Amidala-figurák
Barta Orsolya összeállítása

A már lassan a kétezer felé közelítő számú Star Wars action-figura között Amidala alakja meglehetősen háttérbe van szorulva a többi főszereplő mellett. Ha összeszámoljuk, hogy a régi és az új trilógiát is figyelembe véve melyik az a szereplő, aki a legtöbb különböző ruhában jelent meg, Amidala simán nyeri a versenyt: az Episode I-ban tizenegy ruhát számolhatunk össze, ha belevesszük a handmaiden kosztümöket is, az Episode II-ban tizenöt (két kivágott jelenetben használt ruhával), a harmadik részben tizenkettőt a halotti és szintén két kihagyott jelenet-beli ruhával. A többi szereplő közül tehát egy sincs, aki annyi jelmezzel büszkélkedhetne, ahány Amidalának akár csak egy filmben volt. A karakter mégis azon kevés főszereplő közé tartozik, amelyből idáig a legkevesebb figura készült. Ennek valószínűleg az az oka, hogy az action-figurák eredetileg gyerekjátéknak lettek kitalálva, kis pisztolyokkal és egyéb harcos kiegészítőkkel, ráadásul inkább a fiúk, mint a lányok számára, ezért érthető, ha az amúgy is kevés női karaktert, a játékkínálatban is háttérbe szorítják, teret hagyva a "fiús" hősöknek. A gyűjtők viszont minél több, és változatosabb karaktert szeretnének műanyagba öntve látni a polcukon, ahelyett, hogy egy szereplőből kelljen tíz-húsz egyformát egymás mellé állítaniuk. Ez a tendencia az utóbbi időben szerencsére változni látszik, mert már a The Clone Wars sorozatban is főszerepet kapott egy új női karakter (Ahsoka Tano), majd a Rebels-ben még kettő (Sabine és Hera), nem is beszélve a két új nagyfilmről, ahol mindkettőben már női főszereplőkkel találkozunk (Rey és Jyn Erso). Ennek örömére az Amidala kiadások is folyamatosan bővülnek, bár nem olyan ütemben, ahogy az elvárható lenne.

Amidala az új trilógia első és második részében viszonylag nagy szerephez jutott, (főleg a II. részben, ahol Leia hercegnőt idézte), a III. részben viszont már minimális szerepe volt, és a vágás során még azt is jócskán megnyesték. Így nem is meglepő, hogy az eddig kiadott figurái közül 13 Episode I-os, 10 Episode II-s (bár ebből 5 nagyjából ugyanaz a kosztüm); viszont eddig mindössze kettő figura készült hivatalosan az Episode III-hez, valamint négy a Clone Wars-hoz. (Kettő-kettes osztásban a régi és az új rajzfilm között.)

Amidala királynő talán leghíresebb kosztümje az Episode I. egyik első jelenetében feltűnő piros tróntermi ruha, amit már a beharangozó előzetesekből megismertünk. Mivel nagyon jellegzetes, sokan választják még mindig jelmezül a rajongók közül az egész világon, a figura megjelenésére mégis sokat kellett várnunk. Bár az Episode I-os figurák, hivatalosan 1999. május 3-ától voltak kaphatóak, a piros ruhás, későbbi elnevezéssel a Theed Invasion Amidala csak mintegy két évvel később, 2001 tavaszán jelent meg. Akkor már az Episode I-os figurasorozatnak is régen vége volt, hiszen mindössze egy évig futott; 2000-től a Power of the Jedi elnevezésű új sorozat váltotta fel, ennek tagjaként volt kapható a piros ruhás Amidala. A figura kidolgozása egészen jóra sikerült, de ez általában igaz a Power of the Jedi-sorozat darabjaira. A talpa nem egybe öntött, mint ahogy ez a '96 -'98-as figuráknál divat volt, hanem a ruha alatt rendesen ki vannak dolgozva a lábai és a piros cipők. Az arca is hasonlít, a fejdísze viszont némileg eláll az arcától, de nem zavaróan. A ruha minden részlete aprólékosan van kialakítva, számomra például ezen figura alapján derült ki, hogy a ruha felső gallérja igazából egy hatalmas kapucni. A figura mellé, mint a POTJ-sorozat 2000-2001-es darabjainál általános, egy Jedi Force File tartozott, ami egy kisméretű, 8 oldalas füzetecske, leginkább szerepjáték-kiegészítőnek tűnő adatokkal. Semmiféle fegyver nem járt a figurához, ami dicséretes, bár igen meglepő, ha megnézzük, hogy micsoda borzalmakat szoktak némelyikkel összecsomagolni.

