Dejarik - avagy hagyd nyerni a vukit!
Kovács Zoltán írása


Bizonyára minden Star Wars rajongó emlékszik arra a jelenetre, mikor Artoo és Threepio Chewbaccával játszik egy holografikus videójátékot úton az Alderaan felé. Még jóval azelőtt, hogy a játéknak neve lett volna, a film forgatása idején Lucasnak Phil Tippett és Jon Berg megmutatott néhány szörny figurát, amit a Mos Eisley kocsma jelenetéhez terveztek, ahol végül nem használták fel őket, de Lucasnak annyira megtetszettek, hogy a tíz figurából kiválasztott nyolcat, amik mégis bekerültek a filmbe, méghozzá a szóban forgó sakk jelenetbe. Az eredeti terv az volt, hogy jelmezes statisztákkal egy hatalmas sakktáblán veszik fel, de közben bemutatták az Eljövendő világ (Futureworld) című filmet, amiben szerepelt egy nagyon hasonló jelenet, ezért egy új megoldást kellett találni. Végül Grant McCune alkotta meg a sakktáblát, Tippett és Berg mozgatták a megközelítőleg 6 hüvelykes figurákat a stop-motion technikával rögzített felvételhez. A lények hangjait Ben Burtt hangmérnök adta. A forgatás befejeztével ezen lények feléből (Houjix, Kintan Strider, K'lor'slug, Mantellian Savrip) egy dioráma készült, ami George Lucas irodáját díszíti.

A játékot először Kenner 1979-es Millennium Falcon játékának leírásában illetik névvel, ami ekkor még space chess (űrsakk) volt. Két évtizeddel később, 1995-ben egy hasonló holojátékot írtak le Dejarik névvel a West End Games szerepjáték könyvének egyik kiegészítőjében, a "Galladinium Fantastic Technology"-ban, ami hamarosan ráragadt a Falcon játékára.

Ezután, rendszeresen feltűnt a különböző médiákban, mint például regényekben, a CCG kártyajátékban valamint a The Clone Wars és Rebels animációs sorozatokban, bizonyítékául, hogy ez egy ismert és elterjedt játéka volt a messzi-messzi galaxisnak.

Mikor elkezdődtek a saga folytatásának előkészületei, Kathleen Kennedy felkérte Phil Tippett-t, hogy reprodukálja a jelenetet az Ébredő Erő számára. Sajnos, mint kiderült az eredeti szobrok ennyi idő elteltével rettenetes állapotba kerültek, emiatt új modelleket kellett létrehozni. Ehhez az eredeti modelleket beszkennelték, majd 3D nyomtatással és a legújabb anyagok felhasználásával újra életre keltették őket. Amikor Finn véletlenül aktiválja a játékot a Falcon fedélzetén, úgy tűnik ott folytatódik, ahol majdnem negyven évvel ezelőtt megállt a végzetes úton az Alderaan felé, ám Artoo utolsó lépését visszavonva, ezúttal a Kintan Strider végre bosszút áll, és a kőbunkójával leüti a Mantellian Savrip-ot!

Néhány évvel később, az önálló Solo filmben ismét Phil Tippett és csapata kapta a feladatot, hogy elkészítsék a holosakk jelenetsort. A történeti sorrend szerint ez a játszma a legelső, Beckett itt tanítja meg Chewbaccának a játékot és a szinte már megszokott felállásban a Mantellian Savrip-pal le is üti a Kintan Strider-t. A jelenet egyik érdekessége, hogy a lépéssor ugyanaz, mint az Új Reményben is bemutattak, míg a másik, hogy ezúttal nem nyolc, hanem tíz figura szerepel benne. Itt a Falcon új és tiszta, még egészen más, mint az a mocskos, erőteljesen módosított változata, amelyet eddig ismerhettünk. Ebből kifolyólag úgy vélték, jó ötlet lenne visszahozni azt a két figurát, amelyek végül nem kerültek be az Új Remény-be. Ráadásul a forgatás folyamán történt egy baleset, nevezetesen mikor Chewie csalódottságában a dejarik asztalra csapott, az ütésének erejével két gombot el is tört rajta. Arra gondoltak, hogy ez a véletlen egy nagyszerű lehetőség, hogy bemutassanak egy történetet a két régi/új holoszörnyről. Az ütéshez hozzáadtak némi szikrázást aminek a végén örökre eltüntették őket a játékból.

***

Története a Star Wars világában
A dejarik olyan régi játék, hogy eredete még a tudósok számára is az ismeretlen múltba vész, mindössze annyit tudni bizonyosan, hogy a még ősibb Shah-tezh egy változata.

Yavin előtt 20 körül, az Abafar bolygón található Pons Ora város adott otthont az Abafar Junior Dejarik Klub-nak. A klub hirdetményében szigorúan megtiltotta a vukik részvételét a játékokban, mert a faj tagjai különösen hírhedt veszteseknek bizonyultak.

