Return of the Jedi 1983-'84
A film korabeli sajtója és kiadványai
Barta Zoltán összeállításaKét évtizeddel ezelőtt, a Return of the Jedi premierje idején a nyugati sajtó nem fukarkodott elemzésekkel, bemutatásokkal, interjúkkal. A sorozat a sikerei csúcsára érkezett, és a népszerű magazinok címlapos sztorijai mellett a licence-díjas kiadványok is szépen arattak. Az alábbiakban bemutatunk néhány, a filmhez köthető magazint és egyéb kiadványt.

 
Time - People

Kezdjük a sort a legismertebb tengerentúli kiadványokkal. A rajongóknak, és talán egy átlag olvasónak sem kell bemutatnunk az amerikai Time magazint. A tekintélyes múltra visszatekintő sajtóorgánum a színvonalának megfelelő elemzéssel lepte meg az olvasóit, bár a címlapon feltűntetett vastag betűs STAR WARS III felirat sehogy sem illik a képbe. (Oly annyira nem, hogy egy ilyen bakiért manapság a cikihadjárat indulna a neten.)
A népszerű téma aktuális jellege háttérbe szorította a politikai magazin egyéb témáit, hiszen az ebben az időben dúló libanoni háborúban az Egyesült Államok hadserege éppen nagy veszteségeket szenvedett egy öngyilkos merénylő keze által. A főszerkesztő mégis George Lucas-ról és a hőskölteményének szereplőiről készült festmény-szerű grafikát tette a címlapra, tudván, hogy ez a téma példányszám növekedést hozhat, és erre minden időben szüksége van még a Time magazinnak is. (A megjelenés dátuma egyébként 1983. május 23., vagyis az említett szám alig két nappal a film amerikai premierje előtt került a standokra.)
Vélhetően hasonló megfontolásból döntött így a People magazin is. Az 1983 június 6-i keltezésű újság Leia hercegnőt, azaz Carrie Fisher-t állítja a középpontba. A színésznőről köztudott volt a korábbi kábítószer függősége, de ezen a nyáron épp a Paul Simon-nal, az ismert énekessel kötött házasságával volt tele a pletykasajtó. (Később meg persze a válásukkal is, de ez már más tészta.)
 
 
 
Rolling Stone

Az amerikai popkultúra emblematikus darabja, a neves Rolling Stone sem akart lemaradni, és beállt a tülekedők széles táborába. (Tényleg, a magazinok már akkor is egymást taposták, csak, hogy írhassanak a Star Wars-ról.) 1983 augusztus 3-i számuk borítójára ők is Leia hercegnőt választották, ezúttal azonban rendhagyó módon, a Jabba-palotás rabszolga ruháját merész fürdőruhának álcázva. Ez hát a népszerűség átka. A Star Wars részévé vált a köztudatnak, egy kis populáris ráhatás nem árthatott neki. A címlapon szereplő fotó egyébiránt egy képsorozat része, azonban ebből a sorozatból mégsem került bele több az újságba. Helyette egy George Lucas interjút olvashattak a rajongók, és egy pár évet várniuk kellett, míg Carrie Fisher bohókás képei az Internet révén bejárhatták a világot.
 
Starlog

A sci-fi körökben nagy népszerűségnek örvendő Starlog magazin szintén bő terjedelemben foglalkozott a témával. Az igényességéről elhíresült sajtóorgánum a Return of the Jedi-t nemcsak a népszerűsége okán elemezte, hanem terjedelmes interjúkat is közölt, például a néhány évvel később tragikusan fiatalon elhunyt rendezővel, Richard Marquand-dal is. Marquand, aki azért elég nagy név volt a szakmában, szívesen mesél a fogatásról, bár azóta tudjuk, a háta mögött ott állt George Lucas, aki mindvégig felügyelte a munkát. A képanyaggal gazdagon támogatott írások mellett egy, a nyolcvanas években még ritkaságnak számító kihajtható borítóval is meglepték az olvasókat, bár a belül fellelhető fekete-fehér oldalak egy ilyen szintű újságnál manapság már nem lenne túlságosan nyerő húzás. Ettől függetlenül a Starlog ugyan olyan rangos helyet érdemel a kollekciókban, mint a mostanában divatos magazinok.
 
 
Coloring Book - Picture Puzzle Book - Things to Do and Make

A sikerhez mérten nem maradhatott el filmhez kapcsoló ifjabb korosztálynak szóló foglalkoztatók megjelentetése sem. A látványos borítókkal piacra dobott, de belül csak egyszínes fekete vonalas rajzokat tartalmazó füzetek remek kikapcsolódást jelenthettek már akkor is, manapság pedig keresett darabjai a gyűjtők által vadászott ritkaságoknak. A kiszínezhető, puzzle-feladványokat és más egyszerűbb logikai elemeket tartalmazó kiadványok hosszú időre leköthették a kicsiket, és amíg a gyerkőcök képzeletben az endori ewokokal játszottak, addig a szülők más irányú elfoglaltságaiknak is szentelhettek egy kis időt.
Az Episode I idején egyébként nálunk is megjelentek hasonlók, de a viszonylag magas áruk miatt nem igazán lettek népszerűek. Pedig mint kezdeményezés igen példamutató, főleg, hogy játékos formában, elgondolkodtatóan viszi közel a célközönséget az adott film cselekményéhez, helyszíneihez, karaktereihez.
 
 
 
 
Return of the Jedi - Matricás album

A matricás album szintén külön műfaj. Ha valakit elkap a gyűjtőszenvedély, akkor nincs megállás. Vélhetően erre a felismerésre alapulnak a matricás albumok is, melyekhez soktucatnyi matricát kell megvásárolni, és a rengeteg összegyűjtött matrica között szép számmal akadnak duplák is. Egy harcedzett gyűjtő számára ez persze nem akadály, sokkal inkább ösztönzés... Komolyra fordítva a szót, a Return of the Jedi matricás albuma a látványos alkotások közé tartozik. Összerakhatjuk a teljes történetet, és összerakás szó szerint értendő, ugyanis a matricák jelentős része négy darabból tevődik össze, nem pedig egyből, ahogy manapság szokás. Az egyetlen negatívuma az egységes grafikai háttérrel felvértezett albumnak, hogy nagyon kevés kísérőszöveget tartalmaz, és emiatt sok hely üresnek hat az erős kékes alnyomattal spékelt kiadvány.
 
Poszter-magazinok

Az újságdömping egyik leglátványosabb tagjával, a poszter-magazinokkal fejezzük ezt a rövid kis áttekintést a Return of the Jedi korából. A Special Edition majd az Episode I idején felújított hagyomány már a klasszikus trilógiában tradicionálisnak számított. A poszteres kiadványok, melyek felértek egy teljes értékű informatív újsággal, rendszeresen felbukkantak a nyugati standokon. Ezek az újságok odáig merészkedtek, hogy nemcsak filmbeli, de a tervezésről szóló képeket is leközöltek. (Az Art of Star Wars széria egyfajta kiegészítőjeként.) A hosszú sorozatban kiadott poszter-magazinok akármilyen régiek, talán mégis érdemes megszerezni őket.