A következő ruha, amiben a királynő feltűnt, egy fekete, tollas fejdíszű darab volt, de a filmből gyorsan kiderült, hogy valójában nem Amidala van a ruhában. Ez is megjelent figura formájában, méghozzá nem is sokkal a piros után; 2002-től volt kapható Queen Amidala (Royal Decoy) néven, szintén a POTJ-sorozatban. Ez a figura is igényes kidolgozású, egyetlen szépséghibája mindössze az, hogy a ruha alja nem egyenletesen hosszú, így nehézkes megállítani, enyhén hátrafelé dől és kilátszanak a lábai a szoknya alól. A POTJ-sorozat 2002-ben megjelent figurái mellé már nem járt semmilyen kiegészítő, így a kivehető Force File helyett csak egy meglehetősen rossz minőségű kép díszíti a kartont.

A film folyamán Amidala -Padmé néven- többször is feltűnt egy tűz-színű handmaiden-ruhában, ami már szintén megjelent, méghozzá 2005-ben, nem sokkal az Episode III. bemutatója előtt. Az Original Trilogy Collection utolsó darabjai között volt, néhány egyéb Episode I-os figurával. Ez egy "sorozat a sorozatban"-nak nevezhető, mivel az Original Trilogy Collection, ahogy a neve is mutatja, a régi trilógia karaktereivel foglalkozott, mindössze öt karakter került bele az Episode I-ból. Ez a handmaiden-ruhás figura azonban nem Amidalát ábrázolja álruhában, hanem egy igazi handmaident, név szerint Rabét. A figura egészen jó lenne, de az arca nagyon lerontja az összképet. A ruhája gyöngyházas festékkel is le van kenve, ezért sejtelmesen csillog. Sajnos a fegyvert már nem úszta meg, kapott egy kis pisztolyt, szerintem teljesen feleslegesen, mert pisztolytáska híján, csak a kezében tudja fogni, így könnyen elvész. Az OTC-s figurák szokásos tartozéka, a figuratalp is megtalálható a dobozában.

A Tatooine-on Amidala, Padmé Naberrie álnéven, egy egyszerű kék-szürke kombinációban járja be a várost. Ez a legkorábban megjelent figurák közül való, a kidolgozása még játékszerűbb, mint a későbbi, részletgazdagabb daraboké. Fegyvere nincs, van viszont egy hordozható monitora, amin a fogatversenyt lehetett figyelemmel kísérni. Méreteiben is alkalmazkodik az Episode I-os sor többi figurájához.

A filmben a következő kosztüm, amiben a királynő feltűnt, a szenátusi felszólalás előtti, amelynek a furcsa, tollseprű-szerű fejdísze alatt egy bonyolult, gyöngyökből fonott dísz takarja a haját. Ez 2008-ban került végre a boltokba az Evolution szett-sorozat egyik tagjaként. Ebben összesen három, eddig még ki nem adott figura található, úgy összeválogatva, hogy mindhárom filmből került bele egy Amidala. Az Episode I-ból ez a furcsa, úgynevezett Pre Senate Gown, az Episode II-ból a fehér harci ruha, de annak egy új változata, amiben a köpenye szövetből van és levehető, a harmadik részből pedig egy hálóruhás figurát válogattak bele, ami szerintem nem volt túl szerencsés; annál sokkal jellegzetesebb ruhái is voltak a III. részben. Ez a felszólalás előtti ruha a filmben csak elölről volt látható, most viszont végre hátulról is megtekinthetjük. Az első látásra kiderül, hogy a ruha ötletét a japán gésa-ruhák adták, a figurán ez még szembetűnőbb, Amidalának még a cipője is a távol-keleti hagyományokat idézi.

A Queen Amidala - Coruscant 1999 nyarán került a boltokba, az Episode I-os sor harmadik hullámában, és sokáig a magyar játékboltokban is kapható volt. Mivel eléggé korai, hasonlóan a tatooine-i ruháshoz, még nagyon játék-szerű. Nincs semmilyen kiegészítője, viszont a ruháját is mondhatnánk hiányosnak, mert a nagy fekete köpenyt, amit a filmben is viselt a szenátusi felszólalás alatt, bizony lespórolták a figuráról. A karjai vállban mozognak, de a nagy ruha miatt, a lábait már hiába akarjuk csavargatni, legfeljebb csak kitörjük őket.

A következő kosztüm, név szerint a Post-Senate Gown szintén egy elég késői kiadás: 2012-ben jelent meg a Vintage Style sorozatban, ami azért szerencsés, mert így egy gyönyörűen kidolgozott figurát kaptunk. A 2010-2013 között futó sorozat híres a nagyon aprólékosan kidolgozott figurákról és a ’78-’85-ös Kenner-es Vintage sorozat alapján kreált kartonjairól. Ez lett eddig a rajongók kedvenc figurasorozata, épp ezért a megjelent figurák egyikének-másikának már a csillagos egekbe szökött az ára. Ez a fekete ruhás, „Napóleon”-frizurás Amidala is nagyon szépen sikerült, hajlítható a szokásos nyak és váll mellett könyökben, csuklóban, derékban; az arca pedig gyönyörűen van kidolgozva. Tartozékként a szokásos kis pisztolyt kapta, ki tudja miért. Ebben a ruhában egyébként Amidala kétszer tűnt fel az Episode I-ben, először a szenátusi ülés után, másodszor pedig a Naboo-i csata végeztével, amikor Palpatine és a jedik megérkeznek a siklóval. Érdekesség, hogy ezen figura kiadásával lett végül teljes az Episode I-os Amidala sorozat.

2009-ben a Legacy sorozatban jelent meg a Queen Amidala Travel Gown, ami a lila, kicsit az egyiptomi nemesz-kendőre emlékeztető fejdíszes királynői utazóruha volt. A kidolgozása ennek a figurának is nagyon tetszetős. Az Amidala figurák általános jellemzője viszont, hogy a nagy szoknyás verzióknak a lábai sosem túl kidolgozottak (nem hajlanak térdben, bokában, combban is alig), mivel a nagy műanyag szoknya miatt úgysem lenne semmi értelme az efféle extráknak. Ez a figura pl. a korábbi Breha Organa figura lábait örökölte meg. Természetesen ehhez a figurához is tartozék a kis pisztoly, valamint az L8-L9-es lángszórós droid bal karja a belepattintható lángcsóvával. A Legacy sorozatban ugyanis az egyszerre (egy hullámban) kiadott figurák egy adott droid egyes darabjait is tartalmazták, és ha valaki megvette a „wave” összes figuráját, a plusz alkatrészekből még össze tudott rakni egy extra droidot. Ez az Amidala a 8. Wave-be tartozik BD08-as sorszámmal. A Wave tagjai még: Obi-Van Kenobi (Jedi Padawan), Gungan Warrior, Rum Sleg, Darth Sidious Hologram és Clegg Holdfast. Őket mind megvásárolva rakható össze az L8-L9-es droid.

A naboo-i csatához összesen négy „királynő” jelent meg: a piros-fekete ruhás Sabé - Queen's decoy, és három lila battle dress-es verzió. A lila ruhások közül kettő az Episode I-os sorozatban jelent meg (az egyik az elején, a másik a legvégén), a harmadik pedig egy viszonylag friss figura 2012-ből. Sabé, a hasonmás, 2001-ben jelent meg a Power of the Jedi sorozatban, tartozéka egy nagyméretű pisztoly és a Force File. Mivel ezt a karaktert a filmben Keira Knightly alakította, éppen ezért rá próbál hasonlítani a figura, valamint az ő képe díszíti a Force File-t is. (Szintén róla mintázták a korábban említett fekete, tollas, Royal Decoy figurát.)

A korai battle dress verzió egyszerűen a Queen Amidala nevet kapta, két kis női pisztoly tartozik hozzá, valamint egy hangchip, vagy egy bonus battle droid, attól függően, hogy az amerikai, vagy az európai piacra szánt kiadásról van szó. Az utolsó hullámban megjelent párjának ellenben "Queen Amidala - Battle" a neve a megkülönböztetés végett. A két figura sokban különbözik egymástól, míg a korai elég egyszerűen kivitelezett, a későbbinél szövet a ruha alsó része, a feje pedig előke-hátra mozgatható, szinte teljesen hátra lehet hajtani. Ez azért fontos, mert ez a figura abból a jelenetből van, amikor a katonák és a királynő a palota homlokzatán felhúzzák magukat az emeletre a fegyvereiken található szigonyok segítségével. Pont ezért a figura fegyveréből is ki lehet lőni egy kötéllel felszerelt kis kampót. Sajnálatos módon az Episode I-os sorozat 2000-ben kiadott darabjaiból elég kevés készült, így többek között ennek a figurának is mára igencsak magasra szökött az ára.

A legújabb harci ruhás Queen Amidala a 2012-es Movie Heroes sorozatban jelent meg; ennek a kartonját Darth Maul fej díszítette. Ez a sorozat nagyobb részben már korábban kiadott figurák újracsomagolt verzióit tartalmazta, de volt benne 6 teljesen új figura is az Episode I-ból, ezek egyike ez az új Amidala. A feje nem sikerült túl jól, kicsit öreges lett az arca, a térdei sem hajlíthatóak, a könyöke viszont már igen. Tartozéka érdekes módon nem a megszokott „Amidala-pisztoly”, hanem a naboo-i gárdisták pisztolya és egy „pull-out zip line”-nak nevezett valami, amit a figura hátára lehet felerősíteni. A sorozat figuráinak általános tartozéka még egy talp, egy karakterkártya és egy kis méretű 6 oldalú dobókocka esetleges szerepjátékhoz.

Az Episode I végén, az ünnepség alatt Amidala egy gyönyörű fehér ruhát viselt, óriási, színes muszlinból varrt palásttal és egy "radartányér"-szerű dísszel a hátán. A figurára sokat kellett várni, mivel csak 2005 tavaszán jelent meg az OTC-sorozat végén (Rabéval egyszerre), de szerintem nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Összességében nem lenne egy rossz figura, a baj itt is a részletekben van. A mérete megfelelő, az alapruha jól néz ki, a palást gyöngyházfestékkel van festve, ezért szépen csillog. Nincs is semmi gond, amíg nem vetünk néhány tüzetesebb pillantást a figura arcára, az ugyanis katasztrófa! A festése elnagyolt, a szemeit csak odapacázták, a szája görbe, és ez sajnos eléggé lerontja az összképet. Ha összehasonlítjuk egy korábbi Amidala figurával, mondjuk az Episode I-os kartonosak közül, könnyen észrevehető a nagy minőségbeli különbség az arc kifestésében. Persze rá lehet fogni, hogy mivel ezeket kézzel festik, becsúszhat egy-két kevésbé sikerült, de én a Celebration Ceremony nevű Amidalából szép festésűt még nem láttam. Persze a reményt nem adom fel.

A következő nagy csoport az Episode II Amidaláit foglalja össze. Ez a film már nem olyan „szerencsés” az Amidalák kiadása terén, mint az Episode I, mivel a filmben szereplő ruhák közül figurában eddig mindössze 6 féle jelent meg, bár az egyik már öt különböző kiadásban.

A film első jelenetében, Amidala szenátor álnéven egy hasonmás tűnik fel, név szerint Cordé, de szegénynek nem sok szerep jutott. Bár a karakterről is készültek jelmezfotók, figura formájában eddig nem jelent meg. Az film első igazi Amidalája viszont igen, mégpedig 2002 végén Padmé Amidala (Coruscant Attack) néven. Ez a pilóta ruhás Amidala egészen jól sikerült, szép az arca is, könnyű megállítani, ráadásul az első az Amidala-figurák közül, aminek hajlanak a térdei. Sok kiegészítő járt mellé, a fegyver és a levehető sisak mellett egy kisméretű radar is. Ez érdekes, mert a filmben ilyen konkrétan nem volt, viszont a darabjai felfedezhetők a robbanás után a platformon. A játék rendeltetése is ilyesmi, ugyanis egy kis kallangyút lenyomva a radar oldalán, az egész szétesik.

Ezután egy elég nagy hézag van a figurasorban a filmben látott ruhákhoz képest, mivel a következő figura, ami ráadásul a viszonylag újabbak közé tartozik a menekült ruha, név szerint Padmé Amidala (Peasant Disguise). Az Episode I-os Post Senate Gown-hoz hasonlóan a Vintage Style sorozatban jelent meg, bár annál kicsit korábban, 2011-ben. A sorozat többi tagjához hasonlóan gyönyörűen kidolgozott; ráadásul a ruha felső köpeny része igazi szövetből van. Emellett két különböző, cserélhető fejdísz is tartozik a figurához, valamint az elmaradhatatlan pisztoly. A karja vállban és könyökben hajlítható. A sorozatban előtte adták ki a pár-figuráját, a Peasant Disguise Anakin Skywalkert.

