Hogyan készítsünk endori bunkert?
Barta Orsolya összeállítása


Mivel már sokan fordultak hozzánk azzal, hogy szívesen csinálnának jelmezeket, maketteket vagy háromdimenziós állóképeket (diorámákat), de nem tudják, hogy is kezdjenek hozzá, gondoltam, hogy megpróbálkozom diorámák elkészítési módjának megismertetésével. Remélem, így egyre többen kaptok kedvet az otthoni barkácsoláshoz.

Felhasználandó anyagok:
- karton
- 1 csomag gipsz v. 3 cs. papírmasé
- festék (zöld, piros, sárga, fekete)
- műfű
- műföld
- újságpapír

Kellékek:
- hegyes ceruza
- radír
- vonalzó
- olló
- tartós ragasztó
- ecset a festéshez
- villa a gipsz felhordásához

Nagyjából egy éve gondoltam először arra, hogy kellene valami jó kis diorámát készíteni, ami feldobja a figurás vitrin egyhangúságát és változatosságot visz a szekrényembe. Néhány nem túl sikeres kezdeti próbálkozás után döntöttem úgy, hogy elkészítem az endori bunker kicsinyített mását. Persze első nekifutásra nem sikerült, kétszer-háromszor szét kellett szedni, mire nagyjából elégedett lettem vele, de végül összejött. Most megpróbálom pontokra bontva elmesélni a készítés menetét, hátha ti is kedvet kaptok a munkához.

1. A dioráma készítésénél a legfontosabb dolog a méretezés. Ezt a legkönnyebben úgy tudjuk kikalkulálni, ha az adott épületről (jelen esetben az endori bunkerről) minél több képet összegyűjtünk. Ezekről azután a bunker és a szereplők arányait lemérve és átszámítva az action-figurák magasságához (kb 9-10 cm) megkapjuk a bunkerünk méreteit.

 


 
 

2. Fogjuk a kartonpapírunkat, a ceruzát és a vonalzót, és a már kiszámított méretekkel a bunker minden egyes különálló elemét megrajzoljuk. Fontos, hogy a méretek egymáshoz viszonyítva pontosak legyenek, valamint, hogy a ragasztófüleket ne hagyjuk le a sablonról, mert igen megnehezítjük a további dolgunkat.
Én egy 40x70 cm-es alapra dolgoztam, amin a bunkerem 10 darabból épült fel:
a homlokzat alja 30 cm, a teteje 24 cm, a két oldala 14 cm hosszú, az ajtónyílásnak pedig egy 18x12x13 cm-es trapézt kell kivágni belőle.
Az oldalai egyenként: alul 26 cm, felül 24 cm, a homlokzattal érintkező oldal 14 cm, a másik oldal 10 cm-es. Alulra és a 14 cm-es oldalra kell 2 cm-es ragasztófül. A rajzolásnál a hátsó fal zárjon be derékszöget az aljával. Ezt a darabot kétszer kell kiszabni úgy, hogy egymás tükörképei legyenek. A hátulsó fal alul 46, felül 38, kétoldalt pedig 10 cm hosszú. Itt az alján és oldalt kell a 2 cm-es ragasztófül.
Az ajtó alul 18, felül 12 cm-es, a magassága pedig 10.
Van a bunkernek bejárati talapzata is, ami 18x6 cm-es, 0,5 cm magas és minden oldalára kell ragasztósáv.
A beugró oldalai szintén egymás tükörképei lesznek. Ez a darab a legnehezebben kiszabható, mert teljesen aszimmetrikus. A homlokzattal érintkező oldala 13, az alja 6, a teteje 5, az ajtó felöli oldala pedig 10 cm. Egyik sarkánál sincs derékszög. Ennek a kiszabásánál lehet, hogy megizzadtok egy kicsit.
Utoljára maradt a tető, ami két majdnem egyforma darabból áll csak a méreteik különböznek. A nagyobb 38x24x24x24 cm-es tengelyesen tükrös trapéz, aminek minden oldalánál plusz 2,5 cm-t kell hagyni, ami a tető"simlije" lesz. A kisebb darab 36x22x22x22 cm, aminek simli gyanánt 1,5 cm-t kell körben hagyni, valamint még 2 cm-t ragasztófülnek. (Ennyit a kiszabásról.)


3. Ha az összes darab meg van rajzolva, egy éles ollóval vágjátok ki őket, és a megfelelő helyeken behajtogatva ellenőrizzétek, hogy tényleg összeillenek-e a darabok.

