Empire magazin - 30 év, 30 borító
Barta Zoltán írása

Amit a 30. évforduló ürügyén az Empire magazin csinált, az akár médiatanulmány is lehetne. (Valószínűleg lesz is...) Az angol filmes kiadvány idei júliusi számát a jeles évforduló tiszteletére nem kevesebb, mint 30 féle (!) - plusz 2 extra - borítóval hozták forgalomba.

Az ilyen alkalmakra kiadott extra borítós kiadványok ötlete nem új, hiszen emlékezzünk vissza: a kilencvenes évek közepétől folyamatosan jelentek így a magazinok. Kezdetben a kétféle verzió volt a nyerő, nagy ritkán becsúszott három vagy négyfajta változat. Harminckettőt azonban még senki sem csinált. Eddig...

Ez örültség! - gondolhatja az átlagos fogyasztó, sőt, talán még Star Wars rajongók közül is sokan megkérdőjelezhetik a szerkesztőség elmeállapotát. Minek kell kiadni ennyi változatban egy újságot, ha az a verziók számát figyelembe véve is összegyűjthetetlen? Vagy az Empire-nél tudnak valamit, és úgy gondolják, mindenki olyan magazint vehet, amelyik borítóján a kedvenc karaktere virít?

Nos, hamarosan kiderül, hogy üzleti szempontból mennyire érte meg a felhajtás, vagyis fogyott-e sokkal több az átlagos példányszámnál. (Mert nyilvánvalóan erre megy ki a játék.) Addig viszont vessünk egy pillantást a címlap-sorozatra, és bogarásszuk végig, milyen változatokkal találkozhatunk.

Az alap 30 borítója mindkét trilógia vezető karaktereiből válogat, méghozzá kétféle szempont szerint. Egyrészt a szereplőket igyekeznek kisebb kategóriákba rendezni. E kategóriák a Classic Heroes, Prequel Heroes, Jedi, Sith, Droids, Creatures, Troopers és a Bounty Hunters, melyeket jól elkülöníthető színekkel különböztetnek meg egymástól. Az összeállítás gyakorlatilag korrekt, leszámítva azt a tényt, hogy Jabba a fejvadász szekcióba került.

A besorolás nem rossz ötlet, viszont a másik szempont, a sorszámozás megöli ezt a koncepciót. Ez az önhatalmú Top 30-as lista biztosan sok zajos kritikát szabadít a főszerkesztő nyakára, ugyanis a fanatikusok egészen biztosan nem veszik jó néven, ha egyik-másik fontosabb karakter hátrébb szorul a kelleténél. Luke Skywalker - akire az eredeti Star Wars-sorozat épült - kénytelen beérni a hetedik hellyel, és a klasszikus trilógia második számú főszereplője is csak a tizedik a sorban. Az egyes számú borítót egyébként Han Solo kapta - talán Harrison Ford-nak köszönhetően -, míg a második Darth Vader, a harmadik pedig Boba Fett. A dobogós helyezettekről persze napokig lehetne vitatkozni, de ettől most eltekintünk.

Ha ennyi ne volna elég, akkor jöjjenek az extrák. Az előfizetőknek szánt változat borítóján egy réges-régi Star Wars promóciós kép díszeleg, Luke-ot, Leia-t, Han-t és Chewbacca-t ábrázolva. E verzió érdekessége, hogy csak az előfizetők kaphatják, vagyis elméletileg az utcai standoknál nem számíthatunk a felbukkanására. Ehhez a kiadáshoz tartozik még egy limitált kártyasorozat is, az Empire-es borítókról.

Az igazán nagy kuriózum az aranyborítós kiadás, Jar Jar-ral. Az élet nagy fricskája, hogy a gyűlölt jelképpé vált gungan került annak változatnak az elejére, melyből összesen csak 10 darab (!) készült. Az Empire ötlete ezzel kapcsolatban nemcsak az, hogy a rajongók a ritkasága miatt hóekével szántsák végig ezekért a példányokért az árusító helyeket. A Jar Jar-os borító egy nyereményjáték alapja is. Aki talál egy ilyet, annyi kell tennie, hogy lefényképezteti magát a borítóval a kezében, és a képet a vásárlás helyének megjelölésével elküldi a megadott címre.

Maga az újság tartalma a nagy felhajtás ellenére egy kicsit csalódottá teszi az olvasót. A stílszerűen harrminc oldalasra sikeredett összeállítás a borítókra pakolt karaktereket veszi sorra, egy-két oldalban. A kevés extra képanyaggal fűszerezett cikk-folyam már tényleg csak azoknak jelenthet érdekességet, akik viszonylag nem régóta gyűjtik az ilyen jellegű lapszámokat, és a leírásokban található információk még az újdonság erejével hatnak. Néhol felbukkan egy kép a közelmúltban megjelent Making of Star Wars-ból, de a legtöbb fotót már letölthettük a Star Wars-al foglalkozó netes oldalak valamelyikéről is.

Mindent összevetve az Empire a monstre borító-dömpinggel együtt sem hozta a várt színvonalat, és ez igen nagy baj. Hiszen 30. évforduló nem lesz még egyszer...

Az alábbiakban megtekintheted az Empire magazin néhány 30. évfordulós borítóját, a lenti listára kattintva pedig az összes borító elérhető.

 
#1. Han Solo

#2. Darth Vader

#3. Boba Fett

#4. R2-D2

#5. Chewbacca

#6. Yoda

#7. Luke Skywalker

#8. Darth Maul

#9. Stormtrooper

#10. Princess Leia

#11. Jabba The Hutt

#12. Ben Kenobi

#13. Darth Sidious

#14. Jawa

#15. Lando Calrissian

#16. Anakin Skywalker

#17. Scout Trooper

#18. Tusken Raider

#19. Greedo

#20. TIE Fighter Pilot

#21. Obi-Wan Kenobi

#22. The Imperial Guard

#23. Qui-Gon Jinn

#24. C-3PO

#25. Gamorrean Guard

#26. Padmé Amidala

#27. Admiral Ackbar

#28. Count Dooku

#29. Mace Windu

#30. Wicket

#+1. Jar Jar

#+2. Luke, Leia, Han & Chewie