Trafikos képsorozat - Csillagok háborúja 1.1
Csillagok háborúja - 1981-től
Barta Zoltán írása

1981-ben, amikor a Csillagok háborúja már igencsak népszerű filmnek számított kis hazánkban is, beteges gyűjtési láz ütötte fel a fejét a magyar rajongók körében. A trafikok kínálatában feltűnt kisméretű színes (majd nagyobb fekete-fehér) képekért őrült meg mindenki. Az első képen Han Solo és Luke Skywalker éppen arról cserélt eszmét, miért is lenne érdemes kiszabadítani Leia hercegnőt a börtönblokkból. Innentől kezdve nem volt megállás. A siker minden képzeletet felülmúlt, és olyan hatalmas mennyiségben jelentek meg ezek a képecskék, hogy csak kevesen bírták anyagilag a kezdetben hét, később nyolc forintba kerülő sorozatok megvásárlását.

A képek megjelenésének nem volt különösebb szisztémája, leginkább annyi, hogy az aktuális filmek mindig elsőbbséget kaptak. Ez azt jelenti, hogy 1982 elején, a Birodalom visszavág bemutatója előtt már szép számmal lehetett kapni a filmben látható, és annak forgatásán készült fotókat.

A forrásokat általában az általunk akkor még elérhetetlennek tűnő külföldi magazinok, és a Story Book-ok jelentették, amelyekben szép számmal voltak használható képek. Egy élelmes vállalkozó egyszerűen lefotózta ezeket, majd amelyik sikerült - és néha azt is, amelyik nem - azt szépen lemásolta és továbbadta. Ennyi. Jogdíj meg semmi. De hát akkoriban ki hajtotta volna be a vasfüggöny innenső oldalán?

Elsőként ismerkedjünk meg a Csillagok háborúja trafikos képsorozatának ma még fellelhető példányaival. A későbbiekben előfordul majd olyan kép is, amelyik feltűnően hasonlít valamelyik korábbira. Ez nem a véletlen műve, ugyanis szép lassan felrakjuk az összes, valamennyire is különböző képet, azoknak kedvezve ezzel, akik lehetőség szerint szeretnék megismerni a teljes sorozatot.

Ettől függetlenül persze nagyképűség lenne azt állítani, hogy ez a teljes sorozat. Ha valakinek van a birtokában egy olyan kép, amelyik nem szerepel ebben a sorozatban, küldje el nekünk, hadd tegyük közzé. (És ezzel még nincs vége. Hamarosan megismerkedhettek a Birodalom visszavág és a Jedi visszatér képsorozataival.)

(Az alábbiakban a Csillagok háborúja trafikos képsorozatunk első tíz darabját láthatjátok. Nyitásnak természetesen az 1981 novemberében megjelent legelső képpel. Innetől kezdve folymatosan, a három filmből felváltva közöljük le huszasával a nyolcvanas évek elejétől megjelent képeket.)