R2-D2, mint cserépkályha
Kovács Zsolt munkája

Nemrégiben egy rajongótársunk érdekes dologra hívta fel a figyelmemet. Korábban már sokféle megoldással találkoztam, ami arra utalt, hogy a népszerű droid, R2-D2 nemcsak az eredeti formájában lehet sikeres, de azt soha nem gondoltam volna, hogy egyszer cserépkályhaként találkozok vele. Ennek története következik most az alkotó, Kovács Zsolt elbeszélésében...

Kb. 2 éve történt, amikor mentem az elkészült cserépkályha csempéért egy kandalló bemutatóterembe, és ott megláttam egy fehér színű hengeres cserépkályhát üveg ajtóval. Ekkor gondoltam arra milyen poén lenne, ha ennek lenne két lába oldalt, a tetejét meg félgömb alakban lezárnánk teljesen úgy nézne ki, mint az R2-D2 a Star Warsból! Persze a nejem azt mondta, hogy neki nem ez jutott volna eszébe egy hengeres kályháról, de nekem igen! Gondoltam magamban ha majd egyszer találok egy olyan őrült keramikust aki a hozzávaló csempéket megcsinálná, akkor meg is csináltatnám vele!

Mit ad Isten, egy évre rá megismerkedtem egy keramikus művésszel, aki azt mondta ő bizony bármit meg tud csinálni ami kerámiából van! Keztem neki ecsetelni az R2-D2 cserépkályha ötletét, aminek az elején nem nagyon örült, de mivel szereti a kihívásokat, nekiállt a csempék megformálásának, majd kiégetéseinek! Kb.fél évig csinálta mire összeállt az egész! Ekkor jött az én feladatom az összeépítés, és a belsejébe a füstjáratok elkészítése, valamint az egész rendszer bekötése a kéménybe, egy fekvő vízszintes járaton keresztül! Nem volt egyszerű az építése sem, mert a lába fölötti hengeres részt valahogy meg kellett állítani a "levegőbe", mielött tovább építettem volna! Végül is 1 hét alatt elkészült, és kifugáztuk! Ez után következett az első begyújtás! Mondhatom nagy élmény volt, szépen működik azóta is. A hasában lobog a tűz 1,5 órát, majd becsukom az ajtót ha leparázslik, és máris forró minden porcikája Artunak, még alul a homokdűne egyik oldala is amin áll! Egy szobát simán kifűt, és használjuk is! Budaörsön van felépítve egy bemutatóteremben, és nagyon sok gyerek (vagy szülő) arcára csal mosolyt ha meglátják a kirakaton keresztül. Ekkor többnyire be is jönnek lefotózni! Artu nagy kihívás volt szakmailag nekem is és a keramikus kollégámnak is, és egyben egy kis elkalandozás a "ruhásszekrény" alakú cserépkályhák birodalmából, valami egészen más világba! Arra gondoltam, hogy a gyerekek ha meglátják, azon fölül, hogy örülnek neki, talán kiváncsiak is lesznek rá hogyan épül egy ilyen alkotás. Talán sokan kedvet kapnak majd hogy kitanulják a cserépkályhás mesterséget, és űzzék ezt az ősi és egyben gyönyörű szakmát! Mindamellett nekem is valóra vált egy álmom, amire büszke is lehetek! S mivel idén töltötte 80. életévét Kenny Baker az R2D2-t "alakító" színész, szerintem épp a megfelelő időpontban készült el a műalkotás! Végtére is több apropója van az R2-D2 cserépkályha megépítésének, de a lényeg az hogy, mindenki szereti, és belőle az egész világon ez az egy van!

Néhány kép a cserépkályha R2 készítésének fázisaiból: