Star Wars Miniatures - Mos Eisley Map a Battlefront Modhoz
Barta Orsolya összeállítása

A Star Wars Miniatures azért egy nagyon jó játék, mert a figurák sokfélesége folytán nem csak arra alkalmas, hogy a legegyszerűbb játékmenetet alkalmazva a két csapat lekaszabolja egymást, hanem ezernyi küldetés, sőt még egészen más fajta szabályrendszer is alkalmazható rá, ha újdonságra vágyunk. A népszerű PC-s játékból, a Star Wars Battlefrontból átvett szabályokkal (némileg átalakítva) a Star Wars Miniatures nagyszerűen alkalmassá válik arra, hogy Battlefront-ot játszunk vele a táblán. Mind a hivatalos, mint az úgynevezett custom-pályák legnagyobb részben alkalmasak arra, hogy ezt a játékmódot játszuk, de talán nagyobb a játékélmény, ha olyan pályákon is játszhatunk, amelyek már ismerősek lehetnek a PC-s játékból is.

Innen jött az ötlet, hogy az elég népszerű Mos Eisley-pályát megpóbáljuk áttenni a Miniatures-be. Persze itt meg kell jegyezni, hogy a Miniatures alappályamérete sajnos nem alkalmas arra, hogy a PC-s várost egy az egyben megjelenítsük rajta, ezért kénytelenek voltunk a főbb pályaelemeket kiragadva egy leegyszerűsített pályát készíteni. A pálya legfontosabb eleme a kantin, amit szinte egészben átmentettünk. Viszont a hagyományos Miniatures játékkal szemben kreáltunk néhány olyan szabály, ami a PC-s Battlefrontban nagyszerűen működik, a Miniaturesben viszont teljesen ismeretlen. A legfontosabb ilyen, hogy ezen a pályán néhány épületnek látszik a teteje, amit úgy alakítottunk ki, hogy lépcsőn fel lehet rájuk menni. Így ezeknek az épületeknek a falai nem pontosan úgy "működnek", mint a hagyományos Miniben. A tetőről ugyanis lehet lőni lefelé, mint ahogy lentről a tetőn állóra is, vagyis ha a látótengely csak egyszer keresztezi a fal vonalát, akkor látja fenti és a lenti egymást, így lőni is tudnak egymásra, ha viszont kétszer, vagy annál többször, akkor már nincs meg a látótengely. (Ilyen esetben legalábbis a ház két oldalán állnak, tehát a falak "falként" működnek. A flight képességű karakterek pedig "felrepülhetnek" a háztetőkre, nem kell a lépcsőt használniuk.

Ezen a pályán is megtalálható a 6 elfoglalandó outpost, de a pályát természetesen hagyományos Miniatures-játékhoz is lehet használni, akkor a tetők úgy értelmezendők, mintha az épület belsejébe menne a karakter.

Remélem sokaknak tetszeni fog ez a némiképp rendhagyó páya. Jó játékot!

A Battlefront játéknak a Star Wars Miniatures-re átültetett szabályai megtekinthetők itt.

A Mos Eisley Battlefront Star Wars Miniatures Map letölthető innen.

Ez az általam készített pálya, lentebb pedig néhány kép a Battlefront játékból, az összehasonlítás kedvéért.