Itt megint kimaradt pár ruha és figura; a következő a fekete estélyi ruhás verzió, ami 2007-ben került kiadásra. A figura nevén nem sokat gondolkodtak, egyszerűen Padmé Amidala lett, valamint az 56-os számot viseli a The Anniversary Collection sorozatban. Nagyon szép figura, bár az arc festése itt is hagy némi kívánnivalót maga után. A szoknya alatt szépen ki vannak dolgozva a lábak, végre sikerült megoldani, hogy a szoknya körben teljesen a talpig érjen, így egyrészt könnyű megállítani, másrészt nem villannak ki alóla a cipők. A ruha felső, tollas része levehető, a figura karjai vállban, könyökben és csuklóban is csavargathatók. Tartozéka mindössze egy kis pohár, amit legjobb, ha ki sem veszünk a dobozból, mert pillanatok alatt képes örökre eltűnni. A 30. évfordulós sorozat extra ajándéka, az érme is megtalálható a csomagolásban.

A következő ruha, ami már régebben megjelent, az egyik tatooine-i, amit a szenátor Mos Espában viselt és amiben Lars-ékhoz ment. Ez 2003 óta kapható a Star Wars Saga sorozat színeiben, és a Lars' Homestead nevet kapta. Alapjában ez sem lenne rossz, megint az arc festése az, mai némileg rontja az összhatást, valamint a figura alapruhája túlságosan kék a film-bélihez képest. Ennek az lehet az oka, hogy azon a fotón, ami alapján készült, és ami a csomagoláson is látható, a rossz fényviszonyok miatt tényleg sokkal sötétebbnek tűnik a ruha, mint amilyen valójában. Két kiegészítő tartozik hozzá, egy hatalmas köpeny, amibe ha belebújtatjuk, már rá sem lehet ismerni az eredeti figurára, és egy elég nagy talapzat.

Aztán egy újabb nagy ugrással elérkezünk az Episode II legismertebb kosztüméhez, a fehér battle dress-hez. Ez a ruha érte meg az eddigi legtöbb kiadást Amidala kosztümjei közül, szám szerint ötöt. 2003 eleje óta lehet kapni a Droid Factory Chase elnevezésű darabot, ami szintén a Star Wars Saga sorozat tagjaként jelent meg. Kicsit ijesztő figura, leginkább az arca miatt, mivel kiabálósra csinálták a fejét, de nem nagyon jött össze. A térde hajlik és a három fehér ruhás közül az Evolution idei megjelenéséig egyedül ennek volt köpenye is. Egy apró pisztoly tartozik hozzá, amit be lehet tenni a pisztolytáskába, valamint egy talapzat, ami a droid-gyár futószalagját mintázza. Megállítani szinte lehetetlen, ezért jobban járunk, ha feltűzzük a talapzatra. Ennek talán az az újítás is lehet az oka, ami a Star Wars Saga sorozat kiadásával kezdődött. Nevezetesen, hogy a figurákat tartalmazó buborékok a korábbiakhoz képest nagyon furmányosak lettek, már nem lehetett egyszerűen kivenni a figurákat, mert itt-ott át volt fűzve a műanyagon egy kéz vagy láb. Ennek is köszönhető, hogy néhány figura végtagjai eldeformálódtak a csomagolásban. Így járt ez az Amidala is, az egyik lába teljesen görbe.

2002-ben indult a Star Wars Saga sorozat, és mivel a három főszereplőnek gyorsan meg kellett jelennie, velük kezdődött a kiadás. A Padmé Amidala (Arena Escape) nevet viselő figura a második a sorban. Sajnos ennél a szériánál visszalépés történt a korábbi, Power of the Jedi-oshoz képest, a gyártó túl "akciósra" próbálta csinálni a figurákat, aminek az lett az eredménye, hogy mindenféle mozgató kallantyúk állnak ki a hátukból, a lábaik nem mozognak, gumis, visszapattanó elemekkel tömték tele őket. Bár Amidalának nem áll ki semmi a hátából, a jobb kezét viszont hiába próbáljuk függőlegesbe állítani, úgyis visszaugrik. Tartozéka egy droid blaster és a geonosisi aréna egyik oszlopának kicsinyített, szétesős verziója, amihez egy lánc segítségével lehet odabilincselni.

