Yoda, házilag
Barta Zoltán összeállítása

Nemrégiben egy hazai rajongó, Polacsek Larion küldött nekünk egy kis összeálltást arról, hogyan készített saját kezüleg Yoda-figurát. Az alábbaikban a saját szavaival adjuk közre a készítés fázisait.

Már gyerekkorom óta Yoda a kedvenc Star Wars karakterem. Mostanában elkezdett érdekelni a limitált szobrok gyűjtése, és ezzel együtt a készítése is. Ugyanis a Yodá-t, amit kinéztem magamnak, egyrészről szinte beszerezhetetlen és nagyon borsos az ára is. Másrészt mindig is szerettem a különféle "kézműves" dolgokat. Rengeteget szoktam rajzolni, érdekel a fényképészet, ékszerészet, magyarán mondva minden, amihez kreativitás vagy kézügyesség kell. Kerámiával ezelőtt még sosem dolgoztam. Így gondoltam megpróbálkozom vele.

Amint már említettem, a terv egy életnagyságú Yoda elkészítése. Mivel azonban ebben nem volt semmilyen gyakorlatom, tapasztalatom, gondoltam kicsiben kezdem. Először a fejét készítettem el. A szeme volt a legnagyobb kihívás a festés tekintetében is, mivel kis mérete ellenére szerettem volna, hogy a lehető legélethűbb legyen. Igyekeztem az arcvonásoknál is minél több részletet kidolgozni. A következő nehezebb lépés a helyes méretarány megállapítása volt a kezeknél illetve lábaknál. A lábaknál azért, mert a köpenytől szinte sosem látszanak.

Magával Yodával (a kerámia részével) két este alatt elkészültem. Már csak a ruha és a talpazat elkészítése volt hátra. A ruhát roletta-vászonból varrtam, ami nagyon hasonlított a filmben látottra. Viszont nagy hátránya, hogy elég merev, és ebben a kis méretben szinte semmi esése. Ez a munkafolyamat további két estét vett igénybe. Aztán következett a festés. Yoda színét sajnos nem sikerült tökéletesen eltalálnom, az életnagyságúnál már megpróbálom tökéletesíteni az árnyalatokat. A talpazatot pedig sógyurmából készítettem.

Amit még elfelejtettem megemlíteni, hogy a szobrot az V. és VI. részben lévő "klasszikus" Yoda alapján készítettem. Erről azonban sokkal kevesebb jó minőségű felvétel volt, így eleinte ez is okozott némi kellemetlenséget.