Return of the Jedi matricás album
1983
Barta Zoltán összeállítása

A Star Wars-os matricás album hazánkban csak a Special Edition idején bukkant fel első ízben, és igen nagy sikert aratott. Sajnos a klasszikus trilógia filmjeiből készült hasonló kiadások nem jutottak el hozzánk, ezért egy-egy épen maradt példány nagy ereklyének számít a magyar gyűjteményekben.

Ha fellapozzuk a Return of the Jedi matricás albumot, persze rögtön észrevesszük a két és fél évtizeddel ezelőtti grafikai megoldások túlhaladottságát. A nyolcvanas években a designerek nem törekedtek a látványos hátterek megkomponálására, inkább térkitöltés lebeghetett a szemük előtt amikor az albumokat tervezték. Az alnyomatok azért nem teljesen ötlettelenek, de ennél már akkor is csináltak jobbakat. A kék árnyalatait felhasználva talán többet is ki lehe­tett volna hozni belőle. De egy huszonöt centes(!) albumtól ne várhatunk csodát, negyedszázad elmúltával meg főleg nem támaszthatunk extra igényeket.

Az album gyűjtögetős része, vagyis a beragasztható matricák viszont kompenzálják a hiányosságot. A kisebb-nagyobb méretű képek sorra veszik a film cselekményét, de csak elvétve találhatók közöttük ritkaságnak számító promócios felvételek, vagy a forgatás során készült produkciós fotók. Napjainkban nem könnyű üres albumot szerezni, az online aukciókon és a találkozók vásári forgatagában leginkább csak bematricázott példányokkal találkozhatunk. (Beragasztatlan matricák, vagy ne adj’ isten bontatlan matricáscsomagok pedig tényleg csak a gyűjtők legvadabb álmaiban léteznek.) Egészen bizonyos azonban, hogy az át­lagos rajongók éppúgy örülnek neki, ha a kezükbe kerül, mint azok a fanatikusok, akik minden pénzt megadnak érte...

Az alábbiakban megtekinthető a Return of the Jedi 1983-ban megjelent matricás albumának borítója és valamennyi oldala