 
 
 

4. A fényképen látszik, hogy az épület elején és oldalain nem simák a falak, hanem bordázottak. Ennek eléréséhez a megadott falakra körben 1 cm-es sávot hagyva, rajzoljatok keretet. A belső részt osszátok fel négy oszlopra, úgy, hogy hagyjatok közöttük 0,5-0,5 cm-t. Ezután mind a két oldalt osszátok fel 8-8 részre és kössétek össze a pontokat. Mivel hátrafelé csökken az oldalmagasság, a sávok magassága is csökkenni fog. Miután be van rácsozva a fal, minden téglalapba rajzoljatok kis ablakokat, de ne érjenek össze az éleik. A homlokzati bordákkal is hasonló az eljárás, csak ott a négyszögek egyformán 1x4 cm-esek lesznek (7 db), kivéve a legalsót, ami 1,5 cm magas.

5. Miután készen vagytok, egy kis ollóval minden téglalapot három oldalról körbe kell vágni (kétoldalt és fölül), a negyediken pedig behajtani. Könnyítésképpen elmondom, hogy ha kivágás előtt berajzoljátok az oldalfalakra a domb vonalát, akkor csak addig kell kivágni, mert a többi úgysem fog látszani. Az összeragasztást érdemes a négy oldalfallal kezdeni, amit utána ragasszatok rá az alapra úgy, hogy a bunker hátulját igazítsátok nagyjából az alap hátuljához, de nem kell, hogy teljesen egy vonalban legyenek. Majd jöhet az ajtó és a beugró, és sorban a többi elem.

6. Ha jobban tetszik, először festhetitek is, és utána ragasztjátok, ez rajtatok múlik. A festéshez szerintem legjobb az olajfesték, vagy az akrilfesték, de temperával is próbálkozhattok. Azzal annyi a baj, hogy száradás után is összafogja a kezeteket. A vízfestéket nem ajánlom, mert ha nagyon vizesen festitek, könnyen hullámosodhat a papír és bizony csúnya lesz.

 
 

7. Miután az épület megszáradt, hozzá lehet kezdeni a domb felhordásához. Ehhez először is ragasztó kell és néhány régebbi újság, amit lehetőség szerint mindenki kiolvasott, mert a művelet után ilyen célokra már használhatatlan lesz. Tehát szétszedjük az újságot A/3-as cafatokra és amennyire csak tudjuk, összegyűrjük. Minél inkább sikerül, annál jobb. Az összegyűrt lapokat ezután a bunker két oldalára és a tetejére kell halmozni, és jól összeragasztani.

8. Amikor megszárad a ragasztó, fogunk egy tálat, (minél régebbit, hogy ha esetleg nem sikerül a végén kimosni, akkor se hiányozzon. De vehetünk is egyet ilyen célra.) beleöntjük a papírmasét vagy a gipszport és az utasítás szerinti vízmennyiséggel hígítjuk. A gipszet összekeverve azonnal dolgozhatunk, a papírmaséval viszont még egy-két napot várni kell, amíg összeérik. Fontos, hogy a masszánk ne legyen se túl sűrű, se túl lágy. Nagyjából olyan állagúnak kell lennie, amit egy villával könnyen fel tudunk kenni a diorámánkra. Ilyen szempontból a papírmasét jobbnak tartom, mert száradás után is könnyű lesz, szemben a gipsszel, amiből ha túl sokat hordunk az újságpapírra nagyon nehéz lesz és összenyomja a dombunkat, száradás után pedig könnyen törik. Viszont a papírmaséból jóval több kell és sajnos drágább is, mint a gipsz. Én a saját diorámámnál felesben csináltam: először lealapoztam papírmaséval, miután pedig az megszáradt, megerősítettem gipsszel. Ha szépen sikerült a fedőanyagokat az újságra dolgozni várni kell kb 2-3, esetleg 4 napot is, hogy teljesen kiszáradjon. Fontos, hogy ne akarjátok felgyorsítani a száradást azzal, hogy mondjuk a radiátorra teszitek, mert ha túl gyorsan szárad ki, az anyag rideggé válik, könnyen berepedezik és eltörik!

 
 

9. Száradás után már csak az utófestés és a "textúrázás" van hátra. Barna spray-festékkel pár perc alatt le lehet fújni a még fehér gipsz részeket, de a bunker már festett elemeit takarjátok le. Ez gyorsan megszárad, utána lehetőleg átlátszó ragasztóval foltszerűen bekenjük a dombot, valamint a bunker előtti részt és beszórjuk a modellboltokban kapható tetszőleges műfűvel és műfölddel.
Ha végre ez is megszárad, már csak egy dolog marad hátra: a kész diorámánkat betesszük a vitrinbe és beleállítjuk az action-figuráinkat.

Jó munkát mindenkinek!

 
A bunker tervrajza letölthető pdf formátumban itt