Star Wars DVD-k magánkézből - 1. rész
Revelations
Jenőfi Norbert írása

Mi rajongók korábban sem voltunk elkényeztetve a komoly SW-filmek mennyiségének tekintetében (háromévente egy-egy új alkotás nemigen mondható soknak, plusz bő másfél évtized a két trilógia között nem kevés, ebben alighanem mindenki egyetért). Nem csoda hát, hogy dús fantáziával és kirobbanó tettvággyal - meg persze jókora adag exhibicionista hajlammal - megáldott (vagy éppen megvert, kinek mi tetszik) fan-ek élni akartak a rohamosan fejlődő technika adta lehetőségekkel, és saját filmek gyártásával kívánták elviselhetőbbé tenni az ólomlábakon vánszorgó időt. Eme becses igyekezetnek sokszor drámaian kevéssé becses gyümölcse érik be. Mi több, sajna, ez a gyakoribb...

Akad azonban jónéhány olyan alkotás, amely láttán az átlagnéző elgondolkodik, hogy vajon ezek a fiúk miért ragadnak le a műkedvelői szinten? Amikor kép, hang és zene egy olyasféle műben ötvöződik kerek egésszé, amelyet néhány éve még leesett állal bámultunk volna, cseppet sem kételkedve abban, hogy profik által készített, totál hivatalos produktumot szemlélünk éppen, felmerül a kérdés, hogy mi lappang még bennük. Oly fickók dobják ilyenkor össze az eszüket, akik bízvást megállnák a helyüket akármelyik nagy stúdió keretei között. Képzeletgazdagság, tudás és tehetség - no meg egy-két bőkezű szponzor - együttállása olykor kifejezetten szerethető mozikat hoz tető alá. A későbbiekben ezek közül igyekszünk nagyító alá venni egyet-kettőt, méghozzá azokat, amelyek nem csupán egy számítógép monitora előtt görnyedve tekinthetők meg, hanem kivihetők a házimozi színpadára is. Többnyire ingyenes, és ami még fontosabb, teljesen legális élvezetről beszélünk ehelyütt.

A lehetséges legnagyobb objektivitás érdekében témakörökre cincáljuk az elemzésre szánt részleteket, igyekezvén kiemelni a pozitív és negatív dolgokat. Kezdjük mindjárt egy "nagyágyúval", a rajongói filmek fesztiváljának egyik méltán díjazott művével, amely mindjárt dupla albummal kopogtat nálunk is.

Revelations (Látomások)

A Panic Struck-os fiúk Shane Felux dirigálásával igencsak nekigyürkőztek, és kitettek magukért, amikor összeütötték ezt a filmecskét. Hangulatos történet, amely teljesen megáll a lábán önállóan is, ugyanakkor simán bepasszítható az originális cselekményszálba. A munka folyamatosan haladt, ami sajnos nem egyértelmű minden egyéb esetben. A neten tunningolták az érdeklődést, és nem is okoztak csalódást.

A FILM

Miként a cím is utal rá, látomásokról, pontosabban egyes Jedi-látnokok jóslatairól szól a történet. Röviddel "A Sithek bosszújá"-ban tárgyalt események után vesszük fel a fonalat. Egy Jedi nő, Taryn Anwar, már régóta hajtogatta, hogy elpusztul a Templom, de a jövendöléseit - egykori tanítója, Zhanna kivételével - senki sem vette komolyan. Aztán a 66-os parancs kiadása után a megmaradt Jedik szétszóródtak a Galaxisban. Az egészet azonban mindezeken felül is valami különös rejtély lengte be, amelyről részletesebb beszámolóval egy holocron tudna szolgálni. Nem véletlen, hogy e sajátossága rögvest az események középpontjává is teszi. Nem csupán a halottnak hitt nővérét, Raux-t gyászoló Taryn keresi, hanem Zhanna is, aki a zűrzavaros időket kihasználva szembefordul a Renddel, és a Császár kegyeibe férkőzik, sőt a pozíciójára féltékeny Darth Vader is beszáll a kutatásba. Egy corelliai kocsmában Anwar találkozik egy régi ismerősével, Declannal, valamint annak partnerével, Cade-del, akiről kiderül, hogy ugyancsak Jedi, mi több, igencsak erős szálak fűzték Raux-hoz is, akivel együtt volt azon a küldetésen is, amikor a birodalmiak bekerítették őket, és lelőtték a lányt. A szereplők útjai rövidesen a távoli Quarran III-on futnak össze, ahol természetesen semmi sem úgy alakul, ahogyan azt bárki is tervezte. A végkifejlet ugyan nyitott, tisztán utal arra, ami történni fog, a lényeget meg már úgyis mindenki ismeri.

Ahogyan arról volt szó, minden részlet a helyén van, és nagyon profin lett kivitelezve. Ne firtassuk most az afféle apróságokat, hogy pl. Coronet miért emlékeztet annyira a New York-i Central Park környékére, hogy a Császárnak mitől lett olyan telt az ábrázata, vagy hogy miért nem sikerült 'élethűbb' hangot találni Vadernek (annak idején pl. több más műben is elég jó alternatívára leltek Ben Fletcher személyében). A látványra alapvetően egyetlen zokszavunk sem lehet. Végre valaki vette a bátorságot, és leképezte a corelliai hajógyár gigászi felépítményét, ráadásul igencsak lenyűgözően tette (van benne egy kis kikacsintás is: a közepébe sikerült beleapplikálni a rendőrség toronyépületét is a "Blade Runner"-ből). Tetszetősek a hajók, a házak közti utcák képe, és általánosságban a bolygófelszínek kialakítása is. Látszik, hogy sem idővel, sem kapacitással nem spóroltak. Szőrszálhasogató gondossággal rakták össze a sűrűn használt green-boxos elemeket, az egész nagyon realisztikusan hat.

