LucasFilm Fan Club Magazine
Az amerikai klubújság (1987-1994)
Barta Zoltán öszeállítása

1987-ben, a Star Wars bemutatójának tizedik évfordulóján egy olyan kiadvány látott napvilágot, amely a rajongók igényeit - ha nem is maximális mértékben - de a körülményekhez képest megfelelő színvonalon igyekezett kiszolgálni. A korábbi klubkiadvány, a Bantha Tracks ideje leáldozott, ezért egy átfogóbb, nemcsak a Star Wars világával, hanem a cég egyéb produktumaival is foglalkozó magazin került ki a LucasFilm égisze alól.

Az első szám borítóján See Threepio és Artoo Detoo látható, amint egy tíz szál gyertyával ékesített tortával köszöntik a Star Wars születésnapját. A Star Wars azonban csak jó pár évvel később kapott akkora teret, hogy egy kimondottan erre a műfajra szakosodott kiadványt szenteljenek neki. A jogfolytonosság miatt azonban az akkor induló Star Wars Insider nem kapott új számozást, hanem a 22. számmal búcsúzó The LucasFilm Fan Club Magazine-ét folytatta. (Éppen ezért az archívumokban manapság már Insider-ként jelölik ezt a szériát is.)

Az évek folyamán a példányszám mellett az oldalszám is növekedett. A kezdetben mindössze 16 oldalon futó kiadvány az utolsó szám idején már 36 oldalas volt, amely még mindig kevésnek tűnik, de akkoriban nem volt az. Ne felejtsük el, hogy a kilencvenes évek első felében csak elképzelés szinten mozogtak az új Star Wars-filmek, nem volt szó a Special Edition munkálatairól sem, vagyis sokkal szűkebb területen kellett mozogniuk a magazin készítőinek, mint később az Insider munkatársainak.

És mi minden szerepelt a The LucasFilm Fan Club Magazine oldalain? Star Wars, Indiana Jones, Young Indiana Jones Chronicles, Willow, Tucker, stb, vagyis a LucasFilm által gyártott filmek és kreált karakterek elevenedtek meg és kerültek kicsit közelebb a rajongókhoz. Aztán a kilencvenes években változott a helyzet. A Star Wars szép fokozatosan kiszorította a többi filmet a magazin hasábjairól, és 1994 tavaszán, az utolsó The LucasFilm Fan Club Magazine megjelenésekor már teljes súlyával a messzi-messzi galaxisra koncentrált...

(Az alábbiakban az 1987 és 1994 között megjelent magazin borítóit tekinthetitek meg.)

LucasFilm Fan Club Magazine #1

LucasFilm Fan Club Magazine #2

LucasFilm Fan Club Magazine #3

LucasFilm Fan Club Magazine #4

LucasFilm Fan Club Magazine #5

LucasFilm Fan Club Magazine #6

LucasFilm Fan Club Magazine #7

LucasFilm Fan Club Magazine #8

LucasFilm Fan Club Magazine #9

LucasFilm Fan Club Magazine #10

LucasFilm Fan Club Magazine #11

LucasFilm Fan Club Magazine #12

LucasFilm Fan Club Magazine #13

LucasFilm Fan Club Magazine #14

LucasFilm Fan Club Magazine #15

LucasFilm Fan Club Magazine #16

LucasFilm Fan Club Magazine #17

LucasFilm Fan Club Magazine #18

LucasFilm Fan Club Magazine #19

LucasFilm Fan Club Magazine #20

LucasFilm Fan Club Magazine #21

LucasFilm Fan Club Magazine #22