Csillagok háborúja - Filmszem, 1979 augusztus
Barta Zoltán összeállítása

Közeledve az első Star Wars-film magyarországi premierjének évfordulójához, rá kellett jönnünk, hogy még mennyi mindent nem mutattunk be a hetvenes-nyolcvanas évek hazai terméséből. Az akkori kiadványok mára megfakult csodának tűnnnek, és bizony technikailag igencsak eljárt felettük az idő. Néha sajnos csak kimerítő retusálásal lehet beléjük életet lehelni, de a végeredmény mindig megéri a fáradságot, hiszen nosztalgikus érzéseket ébreszthet az idősebbekben, és egy letűnt kor lenyomatát mutatja be a fiatal rajongók számára.

Az korszakra jellemző egyik sajtókiadvány, a Filmszem a bemutató hónapjában egy kéoldalas összeállítást - és egy hátoldalt - szentelt a témának. (Egyébként akkoriban Filmszem címmel a Magyar Televízióban is ment egy magazinműsor.) Az már az első pillantásra is kiderül, hogy ezt a magazint nem az örökkévalóságnak készítették. Iszonyatosan gyenge minőségű papírra lett nyomva, mely ha óvatlan kezekbe kerül, három évtized után szeret szétmállani. Erre nem volt könnyű minőséget nyomtatni, és ez láthatóan nem is volt cél a Filmszemnél. Egyszerű információforrásként működött, és ezt a funkcióját a lehetőségekhez képest egészen jól betöltötte. A 'minőséget' a manapság megmosolygató 4 (négy!) forintos árral kompenzálták, bár akkoriban ennyi pénzből még rendesen meg lehetett reggelizni...

Az 1979 agusztusi szám címoldalára sajnos nem került fel a Csillagok háborúja, de a hátoldalt teljes egészében elfoglalta. Belül egy matt fekete alapra nem túl izgalmas képes összeállítást fabrikáltak, melyben a 'Sajtóvisszhangból' című nemzetközi lapszemle dominál. Ezzel kapcsolatban persze felvetődik a kérdés: a lap munkatársai a hivatalosan megkapott anyagokon kívül tudtak-e bármit is a filmről?

Az 1979 augusztusában megjelent Filmszem elő- és hátoldali borítója, valamint a Csillagok háborújáról szóló oldalpár. (A Star Wars-os oldalak kattintásra nagyíhatóak.)