Egy rajongói Star Wars-kártyasorozat
Tomár Zsolt írása

A májusban megjelent kártyasoromról illett volna néhány sort írnom már sokkal korábban, de mivel a legutóbbi minden szabadidőt száműző filmes munka már akkor nekiállt robogni, így örültem, hogy időre ki tudtam préselni magamból az utolsó simításokat, és a klubnapra elkészülhetett az említett sor.

Néhányan már korábban megismerkedhettetek pár munkámmal a Klub honlapján, a klubújság lapjain, avagy a Star Wars Miniatures versenyeken. Úgy tűnt, többeknek tetszett, így az idei évkezdő nagy két és fél hónapos szabadságom felől úgy döntöttem, hogy az ebben a tevékenységben való mélyebb elmerülésemnek fogom szentelni. Ennek az eredménye lett egy 21 darabos kártyasor, melyet minden szabadidőm harcba indításával alkottam meg az említett több mint két hónapban, és a májusi klubnapig még fennmaradt egypár szabadnapomban. A kártyasor első tíz darabja eredetileg egy Clone Wars-os plakát-tervezetnek lettek volna a darabjai, amit együtt ötlöttünk ki a klubvezetővel, de végül nem sikerült nyélbe ütni. A darabok melyek a Clone Wars animációs stílusának leginkább megfelelő technikával, a japánból származó marker filcekkel készültek. Aki fogott már ilyesmit a kezében az tudja, hogy ezzel dolgozni eleinte nagyon nagy türelmet igényel, hiszen filcről lévén szó, úgymond ha "kimész a vonalból" és nem a megfelelő irányba, a rajzodnak gyakorlatilag majdnemhogy lőttek, akárhol tartasz is. Lényeg a lényeg, a 10 rajz, melyek eredetiben A4-es méretben készültek, a kártyasor első tíz darabja lett. (Miután az elején megálmodott háttereket is hozzáadtam, átlagosan kb. 30-35 tiszta munkaórát áldozva egy-egy rajzba.)

Közben felvetődött az ötlet, hogy csinálhatnánk belőle egy kártyasort (hamár a plakát pórul járt), így a klubnapig hátralévő időben még készítettem 11 kártyát, melyek már az eredeti 'sketch' kártya, azaz 6.4 X 8.9 cm-es méretben, az Amerikából indult művészek közötti csere-kártyamozgalom szellemében készültek, témájukban pedig a mindannyiunk által igazán szeretett klasszikus trilógia földjén mozognak. Ezen darabok közé viszont teljesen vegyes felvágott darabokat tettem, már ami a médimokat illeti, hiszen míg az első tíz rajz szinte kizárólag (90-95%) marker filcekkel készült, ezek között éppen a témának és stílusnak megfelelőlen szinte mindent használtam, ami eddigi munkásságom alatt a kezembe került. A 11-14-es darabok például tisztán vízfestékkel lettek színezve, míg Han Solo carbontiba fagyott képét, filc után felvitt akrillal, fehér géltollal is kiegészítettem. (A fehér géltollat egyébként szinte minden rajzomnál használtam a sorban, a legjobb a fényes felületek eléréséhez olyan helyeken, ahol precízen kell azt tennünk.)

Aki ezek után kedvet kapott hogy megnézze a munkáimat, egyenlőre a http://tolzsolt.deviantart.com/ oldalon vethet rájuk egy pillantást, aki pedig "neadjisten" szeretne egyet a teljes sorból, a tolzsolt@gmail.com e-mail címen ezt jelezve korlátozott példányszámban még hozzájuthat.

Néhány lap Tolmár Zsolt első Star Wars-os kártyasorozatából: