakul:
1, Millennium Falcon
2, Luke X-szárnyú vadászgépe
3, Darth Vader Tie Advanced X-1-ese
4, Anakin ETA-2 vadásza
5, Imperial II csillagromboló