Egy újság, két cikk
Magyarország, 1977 november
Barta Zoltán összeállítása

1977-ben, az első Star Wars-film sikerei idején hellyel-közzel azért magyar sajtó is beszámolt George Lucas alkotásának amerikai diadalmenetéről. (Ebben az évben még csak ezen a kontinensen játszották a filmet.) Ezt persze leginkább csak a külföldi újságokból átvett anyagok révén tehették meg, de azért ez is több volt a semminél.

Az akkoriban igen népszerűnek számító és mindöszze 3(!) forintba kerülő Magyarország című, leginkább külpolitikával foglalkozó hetilap sem maradt ki ebből a folyamatból. 1977 novemberében mindjárt két összeállításban is megemlítette a Star Wars-ot, akkor még 'Csillagháború' néven.

Az első az 'Öt világrész száz lapjából' című sajtószemle rovatban bukkant fel, és egy német lapból (Süddeutsche Zeitung) vett írást tartalmazott. 'Az űrháború a nagy filmsiker' leginkább a film meglepő sikerét követő háttéripari nyomulást vette górcsó alá, kiemelve a legfontosabb termékek felbukkanását. (Játékfigurák, képregények, poszterek, polók, stb.) Ennyi év után érdekes újraolvasni a mára horribilis árú relikviák piacra kerülésének idejéből származó írást. A legérdekesebb rész a folytatás mellett egy esetleges tévésorozat beindulását firtatja - 1977-ben járunk -, a siker velejárójaként gyakorlatilag kész tényként kezelve ennek lehetőségét.

A másik cikk a hetvenes években Hollywood-ban bekövetkező váltoizásokat elemezte. Ebben persze csak megemlítés szintjén találkozhatunk a 'Csillagháború'-val, de azért ez az összeállítás mégis felvillant valamit annak a kornak a kissé naív hangulatából, amikor a Cápa, a Keresztapa és az Ördögűző voltak a legmenőbb filmek. A 'Csillagháború' akkor még friss alkotásnak számított, de a cikk szerzője nem fukarkodott a dícsértettel, és születőben lévő új világsikerként tett említést róla.

Ezúton mondunk köszönetet Koósz Istvánnak, hogy a rendelkezésünkre bocsátotta a fenti anyagokat!

A Magyarország című hetilap 1977 november 13-i számának két cikke. (A cikkekre kattintva mindkét írás nagyítható!)