A ZENE

Hát igen, ezt is megértük; amatőrfilmekhez külön zenét írnak, ráadásul le a kalappal a szerző, Chris Bouchard előtt. Nem másolt szolgai módon, hanem a már jól ismert témákat ügyesen szőtte bele a saját anyagába, és egy teljesen új művet alkotott, amely semmivel sem rosszabb, mint amit bármely 'nagy' moziban hallhatunk. Pontosan leköveti a cselekményt, minden hangjegynek megvan a maga helye és szerepe. Bár 'mindössze' házilag barkácsolta a score-t, az nagyon is nagyzenekarinak hat. A slussz poén pedig az, hogy a komplett soundtrack is letölthető a külső-belső borítójával együtt, sőt Bouchard honlapján egy bő félórás egyveleget is találhatunk.

A KÉP

Na, itt kezdődnek a gondok. Elvileg szabványos, anamorf 16:9-nek tűnik, de sajnos nem az; a kép alsó és felső csíkja gyakorlatilag a menüfelület része. A kép tehát 4:3-as, és még annak sem túl jó minőségű. Nagyobb felbontású képernyőn nézve, pláne projektorral kivetítve kifejezetten harmatos. Ez esetben jobban járunk, ha inkább az ugyanonnan elérhető DivX-es verziót választjuk, semmint a DVD-re írt formátumot. Az kontúrosabb és részletgazdagabb is.

A HANG

Ez a másik neuralgikus részlet. Tulajdonképpen 5.1-re keverték ki, ám nem igazán jutottak vele dűlőre. Tompán, távolian szól, és sokszor nem is onnan, ahonnan illenék; abszolút nem meggyőző. Eleinte azt hittem, a rendszerem adta be a kulcsot, de nem, minden mással ugyanúgy hozta a megszokott szintet, mint korábban. Az érdekes az, hogy ha a lejátszón lekonvertáljuk a hangot sima sztereóra, majd az erősítőn kicsit utánaigazítunk, lényegesen jobb eredményre juthatunk. Mindent egybevéve akár maradhatunk is a DivX-es formátumnál, itt is jobban járunk vele.

AZ EXTRÁK

Ez az a pont, ahol a stáb igyekszik vezekelni a hiányosságokért. Gyakorlatilag zsúfolásig sikerült megtölteni két hagyományos, írható korongot. Persze mindez kényelmesen elfért volna egy kétlayeres, ún. DVD9-es lemezen, csak hát azt nem mindenki tudja kiírni magának, meg az asztali készülékeken való lejátszása is lényegesen körülményesebb lenne. (Kipróbáltam már több típusú playert is, régieket és újakat vegyesen, de az eredmény ugyanaz: a második rétegre írt anyagot vagy csak zötyögve, vagy egyáltalán nem bírják olvasni; PC-n persze semmi gond...) Szóval ez így kifejezetten - ahogyan mondani szokták - felhasználóbarát megoldás. A lényeg, hogy az 1. discen a filmhez választhatunk két audiokommentárt: a rendező, Shane Felux, és a producer, Dawn Cowings produkciós elmélkedéseit, valamint a trükkcsapat két tagjának visszaemlékezéseit. Van még egy rádióinterjú a rendező-mindenessel, plusz egy rejtett extra, amelyben három rohamosztagos lejt csábtáncot. Gondoltak a hallássérültekre is, hogy ők se maradjanak ki a buliból: feliratnak angol nyelvűt írathatunk ki a képernyő alsó szegélyére. Találunk emellett egy honlapajánlót is; ez mindkét lemezen azonos. A menük kifejezetten gusztusosak, minden interaktívan működik.

A lényegi többletet természetszerűleg a második albumon találjuk. Mint azt a "nagy filmek" esetében más megszoktuk, némi átfedésekkel itt kaphatunk képet arról, hogyan-miként is zajlott a forgatás. Egyúttal bepillanthatunk abba is, hogy a profi felszerelés mellett mennyire fontos a csapatmunka is. Mindjárt az elején - igaz, meglehetősen hullámzó szintű video és audio tálalásban - egy több, mint 37 perces összeállításban követhető végig a film elkészültének több fázisa is; gyakorlatilag minden fontosabb alkotó interjúja megtalálható ebben a "makig of"-etüdben. A film legfőbb erősségeivel, a trükkökkel és a jelmezekkel/ sminkekkel külön is foglalkoznak, csakúgy, mint a helyszínek kiválasztásával. Van végezetül egy szereplőlista, amolyan kártyás formában, valamint egy csokorra való baki innen-onnan. Végignézve a trackeket, egyvalami bizonyossá érlelődik a nézőben: hasonló vállalkozásba fogni csak legalább ilyen felkészülten és ilyen elszántsággal lenne szabad, miként ez a Panic Struck-os stáb tette, akkor talán az eredmények is legalább ilyen szintűek lennének.

Ja, és meg ne feledkezzünk róla: ugyanez a csapat dobta össze az ugyancsak díjnyertes "Pitching Lucas" címzetű paródiát, és most készülnek új mozijuk, az immár nem Star Wars-os "Trenches" bemutatójára. Drukkoljunk nekik; megérdemlik!

A Revelations DVD-borítója, hivatalos és alternatív plakátjai és néhány látványos kép a filmből: