Bantha Tracks 1978-'87
Barta Zoltán összeállítása

"Minden magazinnak megvan a maga elődje..." Az amerikai Star Wars Fan Club első hivatalos kiadványa a Bantha Tracks 1978-ban jelent meg először, és onnantól kezdve negyedévi, később kéthavi rendszerességgel jutatta el a friss híreket és információkat a rajongóknak. A mindössze harmincnégy számot - és két különkiadást - megélt újság a kor színvonalán egy kellemes olvasmány volt azok számára, akik a klubújság aktuális megjelenésekor hozzá tudtak jutni.

A Star Wars Insider, vagyis a jelenlegi hivatalos magazin természetesen teljesebb, látványosabb képet ad a Star Wars galaxisról, de a Bantha Tracks-nek mégis megvolt a maga varázsa. Ez a lepedőszerűen szétnyitható újság sok érdekességet tartalmazott a klasszikus trilógia forgatásáról és a stáb munkájáról, valamint olyan interjúkat is leközölt, amelyek csak ebben a lapban voltak hozzáférhetőek.

A hetvenes évek végén, nyolcvanas évek elején ez a fanzine jelentette az összekötő kapcsot a rajongók és a LucasFilm között. Gondoljunk csak bele, abban az időben még csak álmodni sem lehetett az Internetről, vagy más, a földi halandóknak állandó információkkal szolgáló médiáról. A sajtóban csak ritkán jelentek meg hiteles tudósítások a filmek forgatásáról, a kulisszatitkokról, a LucasFilm éppen aktuális terveiről, stb, viszont az amerikai Star Wars Fan Club meglehetősen tekintélyes létszámú tagsága nagyon is igényelte az ilyen irányú tájékoztatást.

És ha úgy vesszük, meg is kapták. A Bantha Tracks szerkesztő-csapata alapos munkát végzett. A létezésének nyolc éve alatt az érdeklődésre számot tartható témák közül szinte minden sorra került az interjúktól kezdve az elemzésekig. A célt, hogy minél több érdekesség kerüljön az olvasók elé, gyakorlatilag teljesítették. Jellemző példa erre az a Mark Hamill-al a Return of the Jedi forgatása idején készült interjú, amelyben a sztár ekképpen kesereg: "Még nem láttad az új jelmezemet. Teljesen fekete. Azt mondtam George-nak, hogy ez túl Vader-es, de erre ő azt válaszolta, így kell kinéznie."

Ez a klubkiadvány egy lépéssel már megalapozta a későbbi Insider csomagküldő szolgálatát, magyarán ha a mostaninál szolidabb kínálattal is, de azért látványos keretek között kínálgatta a Star Wars galaxis portékáit. Játékok, könyvek, pólók, videó-kazetták garmadája talált így gazdára. És ha már a videó-kazettáknál tartunk, hadd ragadjam ki a Return of the Jedi videó-premierjét. 1986. február 25.-én, vagyis csaknem három évvel az amerikai bemutató után vásárolhatták meg első ízben a rajongók a harmadik Star Wars film videó-változatát. Az első kettő már egy jó ideje kapható volt, ennek dacára egyetlen centtel sem volt olcsóbb a frissen megjelent Jedi-nál. A filmek VHS kazettán hetvenegy (!) dollárba kerültek, együtt a trilógiát potom kettőszázkilenc (!) dollárért lehetett megrendelni. Ez már akkor is elképesztően nagy összegnek számított, mostani árfolyamon pedig szinte megfizethetetlen. (Összehasonlításképpen tizenöt évvel később már huszonöt dollárért megvehető volt a Special Edition második kiadása.)

Ez a február más dolgok miatt is nevezetes volt. A Bantha Tracks "február, a Star Wars hónap" címmel hirdette az éppen aktuális számának borítóján, mennyi "érdekes" eseményben lehet részük a rajongóknak. Ezek az események jóformán a The Empire Strikes Back kábeltelevíziós sugárzását jelentik, (huszonnyolc nap alatt, tizennyolc alkalommal) de akkor ez mégis nagy szám volt. Nálunk a nyolcvanas években például csak egyetlen egyszer ment Star Wars film a tévében, és a fél ország ott ült előtte. Az Egyesült Államokban sem volt ez másképpen, arra mérget mernék venni.

A Bantha Tracks első két különszáma a The Empire Strikes Back és a Return of the Jedi premierjéhez időzített poszterkollekció volt. (Értelemszerűen az első Star Wars filmhez még nem készült ilyen.) A poszter-újságok jobb nyomdai minőségben láttak napvilágot, mint a sorozatban kijött lapszámok, és ezzel még inkább érdekessé és értékesebbe váltak az átlagos rajongók szemében.

1986 őszén jelent meg a klubújság harmadik különlegessége, egy flexi-kislemez formájában. (Number 34) Ezen a rendkívül sérülékeny hanghordozón egy különleges felvételt hallhatunk a filmek hangeffektjeinek felhasználásával. A LucasFilm-en belül ezt el is nevezték "organic soundtrack"-nek. A kiadvány borítóján így boncolgatják a lemez lényegét: ha betesszük az egyik Star Wars filmet a videóba, és becsukjuk a szemünket, fantasztikus dolgokat hallhatunk. Olyanokat, amelyek eltűnnek, ha ismét kinyitjuk. Hogy ez mennyire igaz, azt mindenki kipróbálhatja odahaza. Viszont a lemezzel óvatosan kell bánni, mert csak úgy lehet meghallgatni, ha a borítót kettévágja az ember.

A Bantha Tracks már régóta féltett kincse a gyűjteményeknek. Nem pusztán a régisége miatt, hanem azért is, mert egy reális kordokumentumnak tekinthető. A Star Wars hőskora, vagyis a klasszikus trilógia forgatásának évei már elérhetetlenül távolinak tűnnek, e klubújság révén mégis könnyebb felidézni azokat az időket, amikor az idősebb rajongók még direktben lelkesedtek a három filmért. Aki netalán mostanában akarja elkezdeni gyűjteni a Bantha Tracks-et, igen nagy fába vágja a fejszéjét. Az újság számai nem beszerezhetetlenek, ennek ellenére azonban az első nyolc szám példányaiért meg kell szenvednie azoknak is, akik nem sajnálják rá a pénzt. A tengerentúlról, főleg az Internetes aukciók révén feltünedeznek a újság ilyen-olyan állapotban lévő példányai, érdemes tehát figyelni, hátha akadt köztük egy magyar pénztárcának is megfelelő darab.

A Bantha Tracks kezdetben a "Newsletter...", majd a 24. szám-ig a "Journal of the Official Star Wars Fan Club" alcímet viselte a fejlécén. Ez a 25. számtól kezdődően átváltozott "Journal of the Official Star Wars / LucasFilm Fan Club"-ra. Ez nem lehet véletlen, mert abban az időben a LucasFilm tevékenységének csupán egy részét jelentették a Star Wars filmek, és mellettük számtalan más produkcióban is szerepet vállaltak. Ennek a folyamatnak a végeredménye lett az 1987-es esztendőben bekövetkezett váltás, amikor egy igényesebb kiadványt, a The LucasFilm Fan Club Magazint vehették kézbe a rajongók.

(Ez a cikk eredetileg az Echo Base klubújság 16-os számában volt olvasható.)


Az alábbiakban a Bantha Tracks 1978 és 1986 között megjelent számainak borítói láthatók:
 

Bantha Tracks # 1-4 (Special Compilation Issue)

Bantha Tracks # 5

Bantha Tracks # 6

Bantha Tracks # 7

Bantha Tracks # 8

Bantha Tracks # 9

Bantha Tracks # 10

Bantha Tracks # 11

Bantha Tracks # 12

Bantha Tracks # 13

Bantha Tracks # 14

Bantha Tracks # 15

Bantha Tracks # 16

Bantha Tracks # 17

Bantha Tracks # 18

Bantha Tracks # 19

Bantha Tracks # 20

Bantha Tracks # 21

Bantha Tracks # 22

Bantha Tracks # 23

Bantha Tracks # 24

Bantha Tracks # 25

Bantha Tracks # 26

Bantha Tracks # 27

Bantha Tracks # 28

Bantha Tracks # 29

Bantha Tracks # 30

Bantha Tracks # 31

Bantha Tracks # 32

Bantha Tracks # 33

Bantha Tracks # 34

Bantha Tracks # The Empire Strikes Back Poster Album

Bantha Tracks #Return of the Jedi Poster Album