A harmadik fehér ruhás Amidala 2006-ban jelent meg a The Saga Collection részeként, és szintén egyedülálló az Amidalák között, de ezúttal rossz értelemben. Először is, ez az első, ami már nem új figura, hanem két korábbiból van összerakva, ugyanis a Droid Factory Chase verzió testére rátették az Arena Escape-es fejét, ráadásul még a köpenyt is lespórolták róla. Másrészt egy kis rosszindulattal nevezhetnénk expanded universe-esnek is, mivel a karakter ilyen formájában nem volt a filmben. A karton hátlapjának képe szerint az aréna-beli csata folyamán van megörökítve a szenátor, csakhogy a film szerint addigra a Nexu már letépte róla a fél ruháját, ami viszont a figurának megvan, mindössze a hátán éktelenkedik három karomnyom. Ilyen módon a kartonon lévő karakterkép sem stimmel, mert azon is le van tépve róla a felső egy darabja. A harmadik óriási baki, hogy a figurához tartozó talapzatot, ami ebben a sorozatban általános, és mind a figura neve, mind a film címe megtalálható rajta, amelyikben az illető karakter szerepelt, Amidalánál a Birodalom visszavág logója díszíti! Nem kell megnézni ahhoz a Birodalom visszavág-ot, hogy tudjam, Amidala biztosan nem szerepelt benne...

A legjobban sikerült a fehér batte dress-es Amidalák sorában a 2008-as Evolution Set EP2-s darabja, mely a Senator of Naboo nevet kapta. Különlegessége a korábbiakhoz képest, hogy a köpenye szövetből van, és természetesen levehető, ráadásul az a kapucni is jár hozzá, amit annak idején még Making of...-okon láthattunk Natalie Portman-on is, de a filmben végül nem hordta. Ez nincs a köpenyhez erősítve, hanem külön lehet levenni, és nem szövetből, hanem műanyagból készült. További újítás, hogy a figurát már nem csak derékban, hanem a melle alatt is el lehet forgatni. Ez a kiadás annyira jól sikerült, hogy 2009-ben önállóan is kiadták a Legacy sorozatban; ekkor pluszban az R3-A2 elnevezésű asztomech droid jobb lábát is meg lehetett találni a dobozban.

2013 nagy mérföldkő a Star Wars figurák kiadásának a történetében, a Hasbro ugyanis ekkor választotta szét az eddigi egységes figurakiadást két teljesen eltérő irányvonalra. Az egyik vonalon megmaradtak a nagyon igényes, aprólékos kidolgozású inkább a felnőtt gyűjtők igényeinek megfelelő figurák, a másikon viszont a gyártó visszatért az 1995-ös nagyon egyszerű, mindössze 5 ponton hajlítható, masszívabb és olcsóbb figurákhoz, melyekkel nyilvánvalóan a gyerek rajongótábort célozták meg. A felnőtt sorozat azóta is The Black Series néven fut, utalva ezzel a csomagolás egyszerű fekete design-jára. Az eddigi legújabb battle dress-es Padmé Amidala ennek az új „The Black Series” sorozatnak volt a 01-es számot viselő nyitó figurája 2013-ban. Maga a figura nagyon hasonlít az Evolution Set-es verzióhoz, a teste nagy részének az a figura az alapja, csak itt-ott kicsit átdolgozva, átfestve. Ebben a verzióban már a Nexu által megtépázott felsője van és a figura egy teljesen új fejet, lábakat és övet kapott. Tartozéka a szokásos kis pisztoly és egy battle droid karabély. A figura a nagyarányú mozgathatósága ellenére elég stabil, könnyen be lehet állítani életszerű pózokba.

Az Episode II utolsó jelenet az esküvő volt, az ebben látott ruhát 2003-ban adták ki, még a Star Wars Saga sorozatban, Secret Ceremony néven. Szép figura, az általános hiba azonban, hogy a szoknya nem ér le a láb aljáig, sajnos nála is megvan. Talapzatként egy reneszánsz puttókkal díszített erkélyrészlet tartozik hozzá, valamint egy csokor virág, amit bele lehet tenni a kezébe, vagy az erkély korlátján található kővázába is.

