Képek, tradicionális technikákkal
Válogatás Tolmár Zsolt munkáiból

Tolmár Zsolttal a klub által szervezett Star Wars Miniatures bajnokságokon versenyzőként találkozhattunk először, de legutóbbi, májusi klubnapunkon másik oldaláról is bemutatkozott. Erre az alkalomra ugyanis magával hozta a Star Wars-os alkotásait, melyekkel nagy tetszést aratott. Mivel ezek a képek hagyományos - azaz nem 'photoshoppolt' - technikával készültek, nem volt akadálya, hogy bekerüljenek az ifjú tehetségeket bemutató rovatunkba. Kérdésünkre, hogy miképp születtek ezek a képek, Tolmár Zsolt így válaszolt:

"A képek tradicionális mixelt technikával készülnek, ami annyit tesz hogy kizárólag fizikailag formálom őket a legkülönfélébb médiumokkal, scannelés után már egyáltalán nem nyúlok hozzá. Ezek a médiumok többnyire az alábbiak: különféle színes és fekete filcek, grafticeruza a teljes keménységi tartományban (2H-6B-ig), színesceruzák, akvarellfesték és akvarellceruza és ecsetek főleg a nagyon vékony kategóriákban, rotring, dörgölő illetve egyéb anyagok(papírzsebkendő, sminklemosó vatta) satírozáshoz, vagy grafitrétegek finomabb felviteléhez, illetve ceruzaradír, ez a pontos radírozáshoz használt radír ami ceruza formájú és ugyanúgy is hegyezzük. Valamint az újabb munkáimban kezd bejönni az akrilfesték is, ami egy nagyon sokoldalú anyag, Terese Nielsen és A Boros-Szikszai duó is fő médiumként használja. A rajzokon vagy festményeken, kinek hogy tetszik, általában ezeket az eszközöket egymásra felvitellel keverem így érve el a végső kívánt textúrát, tehát nagyon kevés olyan felület van ami csak grafittal vagy csak bármi mással készül, így ok kísérletezés előzi meg egy-egy textúra kialakítását, így egy kép kb. két hét alatt készül el. (ez nem folyamatos munkát jelent, ha így lenne akkor kb. 3-4 nap alatt készülne el egy) Ami engem illet a témával komolyabban idén január körül kezdtem el foglalkozni, egyébként a rajzoktatás amiben részesültem a mindenki számára kijáró általános iskolai és gimnáziumi rajzórákban merült ki. Általános iskolás koromban részt vettem néhány versenyen, akkor nagyon jó eredményeket értem el, de aztán az ezzel való foglalkozás abbamaradt, és körülbelül 2-3 éve tértem vissza alkalmankénti hobbi-festéshez olajjal, akvarellel,valamint a rajzoláshoz, kizárólag kísérletező, autodidakta módon. Készítettem néhány festményt, több vázlatot, és végül idén januárban úgy döntöttem hogy komolyabban fogok foglakozni a dologgal, így a szabadidőm igen nagy részét ennek szentelem azóta, s terveim között szerepel több nagyobb volumenű alkotás olajjal, akrillal és egyéb médiumokkal keverve.

A témaválasztást illetően a Star Wars mindig is nagy kedvencem volt, óriási SW Miniatures-fan is vagyok, így a korai lépésekhez úgy éreztem hogy ennél a végtelen lehetőségeket kínáló csodálatos univerzumnál nem nagyon találok jobb és izgalmasabb, valamint nagyobb kihívásokat nyújtó témakört. Így valószínűleg az SW képeimben mindig komoly szerepet fog betölteni, de készülő honlapomon hamarosan megtalálhatók lesznek egyéb témájú rajongói képzeletek is, lévén a filmszakmában dolgozom civilként, és a mozi iránti rajongásom nem merül ki a Star Wars-ban, noha igen előkelő helyezést és méretet foglal el abban. Jelenleg egy Assajj Ventress - Count Dooku képen dolgozom, exkluzíve a Holdfényconra, amit a többi munkámmal együtt meg lehet majd nézni és vásárolni is természetesen a Con-on. Álmaim közt szerepel, hogy egyszer bármilyen hivatalos SW, vagy egyéb rajongásom tárgyát képező kiadványhoz készíthessek illusztrációt, meglátjuk sikerül-e, mindenesetre rajta leszek, hogy tökéletesítsem a technikámat, és remélem a legjobbakat."

Az alábbiakban bemutatunk hármat Tolmár Zsolt Star Wars-os munkái közül: