A 'The Clone Wars' magazin
Barta Zoltán összeállítása

Elöljáróban is hadd szögezzem le: minden tiszteletem az Egmont Kiadóé. A The Clone Wars animációs-sorozat első szezonjának időszakában vették a bátorságot, és bizony a hazai viszonyokhoz képest nem kevés kiadvánnyal lepték meg a rajongókat, akik - annak ellenére, hogy mégiscsak gyermekeknek szánt füzetekről, könyvekről, fogllakoztatókról és egyebekről volt szó - lelkiismeretesen be is gyűjtötték ezeket, nem kímélve a családi kassza tartalékait. Egy dolog hamar kiderült: annak ellenére, hogy a The Clone Wars-sorozat tényleg a gyerekeknek szól, a felnőtteknek éppen úgy tetszik, már csak azért is, mert a mögöttes tartalomból sokkal több mindent észrevesznek-megértenek, mint a gyermekeik. Így a TCW (The Clone Wars) kiadványok gyűjtése nem tartozik az elítélendő cselekedetek közé.

Nos, egy ilyen kissé magyarázkodónak ható bevezető után ha elővesszük a közelmúltban a hazai stadokon felbukkant TCW magazint, akkor bizony meglepődünk. Amikor egy szórólapon megláttam a magazint beharangozó hirdetést, kissé naivan azt vártam, hogy exkluzív információkkal és képanyaggal lát el a sorozatról, sok-sok apró részlettel a készítés folyamatáról, megtüzdelve kisebb-nagyobb interjúkkal az alkotók - írók, animátorok, színészek - csapatával. Aztán jött a felébredés. Mert mi is ez tulajdonképpen? Egy magazin? Annak túl soványka, és tartalmilag nem felel meg egy magazinnal szemben támasztott követelményeknek. Akkor képregény? Hát annak inkább nevezhetjük, tekintve a 32 oldalas (!) terjedelem kétharmadát az Anakin-Ahsoka-Obi-Wan trió droidkaszabolós kalandjainak rajzolt változata tölti ki. A maradék egyharmadban (beleértve a boírtót, a tartalomjegyzéket is) van egy kétoldalas poszter valamint két oldalpár a főszereplőkről, fókuszban a jellemző tulajdonságaikkal. Ennyi. Mellékletként kapunk az újsághoz 6 darab kártyát, melyekkel a klasszikus autóskártya szabályokra épülve játszhatunk majd, ha egyszer sikerül összegyűjtenünk belőle egy teljes sort. Hatosával elég sokáig fog tartani...

Ha tisztában vagyunk a licenszelt kiadványok korlátaival, akkor egy gyerekeknek szóló magazintól ne is várjunk többet, éppen ezért ne az Egmont Kiadón akarjuk leverni a port. Viszont az érem másik oldalán ott van a nagy kérdés: vajon ki fogja megvenni a második számot? Mert a vaskosnak mondható 900 Ft-os ár - a jó nyomdai minőség ellenére - csak azokat nem rettenti vissza, akik az átlagosnál erőteljesebben ráálltak a Star Wars-os kiadványok gyűjtésére. A Star Wars Insider magyar változatára még egy kicsit várni kell.

A 2009 tavaszán megjelent The Clone Wars magazin magyar kiadásának borítója, és a mellékletként hozzá csomagolt kártyák kartonja. (Kattintva nagyíthatók):