A Star Wars Insider története - II. rész
A Wizards of the Coast-os időszak
Barta Zoltán összeállítása

A hazánkban is népszerű magazin, a Star Wars Insider történetét bemutató sorozatunk második részében a Wizards of the Coast korszakát villantjuk fel. Sajnos a magazin ezen időszaka nem úgy vonult be a galaxis történetébe, mint a rajongók kedvenc érája, és ehhez bizony a Wizards is jelentős mértékben hozzájárult...

Az Insider a Wizards of the Coast színrelépésével kisebbfajta válságot élt át. A cég a Star Wars-os szerepjátékok kiadásával ugyan jelentős hírnevet szerzett, de az elsőszámú magazint - és a Decipher kigolyózásával a CCG-piacot - elhódítva a rajongói körökből sok ellenszenvet begyűjtve nem startolt valami fényesen. (Nekik legyen viszont mondva, hogy a 2004-ben induló, és a befejezéséig roppant népszerű Minatures-sorozat fejlesztése viszont nagyon pozitív lépés volt a részükről.)

Azt azért érdemes megemlíteni, hogy a korszakváltás a LucasFilm aktív közreműködése nélkül nem jöhetett volna létre. Ebben az időben jött el a licenszjogok újraosztásának ideje, és ennek köszönhetően több, korábban stabil pozíciót birtokló cég esett ki a pixisből. Ez volt a nagyarányű leépítések időszaka - az Episode I egetverő pénzügyi sikere ellenére - és ekkor született az a döntés, mely szerint a startégiai fontosságúnak is mondható magazin kiadásának jogait ki kell adni külsős kézbe. Ez a döntés aztán kis híján megpecsételte az addig világszerte sok gyűjtemény ékességének számító Insider sorsát.

Pedig a Wizards mindent megtett azért, hogy új utakra vigye a magazint. Talán éppen ez volt a baj, mert ha megmarad a korábbi irányvonal, ne adj' isten a korábbi gárdával, akkor talán tovább húzhatták volna két évnél. Több hónapos késés után újra megjelenő Insider háza táján természetesen a rendcsinálás volt az elsődleges feladat. Következő lépésként megváltoztatták a formátumot, magyarán az újság mérete valamivel kisebb lett. (Az oldalszám növekedésével elengedhetelenné vált a rajongói szempontból nem túl kényelmes ragasztókötésre való átállás, de ez még az előző korzsak végére datálható.)

A külalak mellett a tartalom is változott, méghozzá nem előnyére. A korábbi évek populáris nyelvezete ugyan megmaradt, de egyre több érdektelen írás és összeállítás jelent meg, melyek főleg csak reklámértékkel bírtak. Ezek közül talán azon regényrészletek a leginkább szembeötlőek, amik egyébként terjedelmük miatt sok helyet foglaltak, de valahogy soha nem illettek az Insider profiljába.

A váltás ellenére a fan club-os korszak publicistái sem tűntek el teljesen, hiszen Steve Sansweet tovább folytatta sorozatát, bár a beosztását tekintve elég furcsa lett volna, ha mellőzik. A nagy meglepetést Dan Madsen, a klub-éra vezéregyéniségének felbukkanása, vagy inkább felszínen maradása okozta, aki a hosszú évekkel korábban indított "Prequel Update" című szériájával az 59. számig jelen volt.

A Wizards a neki jutott időszakban megpróbált a rajongók kedvében járni. Az 53-ik számhoz például egy eléggé gyengén sikeredett CD-mellékletet csomagoltak. Erről az első híradások még úgy számoltak be, hogy exkluzív tartalmakat rejt, és olyan dolgokat láthatunk rajta, mely miatt mindenképpen érdemes megszerezni. Nos, ez nagyon erős túlzásnak bizonyult, és bátran állíthatjuk, hogy ennél mindenki jobbat csinálna, már az első nekifutásra is. Mert a gyenge minőségű video-játék trailereken és a Wizards saját termékeinek reklámjain kívűl mást bizony nem láthatunk rajta. Az érdeklődésre számot tartó, a szerepjátékokhoz is használható űrhajó tervrajzok pedig már évekkel korábban megjelentek a második The Essential Guide-ban.


A Star Wars Insider magazin második korszakának borítói a 52-56. számig (A cikk végén a korszak összes számának borítója megtekinthető nagyobb felbontásban):

Az Episode II premierje előtt standokra került 58-as Insider-ben viszont az akkor debütáló TCG (Trading Card Games) Anakin Skywalker-t ábrázoló promóciós lapja bukkant fel. Annak ellenére, hogy ez is reklámfogásnak tekinthető - ne feledjük, a Wizards az új kártyajátékával az addig szép sikereket arató Decipher-t ütötte ki a nyeregből - a promó lap sokakat ösztönözhetett arra, hogy legalább egy alapsorozatnyit összegyűjtsenek a TCG-ből.

Ezekben az években a gyűjtői borítóváltozatokat is igen egyedien értelmezték. Arra gondoltak, hogy nem kellene ugyan azt az újságot kétszer eladni, hanem, ahogy azt az 54-es és az 56-os szám esetében csinálták, egyszerűen megfordíthatóvá, vagyis a második címlappal a végéről is olvashatóvá tették a magazint. Így kerülhetett Indiana Jones huszadik évfordulója és Kevin Smith Néma Bobja az alternatív borítóra.

A Wizards a két éves Insider kiadási periódusa alatt azért elkönyvelhetett néhány sikeres pillanatot, de azért tegyük hozzá, ezt leginkább annak köszönhette, hogy éppen a jó időben birtokolta a jogokat. Az Episode II munkálatainak egy része, a The Phantom Menace DVD megjelenése, az Indiana Jones-sorozat huszadik évfordulója, a Saga startjának ezüst jubileuma, az Attack of the Clones premierje és a hónapokkal későbbi IMAX bemutatója, valamint a második rész DVD-megjelenése az ő idejük alatt történt. Mindez azonban hiábavalónak bizonyult, mert két év után, amikor letelt az idejük, szívesen megváltak az Insider-től, és adták át a jogot a Paizo Publishing-nek. Olyan nagyon senki sem sírt utánuk...

<< A Star Wars Insider története - I. rész - A Fan Club-os korszak

A Star Wars Insider magazin második korszakának borítói a 57-61. számig (A cikk végén a korszak összes számának borítója megtekinthető nagyobb felbontásban):

A Star Wars Insider magazin második korszakának borítói nagyobb felbontásban a 52-61. számig:

Star Wars Insider #52

Star Wars Insider #53

Star Wars Insider #54

Star Wars Insider #55

Star Wars Insider #56

Star Wars Insider #57

Star Wars Insider #58

Star Wars Insider #59

Star Wars Insider #60

Star Wars Insider #61