The Empire Strikes Back 3Di Widevision Card
Barta Zoltán összeállítása

Csaknem másfél évtizedet kellett várni rá, de megérte... Ha röviden akarnánk jellemezni a TOPPS idei sikertermékének, a The Empire Strikes Back-hez készült 3D-s Widevision-sorozata megjelenéséhez fűződő várakozásokat, akkor biztosan a fenti mondat jutna először az eszünkbe. Talán van, aki emlékezik rá, hogy az ismert játékkártya-gyártó cég már az 'A New Hope 3D' megjelenése után beigérte - sőt, promóciós lappal is illusztrálta -, hogy a Birodalomhoz is kiad egy hasonló sort. Ebből azonban akkor még nem lett semmi.

Aztán eltelt röpke másfél évtized (!) és sokan talán már le is mondtak róla, amikor idén tavasszal a film premierjének harmincadik évfordulójára időzítve a (nyugati) boltokba került az ötödik rész látványos kártyasorozata, és ezzel a Widevision-ök iránti érdeklődés is új erőre kapott. (A hagyományos WV-sorozat 2005 után négy éven át talonban hevert, és csak a The Clone Wars sikere élesztette újjá.) A megjelenést persze nem kis mértékben motiválta a Saga két év múlva esedékes 3D-s mozis premierjének bejelentése is, és ez bizony jót tett az eladásoknak.

Bár a kártyagyűjtők éveken át sóhajtozhattak, azért azt tudnunk kell, hogy a 3D-s Widevison megjelentetése - főleg technkai értelemben - nem egy egyszerű dolog. A speciális felületű kártyák ugyanis rendkívül sérülékenyek, és elég egy apró karcolás ahhoz, hogy egy ilyen sorozat sokat veszítsen az értékéből. Annak idején az Episode I-hoz éppen ezért csomagoltak csak 2 db(!) kártyát egy tasakba, hogy a szállítás közben fellépő esetleges lötyögés miatt a lapok ne karcolják egymást. Nos ezt láthatóan sikerült kiküszöbölni, mert az Empire... - az A New Hope-hoz hasonlóan - ismét háromlapos csomagolásban jelent meg.

A gyűjtők persze már a kezdetek óta nem különálló csomagolásban veszik meg kedvenc sorozataikat, hanem vagy egy dobozzal rendelnek belőle egyszerre, vagy pedig előre összeállított sorokat rendelnek. Az előbbi változatnak a nagy előnye, hogy akár több teljes sor is kijön egy dobozból, és ezek mellett extra kártyák is megbújnak a boxban. Az utóbbinál viszont az ár a lényeg, vagyis a lehető legminimálisabb ráfordítással, gyakorlatilag nullaszázalékos kockázattal tudnak beszerezni egy teljes alapsort, amihez viszont semmiféle extra nem jár. Nos, a 3D esetében azonban kicsit más a helyzet, legalábbis az első variációt tekintve. A The Empire Strikes Back-nél egy egész doboz megvásárlásakor is csak egy teljes sorhoz juthattak a gyűjtők, a maradék pedig igen töredékes volt egy következőhöz. Emellett még a dobozokban randomizálva elhelyezett extra kártyákban lehetett bízni, de hát az igazán értékes lapok ilyen begyűjtéséhez nem kevés szerencse is kell.

És milyen az új sorozat? A hagyományokkal szakítva már a megjelenés is újszerű, hiszen a kártyák sarkait lekerekítették. Ezt a megoldást korábban csak egy-két sorozat extrái között fedezhettük fel. A hátoldalon látható grafika sokkal szebb, élesebb, és az új információknak köszönhetően ismét elárul egy pár dolgot a film kulisszatitkairól. A mozgó felület mintha már nem lenne annyira sérülékeny, mint egy-másfél évtizeddel ezelőtt, és a technológiai fejlődésnek hála a lapok nem is annyira vastagok, mint például 2000-ben a The Phantom Menace 3D megjelenése idején. Ellenben sokkal több minden mozog rajtuk, vagyis már nemcsak az előtérben álló alak és a távoli háttér, hanem több, egymástól jól elkülöníthető objektum mögé is 'beláthatunk' a kártyák forgatásával. (Ez persze csak illuzió, a hatás nem valódi 3D, de hát jelenleg ne is akarjunk ennél többet.)

A sorozat összeállítói szerencsére helyt adtak egy régebbi gyűjtői kérésnek, és végre hattal osztható mennyiségben állították össze a szériát. Ennek az az oka, hogy a Widevision-kártyákat tároló műanyag oldalak hat ilyen kártyát képesek befogadni, tehát célszerű volt végre olyan sorral előrukkolni, ami pontosan kitölti a rendelkezésre álló helyet. 1996-ban az 'A New Hope' 63, négy évvel később a 'The Phantom Menace' 46 lapból állt, vagyis nem igazán felelt meg ennek a követelménynek. (Persze hozzá kell tennünk, hogy a Special Edition óta az alapszériáknál sem jött össze a hattal oszthatóság, de ez már más tészta.)

A 2010-ben megjelent The Empire Strikes Back 3D-s Widevision-sorozat első hat kártyalapjának elő- és hátoldala. (A speciális felület miatt látszik homályosnak az előodalak képe.):