Star Wars poszter-magazinok 1997 és 1999
Barta Zoltán írása

A kilencvenes évek vége felé közeledve egyre több igényes sajtórtermék látott napvilágot, és ezekből kis szerencsével elég sokat meg is lehetett szerezni Magyarországon is. Az alábbiakban egy ilyen, négy darabból álló magazin-sorozatot mutatunk be, melynek sajnos az Episode II és III premierje idején nem volt folytatása.

Star Wars Heroes
Official 20th Anniversary Poster Magazine

A Star Wars bemutatójának huszadik évfordulójára megjelent két, ún. poszter-újság is az akkor még létező Star Wars Galaxy stábjától. A Star Wars Heroes - Official 20th Anniversary Poster Magazine a filmek pozitív hőseit lett hivatva bemutatni néhány kép, és egy rövid szövegek segítségével. A légyeget a poszterek adták, amelyek egyre növekvő méretekkel egyre fontosabb szereplőket vonultat fel. A legnagyobb poszteren Luke Skywalker feszít, majd ugyan akkorában, de más formátumban Han Solo követi, végül Leia, a droidok, Obi-Wan Kenobi következik egy-egy oldalon. A teljesség kedvéért azért jegyezzük meg, hogy rajtuk kívül egy-két csoportképet is felfedezhetünk a kínálatban. Egy Han Solo-Chewbacca kettős, és egy jól ismert beállítás a Birodalom visszavág idejéből, a felkelők bázisának rejtekéből. A poszterek közül abban az időben csak a Luke Skywalker-es számított ritkaságnak.

Egy magazin persze csak akkor magazin, ha valamennyi szöveg is társul hozzá. A poszter-magazinok azonban nem ilyen célból készülnek, hiszen a lényeg a képanyag, amivel a falat lehet dekorálni. Ezért a szöveg ez esetben mellékes, éppen csak hogy magyarázatként szolgálnak a képekhez.

A Star Wars poszter-magazinoknak egyetlen hibájuk van. Mégpedig az, hogy nem elég belőlük egy példány, hanem mindjárt kettő kell. Az egyikből ki lehet tenni a képeket a falra, a másikat be lehet tenni a gyűjteménybe.

 

Star Wars Villains
Official 20th Anniversary Poster Magazine

A hősöket bemutató poszter-magazinhoz hasonlóan a Special Edition reklámkampány egyik favoritja volt ez a vékony, de azért elég attraktív kiadvány. A Star Wars galaxis negatív figurái a kezdetek óta népszerűek, és nemcsak a birodalomi karakterek, de például a fejvadászok is. Ezért aztán ebben a magazinban a fő helyet ugyan Darth Vader kapta, de közvetlenül utána Boba Fett található.

Tisztek, rohamosztagosok, és a Császár szintén kiemelt helyen szerepelnek, de a rövid magyarázó szöveg nem enged közelebb a Galaktikus Birodalom titkaihoz. Egy ilyen poszter-magazinnak nem is ez a célja. Az egyre kisebbedő méretű fotók között ismét a kiemelt szereplő, ezúttal lord Vader képe az érdekesség.

Sajnos azonban ebben az esetben is nehéz szívvel rakja - rakná - ki az ember a posztereket. Inkább féltve dédelgeti a gyűjteménye mélyén a Star Wars Villains - Official 20th Anniversary Poster Magazine gonoszaival foglalkozó számát.

 
 

Star Wars Episode I Heroes
The Official Poster Magazine

A Special Edition forgalmazása idején már megjelent egy két újságból álló kiadványsorozat, amelyekben hősök és a gonoszok kaptak helyet, váltakozó méretű posztereken. Most, az Episode I. hódításai idején ismét elő lehetett rukkolni egy ilyennel, hiszen hősből és gonoszból akad a filmben szép számmal.

A hősöket bemutató vékonyka füzetecske a színe alapján már messziről megkülönböztethető a gonoszokétól. Az előbbinek világos, míg az utóbbinak sötét a borítója. Maga az újság - a hagyományokhoz híven - két nagyméretű posztert és néhány egész oldalas fotót takar, rövid kísérőszövegekkel tarkítva. Ez utóbbiakat nem vitték túlzásba, tudván, hogy aki a poszterekre kíváncsi, az úgysem fogja elolvasni a mellékelt szöveget. Egyes rajongóknál viszont az a helyzet, nem szívesen szabdalnak szét egy ilyen újságot csak azért, mert ki akarnak rakni egy pár posztert a szobájuk falára. Inkább beteszik a gyűjteményükbe, és csak nagyritkán szedik elő, ha éppen meg akarnak nézni benne valamit.

A Heroes nem dúskál ritkaságszámba menő fényképekben, viszont az óriás-poszteren látható Obi-Wan - Qui-Gon fotó mégis annak számít.

 
 
Star Wars Episode I Villains
The Official Poster Magazine

A gonoszok sokkal, de sokkal látványosabb köntösbe burkolóztak, mint a hősök. Terjedelemben és kivitelben ugyan olyan magazin, a tartalom viszont érdekesebb. Szemügyre vehetjük a destroyer-droidot, és a battle-droidot is, méghozzá több nézetből. A Kereskedelmi Szövetség veszedelmes flottája - a blokádot felügyelő hajó, és a droid-fighter - szintén szerepet kap az oldalakon. A főszerepet azonban a Sith lovagrend legfrissebb ásza, Darth Maul kapja. Az övé az óriás poszter, méghozzá a Naboo-hangár vívójelenetéből.

A magazin színösszetétele messziről árulkodik a tartalmáról. A hősökről szóló kiadványok mindig világosak, míg a gonoszoké sötétek. Ez a fajta jelképrendszer ugyan nemcsak a Star Wars filmekre jellemzők, de ezekben az alkotásokban annyira észrevehetőek és tisztán nyomon követhetőek, hogy a nézők már az első pillanatban meg tudják mondani, ki, melyik oldalon áll.

A kísérőszövegek itt sem túlzottan hosszúak, és nem késztetik elmélkedésre az embert. Maga a kiadvány ennek ellenére mégis maradandó emléknek számít, már néhány hónappal a megvásárlása után is. Viszont egy ilyen újságot, akárcsak a Heroes-t, szintén sajnálatos dolog szétszedni.