Episode I magazin-címlapok
Barta Zoltán összeállítása

A Star Wars Episode I The Phantom Menace premierje kiesebbfajta versenygést indított a nyugati magazinok között. Ennek célja természetesen a vásárolók kegyeinek megszerzése volt, meg persze az eladások növelése. A korábban már bevált, de ebben az időszakban sokkal hatásosabban alkalmazott trükk, "az egy újság, több borító" lett a nyerő.

Ebből a korszakból öt jellemző sajtóorgánumot mutatunk be. Az Empire, a Premier és a Ciné Live filmes magazinok, míg a Radio times és a Tele 7 műsorújságok voltak. (A Premier-nek sokak bánatára időközben megszünt a nyomtatott formátuma.) Akkoriban egy-egy ilyen lap még szépen meg tudott élni a vásárolók és a hirdetők pénzéből, és nem kellett számolniuk az internet jelentette konkurenciával.

Az igen látványos koncepció sok gyűjtőt késztetett arra, hogy levadássza a magazinok valamennyi borítóváltozatát. A már akkor is ritka kincsnek számító sorozatok beszerzése nem kis (anyagi) áldozatot követelt a rajongóktól, akik szerint ez persze megérte. A tartalom ugyan nem változott, de a címlapfotók exkluzív kivitele jelentősen kárpótolta őket. A Tele 7-hez ráadásul az egyik legismertebb művész, Drew Struzan alkotását használták fel.

A borítók képeit közelebbről megnézve azonban észrevehetünk egy turpisságot. Akkoriban a retusálás még nem igazán ment, mert - és ez az első három sorozatnál tűnik szembe leginkább - Qui-Gon, Obi-Wan és George Lucas arca természetellenesen kisimult, a rendező éppen ezért vagy tizenöt évvel tűnik fiatalabbnak az (akkori) koránál.

Az Empire, a Premier, a Ciné Live, a Radio Times és a Tele 7 magazinok 1999-ben a premier idején megjelent számainak Star Wars-os címlapjai. (Kattintva nagyíthatók):