2003 és 2005 között volt látható a Tartakovsky-féle Clone Wars rajzfilmsorozat, amihez viszonylag sok figura megjelent, de Amidala kimaradt a sorból. A hiányt egyedi módon 2007-ben pótolták, amikor a The Anniversary Collection Battle Pack-jai között napvilágot látott az Ambush on Ilum nevű csomag, amiben Artoo, Threepio és két kaméleon droid társaságában volt Amidala is. Állítólag eredetileg önálló figurának szánták, de végül mégis csomagba került. Tartozéka egy kis pisztoly, és a kapucnis kabát, ami levehető és puha szőrrel bélelt anyagból van. Sajnos a figura csak vállban és combban mozgatható.

Mivel ez a figura eléggé rajzfilmesre sikerült, 2008-ban a The Legacy Collection sorozatban megjelent egy 'filmesebb' verziója, ami ráadásul sokkal több helyen hajlítható, mint az elődje. A neve teljesen fantáziátlan módon Padmé Amidala lett. A köpenye ennek is szövetből van, a kapucnit viszont, hasonlóan az Evolution Set EP2-s Amidalájához, műanyagból illesztették a fejre. Szerencsére azért le lehet venni. Ehhez a figurához az extra egy droid-alkatrész, amiket ha szorgalmasan gyűjtögetünk, előbb-utóbb ki tudunk rakni belőle egy asztromech droidot.

2008-ban az új sorozat indulásával egy időben kezdődött természetesen a rajzfilmes figurák kiadása is. Padmé Amidala már a moziban bemutatott pilot epizódban is több ruhával szerepelt, bár érdekes módon olyanokkal, amiket már az Episode II-ból ismerhetünk. Az első Clone Wars-os figurája is egy ilyen „újrahasznosított” ruhából született; nevezetesen a már amúgy is viszonylag sok kiadást megért EPII-s Arena Battle Dress-t sikerült újra megjelentetni. Bár azt meg kell jegyezni, hogy az egész figura teljesen új, alkalmazkodva a rajzfilm kicsit elnagyolt, erősen anorexiás Padméjához. Sajnos azonban a gyártó annyira hűen ültette át figurába a rajzfilmes karaktert, hogy a végtagjai egyszerűen túl vékonyak lettek. Ez nem is lenne baj egészen addig, amíg az ember nem akarja vitrinben kiállítani a figurát. Az extrém vékony lábak ugyanis nem bírják megtartani a figura testét a gravitációnak engedve a figura lába egy idő után egyszerűen elhajlik. Ez a veszély persze nem áll fenn, ha egyáltalán ki sem bontjuk a dobozból. Levehető köpenye és csuklyája van, valamint fegyverként a szokásos kis pisztoly és mellé még egy rohamosztagos karabély.

A második Clone Wars-os figura 2009-es és az Adventure Gear nevet viseli. Az első szezon korai részeiben mutatkozott így először Padme, majd később még hordta párszor ezt a ruhát. Itt már javították az előző figura tervezési hibáját és vastagítottak annyit a lábán, hogy meg tudja tartani a figura törzsét. Szépen kidolgozott, kecses figura, ráadásul már a térdei is hajlanak. Tartozéka a pisztoly mellett egy óriási méretű Missile Launcher (rakétakilövő)és a hozzá tartozó „rakéta” lövedék, hozzá erősített kábellel.

Amidala a rajzfilm 5 (és fél) szezonjában nagyon sokszor szerepelt megannyi különböző ruhában, de figurában több félét sajnos nem adtak ki belőle. Ráadásul mivel a sorozat igen hirtelen ért véget, átadva helyét a már a Disney égisze alatt futó Rebels-nek, kevés esély mutatkozik rá, hogy kiadásra kerül még Clone Wars-os Amidala.

Az Episode III-hez eddig mindössze két figura jelent meg abból a 12-ből, ahány ruhában megjelent Amidala a film folyamán. 2005-ben a Revenge of the Sith sorozat 19-es sorszámot viselő tagja volt a Padmé Amidala (Republic Senator), abban a ruhában, amiben a Mustafarra ment Anakin után. A figura elég kicsi, nagyon vékonyak a végtagjai, sok helyen hajlik, és tartozéka egy pisztoly, amit mellesleg megfogni is alig tud, valamint egy mustafari talapzat. A ruha alsó szoknyarésze szövetből van, de a "szabása" eléggé fércmunka. A feje megint nem sikerült, rémesen néz ki, amit csak tetéz, hogy 2006 óta a figurák fejét már nem a nyakkal egyben öntik ki, mint régen, hanem külön, ezért úgy néz ki, mintha zsiráf nyaka lenne, és le akarna esni a feje.

A második a 2008-as Evolution Set harmadik részes Amidalája a gyöngyös hálóingben lett megmintázva és találóan a Mother of Heroes lett a neve. Gondolom azért ez a ruha lett a Set-be beválogatva, mert a gyártó az ilyen típusú csomagokat általában leginkább a gyűjtőkre gondolva csinálja. Az biztos, hogy ezt a figurát önállóan szinte lehetetlenség lenne eladni, egy ilyen exkluzív szettet viszont némileg feldob ez a különleges darab. Leginkább talán a POTJ sorozat deluxe-ai között megjelent bacta tankos Luke-kal lehet párhuzamba állítani, de azzal ellentétben ez legalább valamennyire megállítható. Sajnos a figura alsó része, bár nincs egybe öntve, mégis mozgathatatlan, és túlságosan előre dől, így azért izzadhatunk vele egy kicsit, amíg beállítjuk a polcra. A figura egyébként dekoratív, az összképet azonban jelentősen lerontja, hogy a vállainál és a könyökénél nagyon kiugranak az illesztések. Tartozik hozzá egy fura fehér köpeny, amit leginkább hálóköntösnek gondolnék, de a kialakításából arra lehet következtetni, hogy a gyártóban fel sem merült, hogy ezt a szettet bárki is kibontja. Ugyanis a köpeny nemhogy teljesen össze van varrva, még egy fejnek való nyílást sem hagytak rajta, hogy élelmesebbek esetleg ráerőltessék a figurára.

Összességében annyit lehet mondani, hogy bár sokak nagy örömére az Episode 1-os Amidala sor 2012-ben végre teljes lett, azért Amidalákból még van mit kiadni. Bár 2003-2007 között kissé visszaesett az arcok színvonala, az utóbbi idők kiadásai újra reménnyel tölthetnek el bennünket. Sok rajongó viszont nem bírja kivárni, hogy egy-egy klasszikusabb figura megjelenjen így az utóbbi időben már elég sok házilag kreált/átalakított Amidala figura jelent meg a neten, amiket igen tehetséges customozók készítettek. A legjobbak Doug Cottrell figurái, amik még a hivatalosak között is megállják a helyüket!

Az eddig kiadott figurák listája:

EP I.
Theed Invasion - POTJ
Black Gown - POTJ
Handmaiden Dress - OTC
Tatooine Gown - EP1
Pre-senate Gown - Evolution
Senate Gown - EP1
Post-Senate Gown - TVS
Return to Naboo - TLC
Sabé - POTJ
Battle Dress - EP1
Battle Dress 2 - EP1
Battle Dress - MH
Ceremony Dress - OTC

EP II.
Naboo Fighter Pilot - Saga
Refugee Disguise - TVC
Black Dinner Gown - TAC
Lars' Homestead - Saga

White Battle Dress - Saga
White Battle Dress - Evolution; TLC
Arena Dress - Saga
Arena Dress - TSC
Arena Dress - TBS
Secret Ceremony - Saga

EP III.
Veranda Night Gown - Evolution
Mustafar Gown - EP3

Clone Wars
Snow Bunny - Ambush on Ilum

Snow Bunny - TLC
White Battle Dress - TCW
Adventure Gear - TCW

Amidala jelmezei a három filmben:

EP I.
Theed Invasion
Black Gown
Handmaiden Dress
Tatooine Gown
Pre-senate Gown
Senate Gown; with robe
Post-senate Gown
Return to Naboo
Sabé
Battle Dress
Ceremony Dress

EP II.
Cordé
Naboo Fighter Pilot
Senate Address (kimaradt jelenet)
Loyalist Commitee
Coruscant Night Dress
Packing Gown
Refugee Disguise
Return Home (kimaradt jelenet)
Villa Retreat
The Meadow Picnic
Black Dinner Gown
Nightgown with Robe
Lars' Homestead
Tatooine Blue Dress
White Battle Dress
Arena Dress
Wedding Dress

EP III.
'Leia Buns' Cloak
Veranda Night Gown
Revelation Gown
Blue Linen Dress
Green Robe
Aqua Nightgown
Final Senate Appearance
Peacock Gown (kimaradt jelenet)
Dressing Gown
Mustafar Gown

Hospital Gown
Water Gown (halotti ruha)