A Galaktikus Birodalom elleni lázadás korai szakaszában, Jedhán Saw Gerrera partizánjainak nem volt holografikus játékasztaluk, ezért a dejarik kézzel faragott analóg formájával ütötték el az időt

Ez egy népszerű, kétfős stratégiai játék, amit 8 mítikus lénnyel (Ghhhk, Molator, Houjix, Kintan Strider, K'lor'slug, Mantellian Savrip, Monnok, Ng'ok) játszanak egy három gyűrűre osztott kör alakú táblán. A külső és középső gyűrűket egyenként tizenkét mezőre tagolták, míg a belső kör egyetlen terület volt.

A lények eredete
Ghhhk: Négylábú zöld színű állat, mely a Bith bolygóról (másnéven Clak'dor VII-ről) származik. A bőrükből kinyerhető olaj gyógyító kenőcsként használható. A hím ghhhk általában napkeltekor ébred és rögtön elkezdi a párzási énekét.

Molator: Grimtaash a Molator, az Alderaani mitológiából származó, kék színű lény. Az ő szelleme védelmezi a királyságot a korruptaktól és árulóktól azáltal, hogy megvakítja őket egy ijesztő fényvillanással.

Houjix: Négylábú, tüskésfarkú kék színű állat, a Kinyen Gran világából. Bár a kinézetük alapján kegyetlennek hihetnénk, de valójában nagyon szelídek, gyakran tartották házikedvencként és házőrzőknek.

Kintan Strider: Félig értelmes lény a Kintan világból, képes használni egyszerű fegyvereket is, mint bunkók vagy buzogányok. Az anyabolygójukon majdnem kihaltak, de tenyésztésre exportálták más világokra is. Tasu Leech-nek a Kanjiklub bűnbanda vezetőjének, van egy Donderbus pisztolya, aminek markolata egy Kintan Strider singcsontjából készült.

K'lor'slug: Ez a lény méreggel rendelkező, veszélyes vadász, eredetileg Noe'ha'on mocsaraiból származik, de sok más bolygón is elszaporodott, miután a bolygóját meglátogató űrhajók fedélzetére mászott. A k'lor'slug gyakran a gúny és a bomlás szimbóluma.

Mantellian Savrip: A Savrip az egyetlen értelmes a dejarik lényei között, bár sokan még mindig úgy gondolják, hogy nem többek egyszerű állatnál. Ezek a hüllők egyszerű ruhát viseltek, és gyakran vadásztak rájuk az anyabolygójukon az Ord Mantell-en.

Monnok: Szintén egy félig értelmes lény, amely primitív fegyvereket, lándzsákat és botokat használ. Soccorro sivatagi nomádjai egyaránt tisztelik és félik, vadászati képességei miatt. A csempészek a monnok-ot egy nehezen kezelhető, de jövedelmező árunak tekintik.

Ng'ok: Ez a veszélyes, ingerlékeny harci lény visszahúzható, borotvaéles karmokkal rendelkezik és számos rendszerben alkalmazzák védelmi célokra, annak ellenére, hogy nagyon rossz szagot terjesztenek.

"Scrimp" és "Bulbous / Cyclops": Egyelőre még nem rendelkeznek hivatalos névvel és háttértörténettel, jelenleg csak annyit tudunk róluk, hogy ezeken a neveken szoktak hivatkozni rájuk.

A játék megvalósítása
Habár a Lucasfilm létrehozta a film számára a játékot, a szabályait sosem publikálták, így a rajongók tették meg ezt helyettük. A legelső elterjedt változatot Mike Kelly publikálta, eredetileg a starwars-rpg.net oldalon. Ezt próbálhatják ki az érdeklődők a Magyar Star Wars Klub rendezvényein is. Nagyon egyszerű szabályrendszerrel rendelkezik, így könnyen megtanulható, hátránya, hogy 8 dobókocka szükséges hozzá, így a folyamatos számolások némiképp csökkentik a játékmenet gördülékenységét.

Egy másik, bonyolultabb szabályokkal bíró változat a Wizards of the Coast féle régi Star Wars Miniatures játékra épül, ami logikus lépés volt, hiszen a figurákat hivatalosan is kiadták ehhez a játékhoz, így a dejarik változathoz "mindössze" a karakterkártyákat kellett létrehozni, amit az úgynevezett 12. Virtual Set-ben (More Civilized Age and The Force Awakens) tettek meg.

Az eredeti Mike Kelly féle verziót a No Name Publishing átalakította és kibővítette. Hűek maradtak az eredeti koncepcióhoz, így még mindig nagyon egyszerű, de ugyanakkor fele annyi kockával kell játszani, ami nagyban könnyíti a számolásokat.

2017-ben a Lenovo kiadta a Jedi Challenges kiterjesztett valóság játékot, amiben a dejarik is helyett kapott. A No Name Publishing ennek is elkészítette az asztali változatát.

A fent nevezett játékok mindegyike a Solo: Egy Star Wars Történet film előtt készült, így egyik se tartalmazza a két új lényt.